Leptin: csábító étvágycsökkentő, de veszélyes lehet

A leptin hosszú idő óta reménysugarat jelent az elhízás elleni küzdelemben, mivel természetes étvágycsökkentő. Ez a hormon ugyanis fékezi az étvágyat, sok elhízott ember vérében azonban magas a leptin szintje. Tudjunk meg többet a leptin és a testsúly közötti kapcsolatról, arról, hogy milyen feltételek között okoz a leptin súlygyarapodást vagy fogyást.

A leptin hormon főként a szervezet zsírsejtjeiben képződik, de a csontvelőben, a vázizomzatban, a gyomor nyálkahártyáján, a mell bőrsejtjeiben és az agyban is keletkezik leptin. Ha a zsírsejtek feltöltöttek, leptint küldenek ki, ami körülbelül ezt jelenti: „Jóllaktunk!”.

Biztonságosabb megoldás

A leptin hatása

A leptin hatása két különböző dokkoló helyen (receptorok) bontakozik ki a hipotalamuszban. A különböző receptorokhoz kapcsolódás után a leptin további étvágycsökkentő hormonok kiszóródását eredményezi, illetve más receptorokhoz kapcsolódva gátolja az étvágyat gerjesztő hormonok termelődését – végső soron tehát fékezi az étvágyunkat. E mechanizmus révén a leptin a ghrelin hormon ellenlábasának tekinthető, amely elősegíti az éhségérzetet.

A leptin közvetlen interakcióban van a cukorszabályozó inzulin hormonnal. Kimutatták, hogy a leptin az inzulintól függetlenül képes a diabéteszes betegeknél a glükóz hasznosítására (cukor metabolizmus).

Ezért a leptin az 1. típusú cukorbetegeknél potenciális alternatívaként szerepel, ezzel megszűnne az inzulin mellékhatása. Klinikai vizsgálatoknak kell biztonságosan alátámasztani ezt a lehetőséget.

További érdekes kutatási terület, hogy a leptin vérnyomás- és szívfrekvencia-növekedéshez vezet, valamint ösztönzi a sejtek hőtermelését. A vér magas leptin szintje fékezi a mozgáskésztetést: akinek sok leptin van a vérében, kevésbé van kedve mozogni.

A leptin szerepe a fogyásban

Egy ideig a leptint potenciális étvágycsökkentőként forgalmazták az elhízás kezelésére. Azt találták azonban, hogy a legtöbb elhízott betegnek nagyon magas volt a hormonszintje a vérben.

Az ok valószínűleg a leptinrezisztencia, ami miatt a leptin hatása saját receptoraiban elmarad. Bár a leptin a vérben magas, az agy nem ad jóllakottság érzést. Sokkal inkább marad az éhségérzet, és a táplálékfelvétel folytatódik.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a leptinrezisztenciában megtalálták az elhízás okát. A pontos anyagcsere-folyamatok még nem teljesen tisztázottak, és az elhízás – jelenlegi ismereteink alapján – számos tényezőtől függ.

Bizonyos élelmiszerek, különösen a magas cukor- és zsírtartalmú ételek, például a sült- és karamellizált ételek révén gyulladások keletkeznek az agyban, és a leptin nem hat. Jelenleg nincs megbízható bizonyíték, de a leptinrezisztencia vélhető oka az étkezési szokásokban rejlik.

A leptin mint gyógyszer

A veleszületett zsírsejtszegénységben (lipodystrophia) szenvedő embereknek leptint írnak fel, mivel maguk nem tudják ezt termelni. Csak ebben az indikációban engedélyezett a gyógyszer az Egyesült Államokban 2014 óta, Európában a jóváhagyási folyamat még nem fejeződött be.

Az elhízás elleni hatás nem bizonyított

A leírt hatások alapján a leptint elhízás elleni csodaszerként árusítják. Az elképzelés az, hogy a gyógyszer szedése révén nő a leptin szintje, és ez serkenti a zsírégetést. A gyártó maga is utal arra, hogy a fogyás a leptin következtében még nem bizonyított. Ezért nem tanácsos az orvossal történő előzetes egyeztetés nélkül leptinkészítményt használni.

A leptin mellékhatásai

Ha a leptint kívülről visszük be, annak súlyos mellékhatásai lehetnek. A szervezet ellenanyagot termelhet ellene. Ez azt jelenti, hogy a zsírsejtek által termelt leptin már nem hatásos, a leptinszint tovább csökken ahelyett, hogy emelkedne.

Leptin használatakor autoimmun reakciókat észleltek a májban és a vesékben, ami oda vezethet, hogy ennek előrehaladtával e szervek felmondhatják a szolgálatot.

(Németből fordította: Koncz László)