Mi történik a testünkben, amikor öregszünk?

A 30. életév után minden nappal csökken fizikai tartalékunk, mindaddig, amíg a szervi funkcióink fenntartása már nem lehetséges. Európában a lakosság egyre öregszik, egyre több idős és egyre kevesebb fiatal lesz. Ezt a tényt nevezik kettős öregedésnek. A leggyorsabban a 80 évnél idősebbek száma nő – 2030-ig kb. a lakosság 6%-a lesz idősebb 80 évnél.

Míg kb. 30 éves korig a tartalékok tízszerese van jelen a szervezet funkcióinak szavatolására, 30 után a tartalékok lassan fogynak anélkül, hogy valamilyen betegségünk lenne. A teljesítőképesség csökkenése minden embernél, és minden szervünknél különböző sebességgel zajlik.

Lassan fogyó tartalékok

Szív, érrendszer

Míg a szív terhelés alatt a 20 éveseknél 200-at is verhet percenként, a 85 éveseknél csak 70-et. Csökken az erek rugalmassága, és a vérnyomást kissé nő. A szívritmuszavarok is gyakoribbak.

Légzés

A léghólyagocskák finom szerkezete a korral durvább lesz, így a tüdőszövet kevésbé lesz rugalmas, és a légzési értékek mind a be- és a kilégzésnél romlanak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb oxigén jut a vérbe, és a szervezet rosszabbul reagál a terhelésre. A tüdőszövet sokkal érzékenyebbé válik a tüdőgyulladásra és a krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD).

A vese, húgyutak

85 éves korú embernek 30%-kal kevesebb jól működő veseszövete van, mint egy fiatalabbnak, ami ahhoz vezet, hogy a méreganyagok kiválasztódása lassabban történik, és a gyógyszerek is tovább maradnak a szervezetben.

Agy, idegek

A 60. életév után az agy mintegy 6%-kal zsugorodik, markáns változások kezdődnek azokon a területeken, amelyek felelősek a motoros készségekért, a látásért és a beszédért. A memória, a megjegyzés képessége és a szellemi frissesség csökken.

A leggyakoribb problémák

Inkontinencia

A 65 éven felüli nők 15%-a, a férfiak körülbelül 7%-a érintett inkontinenciában, a 80 év felettieknél ez már 25% – ha otthon élnek. Idősek otthonában ez a szám kétszer olyan magas.

Járási zavar

A kor előrehaladtával egyre több embernek van szüksége a járáshoz segédeszközre, az érzékszervek csökkent aktivitása miatt a járás sebessége évről évre csökken.

Szédülés

A 65 évesek több mint egynegyede szédülésre panaszkodik, amit gyakran okoz az egyensúlyszerv, a szem és a mozgásszervek rossz együttműködése.

Alultápláltság

Sok idős embernél alultápláltság lép fel nyelési panaszok, étvágytalanság és rágásproblémák, például egy rosszul illeszkedő protézis miatt. Ez a probléma az idősek mintegy 4%-ánál jelentkezik, az öregek otthonában lakók kétharmadát érinti. Az állandó alultápláltság a betegségek növekedéséhez és halálhoz is vezethet.

Tippek az egészséges öregedésre

  • Mozgásból áll a fél életünk. Ha ügyel arra, hogy minden nap legalább fél órát mozogjon, a csont- és izomtömege nem fog olyan erősen leépülni, emellett edzi az egyensúlyszervét.
  • Egyen sok rostos élelmiszert, így segíti a beleket az emésztésben, ritkábban fordulnak elő divertikulumok.
  • Telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajat használjon, ezzel védi a véredényeket és segít az agyat.
  • Fogyasszon sok folyadékot naponta – így segíti a veséket és a bőr öregedése is később kezdődik.

(Németből fordította: Koncz László)