A sokoldalú, csaknem elfeledett lenmagolaj

Az olívaolaj és a különféle ízesített fűszerolajok divatba jötte miatt az elmúlt években elfelejtettünk egyfajta olajat, amely azonban sokkal több figyelmet érdemel – ez pedig a lenmagolaj. Nemcsak egészséges és ízletes, hanem régóta használják a faanyagok védelmére, színezőanyagként és tartósítószerként is, valamint kozmetikai termékekben is szerepel.

Rendkívüli diós, enyhén szénaszerű ízével a lenmagolaj igazi alternatívája az örökéletű olíva vagy napraforgó olajnak. Mivel a lenmagolajat nem szabad felforrósítani, számos lenmagolaj recept található salátákhoz, hideg ételekhez és túrókhoz.

Az omega-3 zsírsav-szállítója

Az omega-3 zsírsavakban gazdag lenmagolaj nemcsak ízletes, hanem sok egészségi előnye is van: azt mondják, pozitív hatással van a koleszterinre és az immunrendszerre, a depresszióra, a hiperaktivitásra, a klimaxra és még a rákterápiában is segít. Jó a bőrre és minden más szervünk számára. A bélflóra is profitál a lenmagolajban található növényi nyálkából. Házi szerként a sokoldalú olaj már régóta köhögés- és rekedtségoldó.

A lenmagolaj tárolása

A lenmagolaj a len érett magjából készül, a magokat melegen vagy hidegen préselik. A hideg préselés kímélőbb eljárás, mivel így a legtöbb vitamin és tápanyag megmarad.

Mindegy, hogy milyen módon préselik, a kiváló minőségű természetes terméknek egy hátránya van: az omega-3 zsírsavak magas tartalma miatt gyorsan oxidálódik és keserűvé válik. A lenmagolajat ezért viszonylag kevés, körülbelül 2 hónapig lehet tárolni.

Hűvös és sötét helyen kell tartani, ha lehetséges, hűtőszekrényben, sőt fagyasztóba is tehetjük. Alacsony olvadáspontja miatt a lenmagolaj mínusz 20 fokos hőmérsékletig eltartható anélkül, hogy megszilárdulna.

Használjuk frissen!

A lenmagolaj a legjobb ízű frissen, ezért ajánlatos csak kis palackokban megvenni az aranysárga folyadékot. Ha nem is mindenkinek ízlik mogyorós íze miatt, legalább egyszer meg kell próbálnia ezt az egészséges olajat!

A lenmagolaj sokféle felhasználása alapján íme mind a klasszikus, mind az egzotikusabb ételek kedvelőinek egy-egy recept:

Klasszikus: lenmagolaj túróval és héjában főtt burgonyával

Mogyorós ízéből adódóan a lenmagolaj különösen alkalmas könnyű kéntartalmú élelmiszerekhez, például sajthoz, halhoz, joghurthoz, tojáshoz vagy túróhoz. A Németországból származó hagyományos recept a lenmagolajat túróval készült burgonyapüréhez ajánlja. Ehhez csak néhány összetevőre és körülbelül 30 perc időre van szükség.

Recept 2 személyre:

  • 6 közepes burgonya
  • 500 g túró
  • 1 hagyma
  • 1/2 csésze tej
  • friss metélőhagyma
  • 4 evőkanál lenmagolaj
  • só és bors

Hámozzuk meg a burgonyát és főzzük meg sós vízben, közben keverjük krémesre a túrót a tejjel (vagy a tejföllel) és a lenmagolajjal. Daraboljuk apróra a hagymát és a metélőhagymát, adjunk hozzá sót és borsot. Hámozzuk meg a főtt burgonyát, és tálaljuk a túróval. Friss saláta illik hozzá – természetesen lenmagolajos öntettel.

Egzotikus: gyümölcssaláta lenmagolajjal

Különösen télen nem mindig könnyű friss vitaminokhoz és tápanyagokhoz jutni. Ez a gyümölcssaláta trópusi gyümölcsökkel, dióval és lenmagolajjal igazi vitaminbomba. Ízletes alternatívája a csokoládénak és a chipsnek.

Hozzávalók:

  • 1 alma
  • 1 körte
  • 2 mandarin
  • 1 narancs
  • 1 grapefruit
  • ½ mangó
  • 30 g dió
  • 1-2 evőkanál lenmagolaj

Hámozzuk meg a narancsot, a mandarint és a grapefruitot, és távolítsuk el a fehér hártyát a gerezdek közül. A mandarinszeletek mehetnek egészben a salátába, a narancs és a grapefruit darabokat vágjuk ketté. A keletkezett lé, ha lehet, kerüljön a salátába. Alaposan mossuk meg az almát és a körtét, magozzuk ki, és vágjuk fel falatnyi darabokra. A mangót hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel. Minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban. A diót durvára aprítsuk fel, és szórjuk a gyümölcsre. Végül ízlés szerint keverjük össze a lenmagolajat a salátával. Jó étvágyat!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a lenmagról, ajánljuk figyelmbe az alábbi cikket is:

Az ezerarcú lenmag