Kezünkben az inkák kincse

A perui őserdőben növő, inka diónak is nevezett növény kivonata, az ORGANIC SACHA INCHI (organikus inkamogyoró-olaj) telítetlen zsírsav tartalma igen magas, akár a 90%-ot is elérheti. A benne lévő esszenciális zsírsavakat – ómega-3 és társai – szervezetünk jól hasznosítja, de mivel nem képes az előállításukra, csak táplálkozással tudjuk bevinni őket.

Az ómega-3 zsírsavak forrásai a halak (makréla, lazac, szardínia, valamint a krill, vagyis a világító rák), továbbá egyes növények. Ilyen pl. az inkamogyoró-olaj is, amely tartalmaz még ómega-6 és ómega-9 esszenciális zsírsavakat, fehérjéket, jódot, A-, E- és B-vitaminokat. Összetételét tekintve tehát tökéletes arányban vannak jelen benne az esszenciális zsírsavak és egyéb fontos összetevők.

Értékes termés

Mit érünk el vele, ha napi táplálékaink közé besoroljuk ezt a fontos olajat? Elsősorban pótoljuk a szervezetben az esszenciális zsírsavak hiányát. Ebből adódóan javulhatnak a szív- és érrendszeri panaszok, jótékonyan befolyásolhatjuk az agy és a központi idegrendszer működését, helyreállhatnak a kibillent vérzsír- és koleszterinszintek, ezáltal javulhatnak a vérnyomásértékek, mérséklődhetnek a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok. Az esszenciális zsírsavak pótlása a bőrelváltozásokat is meggátolja, illetve a meglévő, problémás esetekben segíti a gyógyulás felé vezető folyamatot.

Visszajelzést a külsőleges használatról egy mesterkozmetikus-természetgyógyász klubtagunk hozott számunkra. Egy makacs, orvosilag ekcémaként kezelt, de nem javuló, sőt egyre rosszabbodó bőrelváltozás esetéről van szó, amely mindkét fül mögötti területen (!) jelentkezett. Az első kezelés után, már 24 óra alatt nagymértékű javulás mutatkozott, napi kétszeri használattal pedig néhány hét alatt teljes regenerálódást tapasztalt.

Egy hatvanas éveiben járó nő magas vérnyomás, magas koleszterin- és trigliceridszint, valamint szívritmuszavar miatt kezdte el a termék használatát. Javaslatomra a napi adagja 2×15 csepp volt. Két hét elteltével orvosi javaslatra módosítani kellett a gyógyszerein, mert javultak az addig kórosan magas értékek. Itt kell megjegyeznem, hogy az illető egyébként jódérzékeny (ezért tesztelés után, óvatos adagban kezdte el használni az olajat), de ebben az esetben ennek az érzékenységnek nyoma sem volt.

A másik meglepő tapasztalat az egészségügyben dolgozó tanácsadónktól érkezett. Ismerősének (aki ugyancsak egészségügyi dolgozó) ajánlotta a készítményt. Az illető szívbetegség (szívelégtelenség) diagnózis alapján számos gyógyszert kényszerült szedni, és rosszabbodó állapota miatt – dokumentáltan csupán 16%-ban működött a szíve a vizsgálati eredmények szerint – mielőbbi műtéti beavatkozásra lett volna szükség, de ezt nem merte vállalni. Tanácsadónk javaslatára napi 3×15 cseppet kezdett szedni az olajból. Tartotta magát az előírásokhoz, így a gyógyszereitől 2 óra időtávolságban vette be az inkamogyoró-olajat. Egy hét után már érezhető volt a változás, 2 hét elteltével pedig erőteljesen javulni kezdett az állapota, jobb lett a közérzete, ki mert menni az utcára, bevásárolt, villamosra szállni nem volt többé gond, mert megszűntek a rosszullétei. Négy hét elteltével orvosai csökkentették a gyógyszeradagját, és hamarosan a tervezett szívbillentyű-beültetés beavatkozásra is sor kerül, már előjegyezték. Orvosa szerint a műtéttől jelentős javulás várható. Izgalommal várjuk az eredményt. Addig pedig folyamatosan szedi az olajat, hisz a gyógyulásában.

Nézzük, milyen elméleti, tudományos háttere van az ORGANIC SACHA INCHI „működésének”. Így ír erről egy szakértő, dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. „Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy az ómega-3 zsírsavak megnövelik az érfalban képződő relaxációs faktor és olyan anyagok elválasztását, amelyek az érbelhártya épségének megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfalkárosító hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a szív koszorúér miatti halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az ómega-3 zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30%-kal csökkentette a halálozást.” (A hivatkozott szerző „Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban” című munkájából.)

Várandós anyukák és gyerekek táplálkozásában is helyet kaphat ez a csodálatos növényi kivonat, hiszen pótolja a hiányokat. Az ételkészítés során is figyelembe vehetjük, salátába keverhető, íze kimondottan finom. Nincsenek olyan varázsszerek, amelyek egy pillanat tört része alatt képesek csodás változásokat előidézni. Mégis azt mondom: ez a készítmény esélyt ad arra, hogy ésszerű, tudatos használat mellett minőségi változást hozzon az egészségünkben.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász,
klubvezető, ENERGY Belváros Klub

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)