Együnk több csicseriborsót!

Kevesen ismerik, még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, széleskörűen felhasználható hüvelyest, a csicseriborsót. Érdemes szélesíteni vele a repertoárunkat, mert sok vasat és kalciumot is tartalmaz, pozitívan hat az érrendszerre, csökkenti a vércukor ingadozását. Hogyan készíthetjük el, és miért kössünk vele életre szóló barátságot?

Jól megfér a borsó, a bab, a zöldbab és a sárgaborsó mellett, még akkor is, ha keletről származik. Mivel kifejezetten ajánlott hüvelyes zöldségeket fogyasztani, hiszen sok rostot és fehérjét, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezért érdemes tudatosan is alkalmazni őket a konyhánkban.

Fűszeres csicserisaláta

Általános tévhit, hogy a hüvelyesek puffasztanak, pedig ez nem ennyire egyszerű. Igen jól segítik az emésztést, és kitakarítják a bélrendszerből, ami nem oda való, ez pedig esetleg gázok formájában (is) távozik. Érdekesség, hogy a vegetáriánusok esetében ez a puffasztó hatás ritkábban jelentkezik – mindez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állati eredetű ételek sokkal tovább maradnak a bélrendszerben, mint a növényi táplálékok.

A csicseriborsóhoz többféle változatában is hozzájuthatunk: szárazan is megvásárolhatjuk, ebben az esetben fontos, hogy elkészítés előtt, sok más hüvelyeshez hasonlóan, előző nap be kell áztatni. Ha erre nincs időnk, akkor tegyünk a főzővízhez egy kis szódabikarbónát, úgy gyorsabban elkészíthető. A konzerves változat természetesen egyszerűbb és gyorsabb, noha ismeretes, hogy a konzerves ételek azért kevésbé egészségesek, ráadásul a csomagolás sem éppen környezetbarát. Mindenesetre, ha egy-egy alkalommal sietünk a főzéssel, és gyorsan ételre van szükség, akkor praktikus lehet.

Milyen módokon készíthető el a csicseriborsó? Óriási előnye, hogy nagyon sokféle receptje ismert.

  • 1. Készíthetünk belőle levest – ne spóroljunk a fűszerekkel, úgy finom! A keleti ízvilág fűszerei is illeszkednek hozzá.
  • 2. Főételként fogyaszthatjuk akár hús helyett is, ragunak elkészítve és más zöldségekkel, mellé például kölest, kuszkuszt, vagy barna rizst tálalhatunk.
  • 3. Süthetünk belőle húsmentes kis szeleteket, amit akár zöldséggel, akár hamburger pogácsaként is ajánlunk.
  • 4. Készülhet csicseriborsóból zöldségfasírt – egyébként így készül a sokak által keleti gyorsétkezdékből már ismert falafel is.
  • 5. A humuszt szintén sokan ismerik a különböző keleti éttermekből, azt viszont kevesen tudják, hogy csicseriborsóból van, és otthon is könnyen elkészíthető. Ha már a krémes étkeknél tartunk: a csicseriborsó kiváló szendvicskrém alap, ami megfelelő fűszerezéssel finom kence a reggelikhez és vacsorákhoz egyaránt. A szendvicskrémet még csicseriborsó lisztből is elkészíthetjük, ilyen is van, és a reformkonyha kedvelőinek az egyik kedvence.