Kava-kava: gyökér a déli tengerekről

A kava-kava növényi kivonat a Csendes-óceán déli tájairól származik, mámorborsként is ismert. Hatása nagyon hasonló a valeriánához: nyugtató hatású és oldja a szorongást. 2002 és 2015 között a kava-kava a nehezen kiszámítható, részben súlyos mellékhatások miatt tiltott volt, azóta ismét alkalmazzák lazítószerként, de szigorú ellenőrzés mellett.

A kava-kava a déltengeri régióban élő Piper methysticum gyökerének kivonata, természetes relaxánsként 3000 év óta használatos. Több helyi törzsnél még mindig része a hagyományos, többnyire vallásos rituáléknak.

Törzsi rituáék része

Főleg a férfiak isszák a kava-kava gyökerének porát italként, az izmok lazítására. Nyugtató hatása állítólag elősegíti a pihentető alvást. Ennek az italnak a készítéséhez a kava-ava gyökereiből nyert port vízzel vagy alkohollal öntik fel, de hatása a friss gyökér rágásával is elérhető. (A kava-kava Németországban táplálékkiegészítőként kapszulák formájában kapható, állítólag nem okoz függőséget. Alkalmanként az alkoholfüggőség kezelésére szolgál.)

Hatása

A macskagyökérfélékkel vagy az orbáncfűfélékkel ellentétben a kava-kava csillapító, nem pedig élénkítő és stimuláló hatású. Enyhe pszichodrogként használják, főként szorongásos állapotokban, feszült és nyugtalan állapot javítására.

Adagolás és fogyasztás

A kava-kava gyökerének tényleges hatása a kava-pyronoknak köszönhető. Ezek a gyökérben találhatók, oxigéntartalmú vegyületekből állnak. A kava-pyronok hátránya és a sokáig nem kutatott hatásának oka, hogy vízben alig oldódik, ezért a természetes kava-kava készítményeket etanollal és vízzel vagy acetonnal és vízzel kombinálva állítják elő.

A kava- kavát legfeljebb tizenkét hétig szabad szedni. Ajánlott adagolása 120 mg naponta. Nem szedhetik májbetegek, terhes vagy szoptató nők.

Mellékhatások

Mint sok mindennek, a kava-kavának is lehetnek mellékhatásai, ezeket azonban még nem igazolták. Májbetegek ne szedjék a kava-kavát.

Egyéb mellékhatások lehetnek: enyhe emésztőrendszeri panaszok, bőrpír, duzzanat, viszketés. Megfelelő alkalmazás mellett a mellékhatások kizárhatók.

Problémák a kava-kavával

A kava-kava készítmények széles körben használatosak és régóta problémamentesek, mivel a klinikai vizsgálatokban nem észleltek súlyos mellékhatásokat. Egyedi esetekről szóló jelentésekben azonban felbukkantak májbetegségek.

A mellékhatások végül a kava-kava tilalmához vezettek, amelyet csak 2015-ben szüntettek meg. Azóta a gyártóknak engedélyezték a kava-kava termékek értékesítését – a mellékhatásokra vonatkozó figyelmeztetésekkel.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés