Ha fáj a gyerek füle

Szúró, lüktető fájdalom a fülben, általában egy megfázás után – ezek a tünetek akut középfülgyulladást jeleznek kisgyermekeknél. A középfülgyulladás kockázati tényezői lehetnek még többek között a cigarettafüst és anatómiai rendellenességek. A fájdalom enyhítésében és a gyulladás időtartamának lerövidítésében gyakran segítenek házi szerek.

Okok és kockázati tényezők

Ma még nem ismert, hogy egyes gyerekek miért betegszenek meg középfülgyulladásban, mások viszont alig. Úgy tűnik, hogy a szoptatás az első három hónapban véd a középfülgyulladás ellen. Kockázati tényezőklehetnek:

  • sok kapcsolat más gyerekekkel és így a kórokozókkal is
  • állandó cumizás
  • cigarettafüst
  • káros anyagok a levegőben
  • anatómiai különlegességek, pl. farkastorok vagy nagy orrmandula
  • esetleges allergia és a visszafolyó gyomorsav a torokba

Éles, lüktető fájdalom

Tünetek

Gyulladáskor a nyálkahártya a középfülben fokozottan termel váladékot. Ennek eredményeként megduzzad a torokba vezető keskeny folyosó, a váladék nem tud eltávozni, és nyomja belülről a dobhártyát. Ez okozza az erős fülfájást. Általában csak az egyik fül érintett.

Az akut fájdalom néhány órától három napig is tarthat. A folyadékgyülem azonban legfeljebb egy hónapig megmarad, és okozhat átmeneti halláscsökkenést. Ha a nyomás túl erős, a dobhártya megreped, és a váladék eltávozhat, ezzel a fájdalom hirtelen enyhül. A repedés általában két héten belül magától megszűnik.

Kisgyermeknél a középfülgyulladás tünetei – köhögés, megfázás, fülfájás, esetleg láz – gyakran nem egyértelműek. Jelentkezhet gyomorfájás és hasmenés. A csecsemők nyugtalanok, ordítanak, nem esznek, néha az érintett fülükhöz kapnak.

Mi segít, mi nem?

Az úszásról néhány hétig le kell mondani. Ha újra és újra középfülgyulladás lép fel, kerülni kell a klórozott vizet. A legtöbb orvos egy hónap múlva ismét megvizsgálja a fület, hogy kizárja a megmaradó károsodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antibiotikumok ugyan csökkentik a fájdalom időtartamát, de általában nem befolyásolják jelentősen a folyamatot.

Összehúzó orrcseppeket ugyan időnként felírnak, a vizsgálatok azonban nem találták hatásukat a középfülgyulladásra.

Az antibiotikumos fülcseppek hatástalanok, ha a dobhártya sértetlen, mivel nem érik el a középfület. Ha a dobhártya gyulladt, fájdalom ellen segítenek az érzéstelenítő fülcseppek.

Akut középfülgyulladással a repülés ellenjavallt. A nyálkahártyák és az összekötő járat között az orrgarat duzzadt, ezért a nyomáskiegyenlítés nem lehetséges. Ez súlyos fájdalomhoz, a legrosszabb esetben hirtelen süketséghez és maradandó károsodáshoz vezethet.

Házi szerek és homeopátia

Házi szerként bevált a hagymapakolás, de homeopátiás segítség is van.

  • Borogatás: a meleg fülborogatás sok gyereknél bámulatos hatást fejt ki. Ha nem zavarja a hagymaszag, a hagyma különösen hatásos a fájdalom és a gyulladás ellen. Jó alternatíva a kamilla is. Már a meleg vizes palack is enyhíti a fájdalmat.
  • Homeopátia: magas lázzal járó középfülgyulladásnál segíthet a sisakvirág vagy a belladonna. A kevésbé heves kezdetnél esetleg a kökörcsin a választandó szer.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés