Leptin: csábító étvágycsökkentő, de veszélyes lehet

A leptin hosszú idő óta reménysugarat jelent az elhízás elleni küzdelemben, mivel természetes étvágycsökkentő. Ez a hormon ugyanis fékezi az étvágyat, sok elhízott ember vérében azonban magas a leptin szintje. Tudjunk meg többet a leptin és a testsúly közötti kapcsolatról, arról, hogy milyen feltételek között okoz a leptin súlygyarapodást vagy fogyást.

A leptin hormon főként a szervezet zsírsejtjeiben képződik, de a csontvelőben, a vázizomzatban, a gyomor nyálkahártyáján, a mell bőrsejtjeiben és az agyban is keletkezik leptin. Ha a zsírsejtek feltöltöttek, leptint küldenek ki, ami körülbelül ezt jelenti: „Jóllaktunk!".

Biztonságosabb megoldás

A leptin hatása

A leptin hatása két különböző dokkoló helyen (receptorok) bontakozik ki a hipotalamuszban. A különböző receptorokhoz kapcsolódás után a leptin további étvágycsökkentő hormonok kiszóródását eredményezi, illetve más receptorokhoz kapcsolódva gátolja az étvágyat gerjesztő hormonok termelődését – végső soron tehát fékezi az étvágyunkat. E mechanizmus révén a leptin a ghrelin hormon ellenlábasának tekinthető, amely elősegíti az éhségérzetet.

A leptin közvetlen interakcióban van a cukorszabályozó inzulin hormonnal. Kimutatták, hogy a leptin az inzulintól függetlenül képes a diabéteszes betegeknél a glükóz hasznosítására (cukor metabolizmus).

Ezért a leptin az 1. típusú cukorbetegeknél potenciális alternatívaként szerepel, ezzel megszűnne az inzulin mellékhatása. Klinikai vizsgálatoknak kell biztonságosan alátámasztani ezt a lehetőséget.

További érdekes kutatási terület, hogy a leptin vérnyomás- és szívfrekvencia-növekedéshez vezet, valamint ösztönzi a sejtek hőtermelését. A vér magas leptin szintje fékezi a mozgáskésztetést: akinek sok leptin van a vérében, kevésbé van kedve mozogni.

A leptin szerepe a fogyásban

Egy ideig a leptint potenciális étvágycsökkentőként forgalmazták az elhízás kezelésére. Azt találták azonban, hogy a legtöbb elhízott betegnek nagyon magas volt a hormonszintje a vérben.

Az ok valószínűleg a leptinrezisztencia, ami miatt a leptin hatása saját receptoraiban elmarad. Bár a leptin a vérben magas, az agy nem ad jóllakottság érzést. Sokkal inkább marad az éhségérzet, és a táplálékfelvétel folytatódik.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a leptinrezisztenciában megtalálták az elhízás okát. A pontos anyagcsere-folyamatok még nem teljesen tisztázottak, és az elhízás – jelenlegi ismereteink alapján – számos tényezőtől függ.

Bizonyos élelmiszerek, különösen a magas cukor- és zsírtartalmú ételek, például a sült- és karamellizált ételek révén gyulladások keletkeznek az agyban, és a leptin nem hat. Jelenleg nincs megbízható bizonyíték, de a leptinrezisztencia vélhető oka az étkezési szokásokban rejlik.

A leptin mint gyógyszer

A veleszületett zsírsejtszegénységben (lipodystrophia) szenvedő embereknek leptint írnak fel, mivel maguk nem tudják ezt termelni. Csak ebben az indikációban engedélyezett a gyógyszer az Egyesült Államokban 2014 óta, Európában a jóváhagyási folyamat még nem fejeződött be.

Az elhízás elleni hatás nem bizonyított

A leírt hatások alapján a leptint elhízás elleni csodaszerként árusítják. Az elképzelés az, hogy a gyógyszer szedése révén nő a leptin szintje, és ez serkenti a zsírégetést. A gyártó maga is utal arra, hogy a fogyás a leptin következtében még nem bizonyított. Ezért nem tanácsos az orvossal történő előzetes egyeztetés nélkül leptinkészítményt használni.

A leptin mellékhatásai

Ha a leptint kívülről visszük be, annak súlyos mellékhatásai lehetnek. A szervezet ellenanyagot termelhet ellene. Ez azt jelenti, hogy a zsírsejtek által termelt leptin már nem hatásos, a leptinszint tovább csökken ahelyett, hogy emelkedne.

Leptin használatakor autoimmun reakciókat észleltek a májban és a vesékben, ami oda vezethet, hogy ennek előrehaladtával e szervek felmondhatják a szolgálatot.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés