Csomót érez a bőre alatt? Csak semmi pánik!

A bőr alatti csomókat gyakran gondolják ráknak, de a fül, a nyak, a mellkas vagy a végbél mögötti apró dudoroknak teljesen más, ártalmatlan okai is lehetnek, például ciszta vagy jóindulatú lipóma. A szövet elváltozását mindig orvosnak kell tisztázni, hogy vészhelyzet esetén időben reagálhasson. Nézzük, milyen okai lehetnek a bőr alatti csomóknak!

Duzzadt nyirokcsomók

A nyakon lévő csomók általában duzzadt nyirokcsomók vagy a pajzsmirigyben lévő csomók, de lehet az okuk ciszta, tályog vagy fisztula is.

Ha a nyirokcsomók duzzanata fájdalommentesen tovább növekszik, feltétlenül konzultáljon orvosával. Ezek a tünetek a nyirokrendszeri daganatot is jelezhetnek.

A fájdalmat okozó duzzadt nyirokcsomókat általában fertőzés okozza, például mandulagyulladás. A kórokozók elleni küzdelem érdekében a szervezet saját immunrendszere, amely magában foglalja a nyirokcsomókat is, teljes sebességgel működik. A megnövekedett aktivitás miatt a nyirokcsomók megduzzadhatnak és fájhatnak.

Ellenőriztetni kell

Csomó pajzsmirigyben

A nyakon lévő csomónak nem mindig nyirokcsomó-duzzanat az oka, lehetnek csomók a pajzsmirigyben is. A mérettől függetlenül különbséget tesznek a hideg, a meleg és a forró csomók között. A hideg csomók alig termelnek hormonokat, ezzel szemben a meleg és a forró csomók különösen aktívak.

A meleg és forró csomók általában jóindulatúak, de pajzsmirigy-túlműködéshez vezethetnek. A hideg csomók is utalhatnak ártalmatlan szövetelváltozásra, de rosszindulatú daganat is megbújhat mögöttük.

Csomók a fül mögött

A fül mögött lévő csomót – a nyakhoz hasonlóan – gyakran egy duzzadt nyirokcsomó okozza. A viszonylag gyorsan növekvő, fájdalmas duzzanat oka általában fertőzés. Gyakran helyi fertőzésről van szó, amely a fület vagy az állkapcsot érinti. Ha azonban a duzzanat több hét alatt, lassan alakul ki, és nem okoz fájdalmat, akkor orvosnak kell látnia.

Csomók a mellben

A nyakon lévő csomókhoz hasonlóan ritkán jelent mellrákot. A mellrák csak az esetek 20%-ában fordul elő. Sokkal gyakoribb, hogy ciszta, fibroadenoma, vagy más ártalmatlan ok van a csomószerű szövetelváltozás mögött.

Ha az orvos vizsgálata után nem tisztázott, hogy jó- vagy rosszindulatú az elváltozás, szövettani vizsgálatot végeznek. Az eredménytől függően megfelelő terápiát lehet alkalmazni, a lehetőségek a kivárástól és megfigyeléstől a ciszta kifakasztásán át a csomó teljes eltávolításáig terjednek.

Csomók a végbélben

Ha a végbélben csomók képződnek, annak a leggyakoribb oka aranyér vagy anális vénás trombózis. Az anális vénás trombózisnál kék-vörös csomók fejlődnek ki a végbélben. Ezeket vérrög okozza, amely elzárja a végbél vénáját. Ellentétben az aranyérrel, amely kinő a végbélből, a csomók az analális vénás trombózis során a végbél szélén növekednek. A trombózis nagyon fájdalmas lehet, és elviselhetetlenné teszi az ülést. A kezelés nagymértékben függ a fájdalom súlyosságától és a csomók méretétől.

Az aranyér kezdetben nem okoz fájdalmat, de vérezhet, mivel nem normál bőrrel, hanem nyálkahártyával fedett. Ha aranyeret tapasztal, orvoshoz kell fordulnia, és beszélnie kell vele a megfelelő kezelésről.

Csomók a herékben

A herékben lévő csomóknak számos oka lehet. Gyakran ezek viszonylag ártalmatlanok, például a ciszta. A kitágult visszér, vagy a herék gyulladása is csomószerű elváltozásokat okozhat.

Bizonyos esetekben azonban a csomók a hererák tünetei is lehetnek. Az ilyen csomók nem okoznak fájdalmat. Annak érdekében, hogy a csomószerű elváltozásokat a lehető legkorábban fel lehessen ismerni, a férfiaknak rendszeresen meg kell vizsgálni a heréjüket – hasonlóan, mint a nőknek a mellüket.

Bőr alatti csomók

Ha a test más részein csomók vannak a bőr alatt, akkor ezek gyakran lipómák. Ezek a zsírszövet jóindulatú növekedései. Maguk a csomók ártalmatlanok, de gyakran kozmetikai problémát jelentenek. Akkor okozhatnak problémá, ha egy lipóma például ideget nyom.

A lipóma gyakran 40 és 60 év közötti emberekben alakul ki, mivel ebben az életszakaszban sok zsírszövetet termel a szervezet. Főként a nyakon, a felső karon, a hason és a combokon fordulnak elő lipómák. Méretük nagyban különbözik: a kis lipómák átmérője csak néhány milliméter, míg a nagyméretűek több centiméteresek is lehetnek.

Bár a lipómák általában ártalmatlanok, mindig orvosnak kell látnia, ritkán ugyanis a csomó mögött rosszindulatú daganat – úgynevezett liposzarkóma – bújhat meg.

A lipóma mellett más okok is szóba jöhetnek:

  • tályog
  • a felszíni vénák gyulladása
  • ciszta
  • a bőr alatti zsírszövet gyulladása

Ha a bőre alatt csomót vesz észre, mindig orvoshoz kell fordulnia. Ne essen azonnal pánikba: rákos elváltozás csak ritkán fordul elő. Sokkal gyakoribbak az ártalmatlan képződmények, mint a jóindulatú lipóma vagy ciszta.

(Németből fordította: Koncz László)