Jaj, a májam! (2.)

Ha a májunk nem működik optimálisan, megbetegszünk, és sokféle zavar keletkezik a szervezetben. A májnak központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben, fontos feladatokat lát el a táplálék összetevőinek hasznosításában: tárolja, megszűri és elosztja azokat. Ha étrendünkkel jól tápláljuk ezt a vegyi gyárat, sokat teszünk az egészségünkért.

Élelmiszer intolerancia

Néhány hepatitis-betegnél élelmiszer intolerancia alakul ki bizonyos élelmiszerekkel szemben (pl. zsíros ételek, hagyma, póréhagyma stb.). Ez egyénileg nagyon különböző, ezért nincsenek általános irányelvek. Kerülje az olyan ételeket, amelyekről tudja, hogy intoleranciát válthatnak ki.

Jót tesz a tejszín is!

Táplálkozás májcirrózis (májzsugor) esetén

A májzsugorodás midig a májszövetek hegszövetekké és kötőszövetekké alakulásával jár. Ez akkor lép fel, ha a májbetegséget éveken át nem lehet meggyógyítani. Ha sok funkcionális szövet elpusztul, a szerv teljesítménye korlátozott lesz. Mindaddig, amíg a máj teljesíti feladatait, szükség van arra, hogy a májbeteg ne korlátozza étkezését, hanem maradjon az egészséges, tápláló étrendnél.

Alultápláltság

Az alultápláltság gyakori szövődménye a krónikus májbetegségnek és kulcsfontosságú tényező a betegség prognózisában és a kezelésben. Alultáplált betegnél gyakoribbak a szövődmények, például ascites (hasvízkór), és fertőzések is gyakrabban lépnek fel. Ügyeljen ezért az alultápláltság jeleire, mint például az izomtömeg- és erő csökkenésére, a gyakori fáradtságra és a teljesítmény csökkenésére. Ellenőrizze rendszeresen súlyát, de ne feledje, hogy a víz tárolása a hasüregben félrevezető lehet.

  • Ügyeljen a megfelelő energia- és tápanyagbevitelre
  • Fogyasszon naponta kb. 1,2 g fehérjét testtömeg-kilogrammonként; legyen ez inkább növényi fehérje, szójatermék, hüvelyesek stb.
  • Ne takarékoskodjon a zsírokkal! Az étrendet lehet gazdagítani tejszínnel, vajjal vagy növényi olajokkal, és fogyaszthat nagy zsírtartalmú tejet és tejtermékeket.
  • Használjon speciális energiatermékeket (pl. energiaporokat, nagy energiatartalmú italokat stb.), de ezt egyeztetnie kell kezelőorvosával!

Hasvízkór (ascites)

Ha a májzsugor keretében víz gyülemlik fel a hasüregben, fontos a sóbevitel korlátozása. Kerülni kell a magas sótartalmú instant élelmiszerek fogyasztását. Ide tartoznak a készételek, zacskós levesporok, zöldségkonzervek, sós mogyoró, chipsek, perecek stb. Gyakran fontos a folyadékbevitel korlátozása is.

A májjal összefüggő agyi teljesítményzavarok (encephalopathia)

A májzsugor következménye lehet az agyfunkciók zavara. Ennek oka az, hogy mérgezés lép fel, mert a máj bizonyos anyagokat már nem képes megfelelően lebontani (pl. fehérje-anyagcsere bomlástermékei). Ha ez következik be, ideiglenesen csökkenteni kell a fehérjebevitelt.

Visszér a nyelőcsőben

A kötőszövet képződése a májban befolyásolja a máj vérellátását. A vér megreked és más utakat keres. A gyomor- és nyelőcső vérereinek áramlása erősen megnő, és könnyen megrepedhetnek, ezzel életveszélyes vérzés léphet fel. Fontos ezért, hogy a könnyen repedő visszeret védjük azzal, hogy az ételt jól megrágjuk. Kerülni kell az éles szélű táplálékot, pl. az extrudált kenyeret, kemény kekszeket sült krumplit, chipseket.

(Németből fordította: Koncz László)