Szívünk és agyunk hatékony védelméért

A tenyeremben elférő, okos, otthon is remekül használható eszközt kaptam tesztelésre néhány héttel ezelőtt. Komolyan vettem a dolgot, és megmértem eddig 20-25 ember szívműködését, némelyikét többször is. Ennek alapján mondhatom: a WIWE remek magyar találmány, fontos szerepe lehet a szívbetegségek és a stroke megelőzésében és időben történő kezelésében.

A statisztikai adatok riasztóak. A stroke hazánkban évi 50 ezer áldozatot követel, az esetek közül 12 ezer halálos kimenetelű. (Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal.) A hirtelen szívhalálnak hazánkban évente 25 ezren esnek áldozatául, világszinten ez 7 millió embert jelent. Ritmuszavarban a népesség legalább 3%-a érintett, és sokan nem is tudnak róla.

Ugyanakkor 4-ből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG szűréssel és életmód-változtatással.

Világsikerre ítélve

EKG 1 perc alatt

A fenti számok önmagukban is indokolják, mennyire fontos, hogy időben – és mostantól már otthon is – tudjuk ellenőrizni a szívünk egészségét. A WIWE készülék erre kiválóan alkalmas – és ezt nemcsak a klinikai kipróbálás tapasztalatai, hanem a saját méréseim alapján is állíthatom. A későbbiekben megértik, hogy miért.

Az okos eszközzel az EKG elkészítése mindössze 1 percet vesz igénybe, a mért adatokat a készülék eltárolja, illetve bluetooth kapcsolattal továbbítja egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás számára. Onnan a mérési eredményeket pdf file-ban azonnal elküldhetjük e-mailben, és ha szükséges, akár az orvosunkkal is megoszthatjuk.

A világon jelenleg a legnagyobb tudással büszkélkedő, mindössze névjegykártya méretű személyes EKG készüléket, a WIWE-ot egy magyar tulajdonban álló, egri székhelyű cég, a Sanatmetal Kft. 2 éves munkával fejlesztette ki és dobta piacra. Megkapta az orvostechnikai eszköz besorolást, a CE jelet, és megvan az EMC, illetve TÜV minősítése is.

Az alábbi adatokat inkább az egészségügyi szakemberek fogják nagyra értékelni, de a laikusoknak is sokat mondó számok következnek.

Mérési eredmények

Rendkívüli pontosság

Az eszköz műszaki leírása szerint egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológiáról van szó, amely az 1 perces mérés végére klinikai szintű kiértékelést végez. A gyártó által közzétett adatok alapján az intelligens algoritmus pontossága 98,69% (!), azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat. A specificitást tekintve 99,59%-ot értek el, ami azt jelenti, hogy a WIWE ekkora pontossággal határozza meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10 ezer vizsgált minta alapján.

A gyártó Sanatmetal Kft. mögött álló szakmai háttér igen erős. Az algoritmus hátteréhez szükséges kutatásban, az eszköz kifejlesztésében és tesztelésében kiemelkedő szerepet vállalt prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem szakemberei, valamint prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár, kardiológia tanszékvezető. A fejlesztők szorosan együttműködnek orvosi egyetemekkel, az USA-ban többek között a Harvarddal, ahol a tervek szerint egy felhő rendszerbe kapcsolják be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák, kinél áll fenn pl. a szívinfarktus veszélye.

Saját tesztjeim

Tartozom még a saját tesztjeim részleteivel. Előrebocsátom, hogy a készülékkel anonim mérések is lehetségesek, vagyis a program nem „tudhatta” előre, hogy hány éves a beteg, és semmilyen más adatát sem kellett rögzítenem. Így még értékesebbnek tartom a kapott eredményeket. Nos, a vizsgált személyek nagy többségének szívét a WIWE egészségesnek minősítette.

Viszont akinél eltérést talált, az is igencsak elgondolkodtatónak mondható. Idősebb, 70 felé járó vagy annál idősebb emberekről van szó. Az egyiküknél – egy férfi, aki „a két végén égeti a gyertyát”, és jócskán túlsúlyos – az EKG a piros (vagyis a legrosszabb) tartományba esett, és a 2 héttel később végzett kontroll ismételten ezt a kockázatot mutatta. Már csak azt kellene elérnem nála, hogy menjen el kardiológushoz, alapos kivizsgálást kérve.

A másik érdekes eset egy hölgyé, ő szintén a hetedik X felé közelít. Nála az első mérésnél és a kontrollnál egyaránt sárga volt az EKG eredménye (ez kismértékű eltérést jelent), viszont a szívizom állapota (szakkifejezéssel élve, a kamrai heterogenitás) az első tesztnél piros színnel jelent meg. Amikor rákérdeztem ennek a hátterére, mondta, hogy nemrég esett át egy szívizomgyulladáson. A WIWE tehát ezt is „látta”!

Legalább ilyen fontos volt az illető számára (és természetgyógyászként nekem is) a 2 héttel később végzett kontroll mérés eredménye. Nos, akkor már zöld értékelést kapott a szívizom állapota, aminek mindketten igencsak örültünk. Hát még amikor kiderült, hogy a vizsgált személy az első mérés eredményeinek ismeretében galagonyatea-kúrába kezdett, és a jelek szerint „a szív kenyereként” ismert gyógytea jótékony hatása már néhány nap után megmutatkozott.

Végül a 3. eset ugyancsak figyelemre méltó. Egy szívbeteg és szívműtéten átesett, pacemakerrel élő, 70 év feletti férfiról van szó, akinél a WIWE mérést nyilván nem lehet úgy használni, mint másoknál. A készülék nála – nem meglepő módon – pirossal értékelte az EKG-t és szintén pirossal a szívizom állapotát, viszont az aritmiát vizsgálva nem talált eltérést.

Megjegyzem, hogy az idős kornak nem kell feltétlenül együtt járnia a szívbetegséggel. Egy 78. életévében lévő asszonynál, aki nem dohányzik, nem iszik alkoholt, egész nap a szabadban tartózkodik, és jó erőben lévén, rengeteg fizikai munkát végez, a mérés mindent rendben talált…

Világsikerre ítélve

A WIWE – ez már most látszik – „világsiker-gyanús” eszköz. Eddig 20 országban, legutóbb Ausztráliában és Kínában kezdődött meg a készülék regisztrációja és forgalmazása.

Érthető mind az orvosi szakma, mind a lakosság lelkesedése, hiszen a készülék a világon egyedülálló módon képes a szív eredetű stroke és a hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére.

Ha a vásárláson gondolkodunk, tudnunk kell, hogy a készülék ára bőven belefér az okostelefonok árkategóriájába. Mától pedig – fekete péntek lévén – 3 napig még kedvezőbb áron, 70 ezer Ft alatt lehet hozzájutni.

Kürti Gábor

A készülék weboldala itt érhető el.
A WIWE Youtube spotja itt található.