Repceolaj: nem mindegy, hogy hidegen vagy finomítva!

A repceolaj rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint. Telítetlen zsírsavakban gazdag, és különösen kedvező benne az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya, ezért rendkívül egészségesnek tartják. Mind húsokhoz, mind süteményekhez használható, csak figyeljünk, hogy hidegen sajtolt, vagy finomított olajunk van-e!

A repceolajat repcemagból nyerik, de a magvaknak csak kis részét használják a főzőolaj előállításához. A magok túlnyomó többsége a bio üzemanyagok előállításához szükséges, főként biodízelnek dolgozzák fel. Emellett a repceolaj sok más termékben is megtalálható, többek között

  • növényvédő szerekben
  • takarmányokban
  • motor- és kenőolajokban
  • oldószerekben
  • lakkokban és festékekben

Az orvosi iparban kenőcsök előállításához is alkalmazzák.

A finomított nagyon hőálló

Finomított és hidegen préselt

A repceolajat kétféle módszerrel lehet előállítani: forró és hideg préseléssel. Az olaj előállításához csak a növény sárga magját használják. A fekete héjat eltávolítják, hogy keserűanyagok ne kerülhessenek az olajba. A hidegen préselt repceolaj előnye a finomított fajtákkal szemben, hogy több vitamint, karotinoidot és más zsíros anyagot tartalmaz. Ezek a zsíros vegyületek gátolják a telítetlen zsírsavak oxidációját.

Egészséges-e a repceolaj?

Eredetileg a repcemag-olajat csak ipari célokra használták. Csak az alacsonyabb keserűanyag-tartalmú repcefajták kifejlesztése után használják étkezési olajok és zsírok előállítására is.

Napjainkban ismeretes, hogy a repceolaj táplálkozási szempontból rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint. Ebben lényegesen különbözik az állati zsíroktól, pl. a vajtól, amelyek általában sok telített zsírsavat tartalmaznak és kevésbé koleszterinszegények.

A telítetlen zsírsavak mellett a repcemagolaj gazdag E-vitaminban és karotinoidokban. Az E-vitamin fontos szabadgyökfogó, védi sejtjeinket a szabad gyökök okozta károktól. A karotinoidok antioxidánsokként is hatnak a szervezetben, és csapdába ejtik a szabad gyököket. Ennek eredményeképpen az öregedési folyamatok lassíthatók, és megakadályozhatók a szív- és érrendszeri betegségek.

Káros is lehet?

A pozitív hatások ellenére a repceolaj káros hatással lehet az egészségre. Egy 2017-es tanulmány azt jelzi, hogy a repceolaj negatív hatással lehet a memória teljesítményére. Egy állatkísérletben jelentősen csökkent a repceolajban dús étrenden tartott egerek memóriabeli teljesítménye. Az állatok agyában a kutatók megnövekedett számú peptidet is találtak, amelyek gyaníthatóan elősegítik az Alzheimer-kór kialakulását.

A telítetlen zsírsavak értékesek

A telítetlen zsírsavak nagyon fontosak az emberi szervezet számára: csökkentik a kedvezőtlen LDL-koleszterin szintjét a vérben, és pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerünkre. Egyes többszörösen telítetlen zsírsavak létfontosságúak a szervezet számára, de ezeket a szervezet nem tudja előállítani, hanem a táplálékon keresztül kell bevenni.

Omega-3- és omega-6

Az alapvető többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Számunkra mindenekelőtt a két zsírsav aránya döntő fontosságú. Mert ha túl sok omega-6 zsírsavat viszünk be, az negatív hatást gyakorolhat a koleszterinszintre. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya – mint a repcemagolajban – ideális az ember számára.

A zsírsavak eloszlása rendkívül kedvező mind a hidegen préselt, mind a finomított repceolajban. Például egy teáskanálnyi olaj már képes fedezni az omega-3 zsírsavak napi szükségletének nagy részét. Ezenkívül a halfajok, például a makréla, a lazac vagy a hering jó omega-3 zsírsavszállítók. Éppen ezért a halaknak szerepelniük kell a menünkben egyszer vagy kétszer hetente, ha lehetséges.

Húsok és sütemények sütése

A repceolaj értékes összetevői miatt erősen ajánlott konyhai használatra. A céltól függően vagy hidegen préselt, vagy finomított olajat használhatunk. A finomított repceolajat sütéshez és pirításhoz is használhatjuk, mert önmagában szinte nincs íze, és nagyon hőálló.

A hidegen sajtolt repceolaj jobban alkalmazható saláták vagy desszertek elkészítéséhez – feltéve, hogy kedveljük az olaj jellegzetes ízét. A hidegen sajtolt repceolaj kevésbé alkalmas hevítésre, mert az olajban található többszörösen telítetlen zsírsavak lebomlanak. A kettős kötésük miatt ezek érzékenyek az oxigénre és a magas hőmérsékletre. A bomlással az omega-3 és omega-6 zsírsavak nemcsak egészséges hatásukat veszítik el, hanem potenciálisan káros transz-zsírsavak keletkezésének kockázata is fennáll.

A repceolajat viszonylag hosszú ideig lehet tárolni, felnyitása után általában több hónapig használható. Az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében az olajat sötét és hűvös helyen tartsuk.

(Németből fordította: Koncz László)