Súlygyarapodás gyógyszerektől

Ünnepek alatt, nyaraláskor, vagy „csak úgy” bizony lecsúszik sok finom falat – és felszalad egy-két kiló súlyfelesleg. De ha a ruha akkor is szorít, ha nem változott az étrend, annak oka lehet gyógyszer is. Néhány gyógyszer ugyanis mellékhatásként súlygyarapodást okozhat. Nézzük, miként vezethet hízáshoz a gyógyszeres kezelés, és mi okozhatja az hízást.

Miért következhet be súlygyarapodás a gyógyszerektől?

A gyógyszeres kezelés során különböző mechanizmusok okozhatnak súlygyarapodást: gyakran a mellékhatásként jelentkező megnövekedett étvágy vezet fokozott kalóriabevitelhez.

Egyes gyógyszerek szájszárazságot vagy szomjúságot okozhatnak. Ezért, ha több kalóriát tartalmazó italt iszunk, az is elősegítheti a súlygyarapodást.

Bizonyos gyógyszerek vízvisszatartást okoznak, ami növeli a testsúlyt, mások hatnak az energia-anyagcserére, ami szintén befolyásolja a súlyt. Gyakran azonban a súlygyarapodás pontos oka nem egyértelmű.

Gyógyszer miatt is lehet

Mely gyógyszerek hizlalnak?

A gyógyszerek különbözőképpen hatnak mindenkire – a mellékhatások előfordulása egyedileg eltérő és az adagtól is függ. Szerepet játszhat más gyógyszerekkel való kölcsönhatás is. Nincs tehát olyan lista, amelyen a hizlaló gyógyszerek lehetnek. Vannak azonban olyan hatóanyag-csoportok, amelyeknél gyakran észlelik a testsúlygyarapodást. Ezek közé tartozik többek között:

  • kortizonszerű hatóanyagok
  • mentális betegségek gyógyszerei (antidepresszánsok és antipszichotikumok)
  • inzulin és egyéb cukorbetegség elleni szerek
  • hormonkészítmények
  • epilepszia elleni gyógyszerek
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók
  • migrén elleni szerek, például pizotifen és flunarizin
  • allergiaellenes szerek (antihisztaminok)
  • gyulladásgátló fájdalomcsillapítók, például ibuprofen vagy diklofenák
  • bizonyos Parkinson-kór elleni gyógyszerek

A kortizon étvágygerjesztő, másrészt szedésekor vízvisszatartás következhet be, ami duzzadt bokában és kikerekedett arcban nyilvánul meg.

A depresszió elleni szerek közül az úgynevezett triciklikus és tetraciklusos antidepresszánsok, valamint egyes szerotoninfelvétel-gátlók étvágynövelő hatásúak. A fluoxetin és a bupropion hatóanyagok azonban gátolják az étvágyat, és ez súlycsökkenéshez vezethet. A lítium, amelyet elsősorban a mániás depressziónál használnak, különösen nagy valószínűséggel súlygyarapodást okoz. Úgy tűnik, hogy ezek a gyógyszerek befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, a pajzsmirigy működését.

Az inzulint használó cukorbetegek gyakran küzdenek a súlyukkal. Az inzulin ugyanis gátolja a zsírégetést és elősegíti a zsírlerakódások kialakulását. Néhány cukorbetegség elleni tablettás gyógyszer is vezethet súlygyarapodáshoz, ezek közé tartoznak az úgynevezett szulfonil-karbamidok, valamint a -glinid vagy -glitazon végződésű hatóanyagok.
Lehetséges alternatívák az úgynevezett inkretin-mimetikumok és a metformin-hatóanyag, amelyek elősegítik a fogyást. Kérdezzük erről az orvosunkat.

A pajzsmirigyhormonok kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia-anyagcserében. A pajzsmirigy-alulműködésre kapott gyógyszerek súlyvesztéshez vezethetnek. Az úgynevezett antithyroid gyógyszerek, amelyeket a pajzsmirigy-túlműködés ellen adnak, gátolják a pajzsmirigy működését és ezáltal növelik a súlyt.

Mit tehetünk?

Ha az a gyanúja, hogy a gyógyszerszedés következtében hízik, semmiképpen se a gyógyszerszedést hagyja abba, hanem keresse fel a gyógyszert felíró orvost!

Bizonyos esetekre javasolhatók a következők:

  • Bevételi idő megváltoztatása: Az étvágyfokozó hatás elkerülhető, ha a gyógyszert lefekvéskor vesszük be. Kérdezze meg erről kezelőorvosát.
  • Vízhajtó szedése ödéma esetén: Egyes magas vérnyomás elleni gyógyszerek vízmegtartáshoz vezethetnek. A dehidratáló és vérnyomáscsökkentő szer hidroklorotiaziddal való kombinációja az ödéma ellen hat. Soha ne vegyen be kezelőorvosa javaslata nélkül vízhajtót.
  • Módosítsa a gyógyszert: Sok betegség esetén léteznek olyan alternatív szerek, amelyek kisebb súlygyarapodást jelentenek. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy másik gyógyszer alkalmas-e Önnek.
  • Szájszárazság elleni édességek: A mellékhatásként jelentkező szájszárazság cukros italok fogyasztására csábít. Ehelyett szopogasson cukormentes cukorkát vagy használjon rágógumit.
  • A táplálkozás átállítása: Bár a súlygyarapodás gyógyszer következménye lehet, a jelenlegi súlycsökkentő intézkedések segíthetnek: kiegyensúlyozott, alacsony kalóriatartalmú táplálkozás sok zöldséggel és teljes kiőrlésű gabonával, valamint az esti szénhidrát tartalmú ételek-italok elhagyása.
  • Sport: A testmozgás bármilyen formája segíthet megakadályozni a súlygyarapodást.

(Németből fordította: Koncz László)