Férfiak panasza: prosztatagyulladás

Elmúlt november, a bajuszosok kampánya, de vajon eleget tudunk-e a prosztatarákról, -gyulladásról? A legtöbb férfi inkább nem gondolna rá, hogy prosztatája van – a lényeg, hogy működik. 60 év felett azonban minden második férfinak számolnia kell prosztatapanaszokkal, de fiatalabb éveikben is előfordul, hogy a prosztata létezése kellemetlenné válik.

A gesztenye nagyságú prosztata egyike a férfi belső nemi szerveknek, hozzájárul a spermaképződéshez, lezárja a húgyhólyagot és a spermautakat, hozzájárul a hormonális anyagcseréhez.

Használhat a vesetea

Mi okozhatja?

Akut vagy krónikus bakteriális prostatitis: Noha a szervezetnek számos védekezési mechanizmusa van, bizonyos helyzetekben ezek elveszíthetik hatékonyságukat. Ok lehet a húgycsőszűkület (pl. hegek), a hólyagtükrözés, húgyhólyag-katéteres beavatkozások, cukorbetegség, vagy az immunrendszer zavarai is.

Krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás: Noha ez a forma sokkal gyakoribb, pontos okai máig nem ismertek. Az elmúlt években különböző okok váltak gyanússá, pl. húgycsőszűkület, folyadék-visszaáramlás a prosztatába, váladék felgyülemlése a prosztatában, autoimmun betegség vagy baktériumok. A medencefenék izmainak funkcionális zavarai és pszichológiai hatások még vita tárgyát képezik.

Tünetek

Minden formája többé-kevésbé fájdalmas, esetleg további panaszok és szövődmények is társulhatnak:

  • Akut forma: tipikus az igen fájdalmas vizelési inger és nehéz vizelés, fájdalom a gáttájéki területen és székletürítéskor. Kezdetben vér is található a vizeletben. Az érintetteknek általában magas lázuk van, hidegrázás gyötri őket, és nagyon betegnek érzik magukat. Szövődményként a fertőzés terjedhet, és gyulladást okozhat a húgyhólyagban, mellékherékben, vesemedencében, tályogok képződhetnek, akár életveszélyes szeptikus sokk is felléphet.
  • Krónikus forma: krónikus prosztatagyulladásról beszélünk – függetlenül attól, hogy a kiváltók kórokozók-e vagy sem –, ha a panaszok több mint 3 hónapon keresztül tartanak. Panaszok jelentkeznek vizeletürítéskor és húzó-, szúró fájdalom a húgyhólyag, végbél, gáttájékon vagy a medencében. A panaszok egyébként kevésbé erősek az akut formánál. Egyes betegeknél merevedési zavar és izom- vagy ízületi fájdalom jelentkezhet.

Mit tehet a beteg?

Segít a prosztatagyulladás megelőzésében és a panaszok enyhítésében:

  • A rendszeres hólyagürítés, hogy a kórokozók kikerüljenek, és rendszeres székletürítés, hogy csökkentse a bélbaktériumok vándorlásának kockázatát.
  • Kerülni kell a hypothermiát (kóros lehűlés), ezért a meleg fehérneműt kell viselni, a nedves fürdőruhát cseréljük le a lehető leghamarabb
  • A meleg elősegíti a vérkeringést: ajánlott a rendszeres meleg ülőfürdő.
  • A krónikus formánál sem testi kímélés, sem a szexuális önmegtartóztatás nem szükséges. Ellenkezőleg: a rendszeres ejakuláció kiüríti a baktériumokat, és a kocogás elősegíti a medencefenék izmainak ellazítását.
  • A vese- és a hólyagtea rendszeres fogyasztásának gyulladás- és kórokozó ellenes hatása van.
  • Izomrelaxációs gyakorlatok és autogén tréning segít enyhíteni a tüneteket.

(Németből fordította: Koncz László)