Ha fáj a gyerek füle

Szúró, lüktető fájdalom a fülben, általában egy megfázás után – ezek a tünetek akut középfülgyulladást jeleznek kisgyermekeknél. A középfülgyulladás kockázati tényezői lehetnek még többek között a cigarettafüst és anatómiai rendellenességek. A fájdalom enyhítésében és a gyulladás időtartamának lerövidítésében gyakran segítenek házi szerek.

Okok és kockázati tényezők

Ma még nem ismert, hogy egyes gyerekek miért betegszenek meg középfülgyulladásban, mások viszont alig. Úgy tűnik, hogy a szoptatás az első három hónapban véd a középfülgyulladás ellen. Kockázati tényezőklehetnek:

  • sok kapcsolat más gyerekekkel és így a kórokozókkal is
  • állandó cumizás
  • cigarettafüst
  • káros anyagok a levegőben
  • anatómiai különlegességek, pl. farkastorok vagy nagy orrmandula
  • esetleges allergia és a visszafolyó gyomorsav a torokba

Éles, lüktető fájdalom

Tünetek

Gyulladáskor a nyálkahártya a középfülben fokozottan termel váladékot. Ennek eredményeként megduzzad a torokba vezető keskeny folyosó, a váladék nem tud eltávozni, és nyomja belülről a dobhártyát. Ez okozza az erős fülfájást. Általában csak az egyik fül érintett.

Az akut fájdalom néhány órától három napig is tarthat. A folyadékgyülem azonban legfeljebb egy hónapig megmarad, és okozhat átmeneti halláscsökkenést. Ha a nyomás túl erős, a dobhártya megreped, és a váladék eltávozhat, ezzel a fájdalom hirtelen enyhül. A repedés általában két héten belül magától megszűnik.

Kisgyermeknél a középfülgyulladás tünetei – köhögés, megfázás, fülfájás, esetleg láz – gyakran nem egyértelműek. Jelentkezhet gyomorfájás és hasmenés. A csecsemők nyugtalanok, ordítanak, nem esznek, néha az érintett fülükhöz kapnak.

Mi segít, mi nem?

Az úszásról néhány hétig le kell mondani. Ha újra és újra középfülgyulladás lép fel, kerülni kell a klórozott vizet. A legtöbb orvos egy hónap múlva ismét megvizsgálja a fület, hogy kizárja a megmaradó károsodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antibiotikumok ugyan csökkentik a fájdalom időtartamát, de általában nem befolyásolják jelentősen a folyamatot.

Összehúzó orrcseppeket ugyan időnként felírnak, a vizsgálatok azonban nem találták hatásukat a középfülgyulladásra.

Az antibiotikumos fülcseppek hatástalanok, ha a dobhártya sértetlen, mivel nem érik el a középfület. Ha a dobhártya gyulladt, fájdalom ellen segítenek az érzéstelenítő fülcseppek.

Akut középfülgyulladással a repülés ellenjavallt. A nyálkahártyák és az összekötő járat között az orrgarat duzzadt, ezért a nyomáskiegyenlítés nem lehetséges. Ez súlyos fájdalomhoz, a legrosszabb esetben hirtelen süketséghez és maradandó károsodáshoz vezethet.

Házi szerek és homeopátia

Házi szerként bevált a hagymapakolás, de homeopátiás segítség is van.

  • Borogatás: a meleg fülborogatás sok gyereknél bámulatos hatást fejt ki. Ha nem zavarja a hagymaszag, a hagyma különösen hatásos a fájdalom és a gyulladás ellen. Jó alternatíva a kamilla is. Már a meleg vizes palack is enyhíti a fájdalmat.
  • Homeopátia: magas lázzal járó középfülgyulladásnál segíthet a sisakvirág vagy a belladonna. A kevésbé heves kezdetnél esetleg a kökörcsin a választandó szer.

(Németből fordította: Koncz László)