Sárkánygyümölcs, az egészséges egzotikum

Nálunk még kevéssé ismert a sárkánygyümölcs – pitahaya vagy pitaya –, ez a kaktuszok családjába tartozó növény. Mivel a héja pikkelyszerű lebenyekből áll, emlékeztet a sárkány pikkelyeire, a köznyelvben sárkánygyümölcsként ismert. Különleges megjelenése miatt az édes-savanykás ízű, tojás alakú gyümölcsöt gyakran pusztán díszítő célokra használják.

Ez pedig nagy kár, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért rendkívül egészségesnek tekinthető. Ezenkívül a zselészerű trópusi gyümölcs nemcsak csodálatosan illik más egzotikus gyümölcsökhöz vagy turmixokhoz és gyümölcssalátákhoz, hanem sárgadinnye helyett sonkához is tálalható.

Gyönyörű és finom

Hogy néz ki és mi van benne?

A kúszó kaktusznövényen érő gyümölcsök akár 500 gramm súlyúak is lehetnek, és körülbelül kétszer akkorák, mint a kivi. Három fajtáj van, mindhárom héja pikkelyes:

  • rózsaszínű és a gyümölcshús belül fehér
  • rózsaszínű vörös gyümölcshússal vagy
  • sárga, fehér gyümölcshússal

A rózsaszín húsú gyümölcsök a magas béta-karotin és béta-színezőanyagoknak köszönhetik megjelenésüket. Ezek az anyagok a szervezetben átalakulnak A-vitaminná, segítve például a sejtnövekedés szabályozását. Az A-vitamin jót tesz a szemnek és erősíti a látást. Emellett a sárkánygyümölcsben van még:

  • B-, C- és E-vitamin
  • vas
  • kalcium
  • foszfor

Míg a kalcium és a foszfor pozitív hatással van a kötőszövetekre és a bőrre, az egészséges csontokra és fogakra, a vas a szervezet vérképzéséért felelős.

A sárkánygyümölcs 5 jó tulajdonsága

Ezek a pozitív tulajdonságok sok gyümölcsével közösek. Ami azonban megkülönbözteti a többitől, és ezért különlegessé teszi, azok a következő jellemzők:

  • Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami természetes módon erősíti az immunrendszert
  • Megduzzadó rostjai segíthetnek a vércukorszint szabályozásában
  • A sárkánygyümölcs pozitív hatással van a koleszterinszintre, és így segít megelőzni a szívbetegségeket
  • Likopint tartalmaz, amely antioxidáns, és képes elpusztítani bizonyos ráksejteket
  • A gyümölcshúsban és a gyümölcs apró fekete magjaiban lévő magas víztartalom és a fehérjehasító enzimek stimulálják az emésztést.

Vigyázat: Ha érzékeny a bélrendszere, ajánlatos mérsékelten enni, mivel a gyümölcsnek hashajtó hatása lehet.

Kalóriák, táplálékértékek

A sárkánygyümölcs 90%-ban víz, ezért a kalóriatartalma, mint az almáé, körülbelül 100 kcal/100 gramm. Következésképpen ez az egzotikus gyümölcs nagyon alakbarátnak nevezhető. A gyümölcs további tápértékei 100 grammonként:

  • zsír: 0,4 gramm
  • fehérje: 1 gramm
  • szénhidrátok: 7,1 gramm (ebből cukor: 6,9 gramm)
  • rostanyagok: 0,5 gramm

A sárkánygyümölcs vásárlása, tárolása

Az ilyen egzotikus gyümölcsöket elsősorban jól ellátott szupermarketekben és különlegességeket árusító üzletekben árusítják. A sárkánygyümölcs ára nagyon különböző lehet. Ez nemcsak szezonnal vagy kereskedővel kapcsolatos, hanem egyrészt a mérettől és származási országtól, másrészt a minőségtől függ. Például a Srí Lankából származó áruk drágábbak, mint a Thaiföldről, Vietnamból vagy Közép-Amerikából származók.

A sárkánygyümölcs rendkívül érzékeny a nyomásra, ezért csak egyedi csomagolásban kapható. Sárga fajták esetében különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a héja csillogó legyen. A rózsaszínű gyümölcsök kevésbé nyomásérzékenyek és nem túl lágyak.

Amire feltétlenül ügyelni kell, az, hogy megóvjuk a gyümölcsöt a nyomástól. Ehhez állítsa a gyümölcsöt függőlegesen, vagy még jobb, ha felköti.

Mivel a sárkánygyümölcs enyhén kiszárad, majd megráncosodik, legjobb szobahőmérsékleten tárolni, így négy-öt napig eláll. Hűtött állapotban 12 napig friss marad.

Hogyan együk?

Legjobb nyersen enni, nagyon élénkítő hatású. A kivihez hasonlóan számtalan fekete mag van benne. Hogyan lehet hámozni, vágni és enni a gyümölcsöt? Íme:

  • a gyümölcsöt vágjuk ketté és a belsejét kanalazzuk ki
  • a gyümölcs végeit levágjuk és a héját lehúzzuk

Ezután a gyümölcshús tetszés szerint kockára, hasábra, vagy szeletre vágható. Vigyázat: a sárkánygyümölcs héja teljesen élvezhetetlen.

Milyen az íze?

Míg a rózsaszínű, fehér húsúr pitahaya meglehetősen semleges, de savanykás, ezért rendkívül frissítő hatású, a sárga héjú sárkánygyümölcs a legaromásabb. Illata egy kicsit olyan, mint az eper, az ananász és a mangó keveréke. A legintenzívebb ízű azonban a rózsaszín héjú és vörös belsejű gyümölcs.

A sárkánygyümölcs aromája és édessége az érettséggel nő. Az éretlen gyümölcs magas víztartalmú. Az ilyen a héj zöldes elszíneződéséről ismerhető fel. Bár a húsa még nem édes, a konyhában már használható – de ekkor csak „zöldségként”. Főzve a sárkánygyümölcs íze hasonlít a burgonyáéra, és más zöldségekkel kombinálva csodálatosan illik a serpenyős húsokhoz.

Mivel az érett gyümölcs a hő miatt elveszti ízét, leginkább nyersen eszik, vagy hidegen elő- vagy utóételként fogyasztható.

Tippek az elkészítéshez

Szeretné, ha a következő partiját még sokáig emlegessék? Akkor próbálja ki az egzotikus gyümölcsbüfét. A sárkánygyümölcs igazi látványosság!

Egyformán illik más trópusi gyümölcsökhöz, például a gránátalmához. A gyümölcssaláta, sütemények vagy jégkrém mellett a gyümölcs a marakujához hasonlóan lekvárrá is feldolgozható. Ehhez egy tipp: az általában nagyon édes datolyalekvárt össze lehet keverni a sárkánygyümölcs húsával, és így azt semlegesíteni.

Ezenkívül a sárkánygyümölcs illik a salátákba, és felszolgálható sajthoz, sonkához vagy halhoz.

(Németből fordította: Koncz László)