Kava-kava: gyökér a déli tengerekről

A kava-kava növényi kivonat a Csendes-óceán déli tájairól származik, mámorborsként is ismert. Hatása nagyon hasonló a valeriánához: nyugtató hatású és oldja a szorongást. 2002 és 2015 között a kava-kava a nehezen kiszámítható, részben súlyos mellékhatások miatt tiltott volt, azóta ismét alkalmazzák lazítószerként, de szigorú ellenőrzés mellett.

A kava-kava a déltengeri régióban élő Piper methysticum gyökerének kivonata, természetes relaxánsként 3000 év óta használatos. Több helyi törzsnél még mindig része a hagyományos, többnyire vallásos rituáléknak.

Törzsi rituáék része

Főleg a férfiak isszák a kava-kava gyökerének porát italként, az izmok lazítására. Nyugtató hatása állítólag elősegíti a pihentető alvást. Ennek az italnak a készítéséhez a kava-ava gyökereiből nyert port vízzel vagy alkohollal öntik fel, de hatása a friss gyökér rágásával is elérhető. (A kava-kava Németországban táplálékkiegészítőként kapszulák formájában kapható, állítólag nem okoz függőséget. Alkalmanként az alkoholfüggőség kezelésére szolgál.)

Hatása

A macskagyökérfélékkel vagy az orbáncfűfélékkel ellentétben a kava-kava csillapító, nem pedig élénkítő és stimuláló hatású. Enyhe pszichodrogként használják, főként szorongásos állapotokban, feszült és nyugtalan állapot javítására.

Adagolás és fogyasztás

A kava-kava gyökerének tényleges hatása a kava-pyronoknak köszönhető. Ezek a gyökérben találhatók, oxigéntartalmú vegyületekből állnak. A kava-pyronok hátránya és a sokáig nem kutatott hatásának oka, hogy vízben alig oldódik, ezért a természetes kava-kava készítményeket etanollal és vízzel vagy acetonnal és vízzel kombinálva állítják elő.

A kava- kavát legfeljebb tizenkét hétig szabad szedni. Ajánlott adagolása 120 mg naponta. Nem szedhetik májbetegek, terhes vagy szoptató nők.

Mellékhatások

Mint sok mindennek, a kava-kavának is lehetnek mellékhatásai, ezeket azonban még nem igazolták. Májbetegek ne szedjék a kava-kavát.

Egyéb mellékhatások lehetnek: enyhe emésztőrendszeri panaszok, bőrpír, duzzanat, viszketés. Megfelelő alkalmazás mellett a mellékhatások kizárhatók.

Problémák a kava-kavával

A kava-kava készítmények széles körben használatosak és régóta problémamentesek, mivel a klinikai vizsgálatokban nem észleltek súlyos mellékhatásokat. Egyedi esetekről szóló jelentésekben azonban felbukkantak májbetegségek.

A mellékhatások végül a kava-kava tilalmához vezettek, amelyet csak 2015-ben szüntettek meg. Azóta a gyártóknak engedélyezték a kava-kava termékek értékesítését – a mellékhatásokra vonatkozó figyelmeztetésekkel.

(Németből fordította: Koncz László)