Citromlé-diéta: karcsúsít, de…

Magas C-vitamin-tartalma miatt a citrom különösen népszerű az immunrendszer erősítésére és megfázás elleni természetes szerként. A hollywoodi sztárok azonban más okból is szeretik a citrom levét: sejttisztító hatása miatt gyakran használják öregedésgátlóként, és az utóbbi években divatos, gyors segítségnek tekintik a felesleges kilók ellen.

A sárga, savanyú gyümölcs eredete valószínűleg Indiában van. Magas C-vitamin tartalma miatt a legismertebb az egészségre gyakorolt hatása.

A tiszta citromlé olyan enzimeket tartalmaz, amelyek támogatják a szervezetben a kollagén képződését. A citromlében lévő C-vitamint szabadgyökfogóként is ismerjük, ezért antioxidánsnak tekinthető.

E tulajdonságokon kívül a citromlé méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vért, valamint a sejteket, és mindenekelőtt gyors fogyást eredményez. A citromlével töltött kapszulákat a piacon a fogyáshoz is reklámozzák.

A kozmetikában például hajápolásra, vagy a pattanások elleni szerként használják a citromot.

Karcsúsító kúra citromlével

Csak citromlevet inni és fogyni tőle? A citromlékúra néhány nap alatt több kilogrammnyi súlytöbblet elvesztését jelentheti. A citromlével való súlycsökkenés több különböző módon lehetséges.

Stanley Burroughs természetgyógyász 1970-es böjtölési módszereit követve az egyik változat, hogy néhány napig teljesen lemondunk a szilárd táplálékról, és csak citromlevet és vizet iszunk. Ennek az a hatása, hogy a testben lévő zsírégetés felgyorsul, a szervezet teljesen méregteleníthető. A citromlével történő fogyás érdekében a citromléhez chilit és cayenne-borsot is szoktak adni.

A citromlé diéta kockázatai

Az orvostudomány és a táplálkozástudomány szakértői ugyanakkor kritikusnak tekintik az ilyen típusú étrendet, és rámutatnak arra, hogy ez inkább a súlyvesztés radikális módja, mint az egészséges és fenntartható, hatékony étrend vagy a fogyás.

Ha hosszabb ideig csak citromlét és vizet iszunk, a szervezetben hamarosan zsír-, fehérje-, vitaminhiány keletkezik, és hiányozni fognak a ballasztanyagok is, és ez az egyoldalúság negatív következményekkel járhat az egészségre.

Fennállhat annak a veszélye is, hogy a bélflórát károsíthatja a túlzott mennyiségű citromlé. A citromlében levő citromsav esetleg megtámadhatja a gyomor falát, ami gyomorfájdalmat és gyomorgörcsöket okoz.

Jojó hatás

A citromlével való diétázás enyhébb módja lehet az ételadagok csökkentése, valamint a táplálkozás átállítása. Itt három fő étkezési idő, valamint két kiegészítő étkezés kapcsolódik a citromlé ivásához. Az állandó étkezések a teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat és halakat jelentik. A citromlét chilivel, cayenne-borssal és juharsziruppal finomíthatjuk.

A kockázatok mellett nagy a nemkívánatos jojó hatás veszélye a citromlével történő radikális fogyás után.

A citromlé előnyei

A citromlé mértékletes fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott étrenddel való ésszerű kiegészítése a következő előnyökkel járhat:

  • erősíti az immunrendszert
  • a citrom illóolajai hangulatjavítóként hatnak
  • sejtvédelem
  • fertőtlenítő hatású
  • semlegesíti a kellemetlen szagokat

A fogyás kulcsa: egészséges étrend és testmozgás

A fogyás érdekében az egészséges táplálkozásra való átállás és elegendő sportolás ajánlott a kapszulák és a radikális módszerek helyett.

A citromlé mértékkel fogyasztva, valamint a szervezet védelmi rendszerének erősítésére támogatható.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha olvasna még a citromlé diéta hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért kezdjük a napot citromos vízzel?