Mire jó a kondurángó?

A kondurángó cserje kérgét főként étvágytalanság ellen használják. Hatóanyaga elősegíti a nyál és a gyomornedv képződését. Az emésztőnedvek fokozott elválasztása fokozza az étvágyat, elősegíti az emésztést. A népi gyógyászatban is hasonló a rendeltetése, a homeopátia pedig főleg étvágytalanság, gyulladt gyomornyálkahártya, fekélyek kezelésére alkalmazza.

A kondurángó összetevői

A gyógyszer mintegy 1-3% condurangin-t, komplex keveréket tartalmaz, többek között szteroid szaponinokat és condurango-glikozidokat. Az anyagok oldhatósága a hőmérséklet növelésével meglepően csökken. További, a kéregben előforduló anyagok a kávésav, klorogénsav, a különböző kumarin származékok, vanillin és flavonoidok.

Kondurángó

Javallat, adagolás

Étvágytalanság, emésztési panaszok, emésztési zavarok, gyomorpanaszok, hasfájás ellen alkalmazzák.

A gyógyszert összezúzva, valamint infúziókban beadva használják. Az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, 0,2-0,5 g (vizes) kivonat, 2-5 g tinktúra, 2-4 g folyadék-kivonat vagy 2-4 g tört gyógyszer.

Teakészítés

Teakészítéshez 1,5 g aprított kéreget hideg vízbe téve rövid ideig forraljuk. Amikor a keverék lehűlt, leszűrjük.

Másik használati mód, ha a hatóanyagot több napon át borban áztatjuk, körülbelül 50-100 g-ot literenként. Étvágynövelésre étkezés előtt 30 perccel egy csészényi teát, vagy egy likőrös pohárnyi bort kell meginni.

Latexérzékenység esetén nem szabad fogyasztani. A latexérzékenységben szenvedőknél néha súlyos túlérzékenységi reakciókat (anafilaxiás sokk) figyeltek meg a gyógyszert szedőknél. Az állatoknál a kéreg egy bizonyos mennyiségtől toxikus lehet. A gyógyszert szárazon, fénytől védve kell tartani.

Hatása

Bár a klinikai vizsgálatok eddig hiányoznak, és a kondurángó farmakológiai tulajdonságait még nem vizsgálták megfelelően, ismert, hogy készítmény elősegíti a nyál és a gyomornedv termelését, és ezáltal serkenti az étvágyat és az emésztést. Egereken végzett állatkísérletekben irányított aktivitást figyeltek meg bizonyos daganatokkal szemben.

Mellékhatások

Jelenleg, szakszerű adagolás mellett, a kondurángónak nincs mellékhatása vagy kölcsönhatása más gyógyszerekkel.

(Németből fordította: Koncz László)