EKG vizsgálat otthon, WIWE készülékkel

Szívünk és agyunk hatékony védelméért

A tenyeremben elférő, okos, otthon is remekül használható eszközt kaptam tesztelésre néhány héttel ezelőtt. Komolyan vettem a dolgot, és megmértem eddig 20-25 ember szívműködését, némelyikét többször is. Ennek alapján mondhatom: a WIWE remek magyar találmány, fontos szerepe lehet a szívbetegségek és a stroke megelőzésében és időben történő kezelésében.

A statisztikai adatok riasztóak. A stroke hazánkban évi 50 ezer áldozatot követel, az esetek közül 12 ezer halálos kimenetelű. (Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal.) A hirtelen szívhalálnak hazánkban évente 25 ezren esnek áldozatául, világszinten ez 7 millió embert jelent. Ritmuszavarban a népesség legalább 3%-a érintett, és sokan nem is tudnak róla.

Ugyanakkor 4-ből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG szűréssel és életmód-változtatással.

Világsikerre ítélve

EKG 1 perc alatt

A fenti számok önmagukban is indokolják, mennyire fontos, hogy időben – és mostantól már otthon is – tudjuk ellenőrizni a szívünk egészségét. A WIWE készülék erre kiválóan alkalmas – és ezt nemcsak a klinikai kipróbálás tapasztalatai, hanem a saját méréseim alapján is állíthatom. A későbbiekben megértik, hogy miért.

Az okos eszközzel az EKG elkészítése mindössze 1 percet vesz igénybe, a mért adatokat a készülék eltárolja, illetve bluetooth kapcsolattal továbbítja egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás számára. Onnan a mérési eredményeket pdf file-ban azonnal elküldhetjük e-mailben, és ha szükséges, akár az orvosunkkal is megoszthatjuk.

A világon jelenleg a legnagyobb tudással büszkélkedő, mindössze névjegykártya méretű személyes EKG készüléket, a WIWE-ot egy magyar tulajdonban álló, egri székhelyű cég, a Sanatmetal Kft. 2 éves munkával fejlesztette ki és dobta piacra. Megkapta az orvostechnikai eszköz besorolást, a CE jelet, és megvan az EMC, illetve TÜV minősítése is.

Az alábbi adatokat inkább az egészségügyi szakemberek fogják nagyra értékelni, de a laikusoknak is sokat mondó számok következnek.

Mérési eredmények

Rendkívüli pontosság

Az eszköz műszaki leírása szerint egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológiáról van szó, amely az 1 perces mérés végére klinikai szintű kiértékelést végez. A gyártó által közzétett adatok alapján az intelligens algoritmus pontossága 98,69% (!), azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat. A specificitást tekintve 99,59%-ot értek el, ami azt jelenti, hogy a WIWE ekkora pontossággal határozza meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10 ezer vizsgált minta alapján.

A gyártó Sanatmetal Kft. mögött álló szakmai háttér igen erős. Az algoritmus hátteréhez szükséges kutatásban, az eszköz kifejlesztésében és tesztelésében kiemelkedő szerepet vállalt prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem szakemberei, valamint prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár, kardiológia tanszékvezető. A fejlesztők szorosan együttműködnek orvosi egyetemekkel, az USA-ban többek között a Harvarddal, ahol a tervek szerint egy felhő rendszerbe kapcsolják be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák, kinél áll fenn pl. a szívinfarktus veszélye.

Saját tesztjeim

Tartozom még a saját tesztjeim részleteivel. Előrebocsátom, hogy a készülékkel anonim mérések is lehetségesek, vagyis a program nem „tudhatta" előre, hogy hány éves a beteg, és semmilyen más adatát sem kellett rögzítenem. Így még értékesebbnek tartom a kapott eredményeket. Nos, a vizsgált személyek nagy többségének szívét a WIWE egészségesnek minősítette.

Viszont akinél eltérést talált, az is igencsak elgondolkodtatónak mondható. Idősebb, 70 felé járó vagy annál idősebb emberekről van szó. Az egyiküknél – egy férfi, aki „a két végén égeti a gyertyát", és jócskán túlsúlyos – az EKG a piros (vagyis a legrosszabb) tartományba esett, és a 2 héttel később végzett kontroll ismételten ezt a kockázatot mutatta. Már csak azt kellene elérnem nála, hogy menjen el kardiológushoz, alapos kivizsgálást kérve.

A másik érdekes eset egy hölgyé, ő szintén a hetedik X felé közelít. Nála az első mérésnél és a kontrollnál egyaránt sárga volt az EKG eredménye (ez kismértékű eltérést jelent), viszont a szívizom állapota (szakkifejezéssel élve, a kamrai heterogenitás) az első tesztnél piros színnel jelent meg. Amikor rákérdeztem ennek a hátterére, mondta, hogy nemrég esett át egy szívizomgyulladáson. A WIWE tehát ezt is „látta"!

Legalább ilyen fontos volt az illető számára (és természetgyógyászként nekem is) a 2 héttel később végzett kontroll mérés eredménye. Nos, akkor már zöld értékelést kapott a szívizom állapota, aminek mindketten igencsak örültünk. Hát még amikor kiderült, hogy a vizsgált személy az első mérés eredményeinek ismeretében galagonyatea-kúrába kezdett, és a jelek szerint „a szív kenyereként" ismert gyógytea jótékony hatása már néhány nap után megmutatkozott.

Végül a 3. eset ugyancsak figyelemre méltó. Egy szívbeteg és szívműtéten átesett, pacemakerrel élő, 70 év feletti férfiról van szó, akinél a WIWE mérést nyilván nem lehet úgy használni, mint másoknál. A készülék nála – nem meglepő módon – pirossal értékelte az EKG-t és szintén pirossal a szívizom állapotát, viszont az aritmiát vizsgálva nem talált eltérést.

Megjegyzem, hogy az idős kornak nem kell feltétlenül együtt járnia a szívbetegséggel. Egy 78. életévében lévő asszonynál, aki nem dohányzik, nem iszik alkoholt, egész nap a szabadban tartózkodik, és jó erőben lévén, rengeteg fizikai munkát végez, a mérés mindent rendben talált...

Világsikerre ítélve

A WIWE – ez már most látszik – „világsiker-gyanús" eszköz. Eddig 20 országban, legutóbb Ausztráliában és Kínában kezdődött meg a készülék regisztrációja és forgalmazása.

Érthető mind az orvosi szakma, mind a lakosság lelkesedése, hiszen a készülék a világon egyedülálló módon képes a szív eredetű stroke és a hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére.

Ha a vásárláson gondolkodunk, tudnunk kell, hogy a készülék ára bőven belefér az okostelefonok árkategóriájába. Mától pedig – fekete péntek lévén – 3 napig még kedvezőbb áron, 70 ezer Ft alatt lehet hozzájutni.

Kürti Gábor

A készülék weboldala itt érhető el.
A WIWE Youtube spotja itt található.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés