Jaj, a májam! (1.)

Ha a májunk nem működik optimálisan, megbetegszünk, és sokféle zavar keletkezik a szervezetben. A májnak központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben, fontos feladatokat lát el a táplálék összetevőinek hasznosításában: tárolja, megszűri és elosztja azokat. Ha étrendünkkel jól tápláljuk ezt a vegyi gyárat, sokat teszünk az egészségünkért.

Az étrend hatása a májfunkciókra

Zsírmájról beszélünk, ha a májsejteknek legalább a fele érintett. A túl sok zsír és szénhidrát fogyasztása mellett a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a rosszul beállított diabétesz kezelés is okozhat zsírmájat.

Mindenekelőtt a több éven át tartó alkoholizmus vezethet májkárosodásához. Az alkohol lebomlása során keletkezett káros anyagok átalakítják a máj kötőszöveteit, májzsugor léphet fel, nő a májrák kialakulásának veszélye is. Az étrend még beteg máj esetében is befolyásolja a betegség lefolyását. Fontos tudni, hogy sok hagyományos, májat kímélő táplálkozási ajánlás elavult.

Máriatövis, a májvédő

Májkímélő élelmiszerek

Korábban abból indultak ki, hogy a beteg májat kímélni kell. Az volt az elképzelés, hogy a magas fehérje- és alacsony zsírtartalmú étrend hozzájárul a betegség gyógyításához. Az érintettek számára ez szigorú diétát és az ételek csekély választékát jelentette. Ez nemcsak az étkezés örömét korlátozta, hanem nagy mértékben elősegítette a betegek alultápláltságát is.

Ma már ismert, hogy az ún. májkímélő étrend semmi hasznot nem hoz. Éppen ellenkezőleg, bizonyították, hogy az alultápláltság negatív hatással van a klinikai képre. A májszövet óriási tartalékokkal rendelkezik és a nagy kapacitású, ami lehetővé teszi, hogy a máj sérülése vagy betegsége esetén is megőrizze funkcióit.

Mindaddig, amíg a máj végzi feladatait, nem kell korlátozó intézkedéseket tenni a szerv diétás védelme érdekében. Ám meglévő májbetegség esetén is jelentős mértékben hozzájárulhatunk egészségünk védelméhez az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és az alkoholtól való tartózkodással.

A testsúly normalizálása

Ha a zsírmáj kialakulását a túltáplálkozás és túlsúly okozza, óvatos súlycsökkentést kell bevezetni. A testsúly normalizálásában első lépés az átállás az egészséges táplálkozásmódra és a több mozgásra. Nem megengedett azonban az egyoldalú diéta és a gyors súlycsökkentés.

A vércukorszint optimális beállítása

Ha a máj megbetegedése mellett cukorbetegségben is szenved az érintett, fontos a vér glükóz-szintjének optimális beállítása. Túl magas vércukorszint az anyagcserében olyan változásokhoz vezet, aminek során megnő a szabad zsírsavak aránya a vérben, ez pedig elősegíti a májsejtek elzsírosodását.

Étvágytalanság, fogyás

A májgyulladás gyógyszeres kezelése során felléphet étvágytalanság és fogyás. Fontos, hogy étvágytalanság esetén is eleget együnk a fogyás megállítása érdekében.

  • Készítsük el étvágygerjesztően az ételt, úgy, hogy a szemünk is kívánja.
  • Együnk naponta többször, kis adagokban. Kezdjünk közvetlenül felkelés után reggelivel, és fejezzük be a napot valamilyen (nem alkoholos) itallal. Naponta legalább egyszer fogyasszunk meleg ételt.
  • Készítsük el gyakrabban kedvenc ételünket.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)