Tyúkszem vagy szemölcs?

A tyúkszem a szaruréteg befelé növekvő, kúp alakú megvastagodása. A kör középpontjában a szaru proliferációja (burjánzása) általában sárgás éket képez, amely üvegesen ragyog, és úgy néz ki, mint egy kis szem. Legtöbbször a lábon, ritkán a kézen vagy az ujjakon keletkezik. Hogyan lehet megkülönböztetni a a szemölcstől, és hogyan lehet eltávolítani?

Minél mélyebb a szaruék a szövetben, annál fájdalmasabb a tyúkszem. Mivel pedig idővel egyre mélyebbre nő a szövetben, a lehető leghamarabb kezelni kell. A tyúkszemre hajlamos embereknek ügyelniük kell a lábápolásra, és rendszeresen el kell távolítaniuk a megvastagodó szaruréteget. Különösen érintettek lehetnek a cukorbetegek vagy a keringési zavarokkal küzdők, a porckopástól szenvedők.

Hogyan kezelhető a tyúkszem?

Bizonyos esetekben a tyúkszemet magunk is kezelhetjük:

  • Korai fázisában elegendő szalicilsavat tartalmazó tapasszal, vagy tinktúrákkal való kezelés.
  • A tyúkszem kezelésére alkalmas az olyan ház szer is, mint a citromlé, a hagymaszeletek és az ecet.

Ha már mélyen behatolt a szövetbe, gyakran elkerülhetetlen az orvosi, néha sebészeti beavatkozás.

Hogyan keletkezik?

Mivel a tyúkszem szarurétegből fejlődik, általában olyan helyen alakul ki, ahol a csont vagy a szilárd anyag a bőrrel dörzsölődik, azaz a lábujjak oldalán, a lábujjak és az ujjak ízületein. A túl szoros vagy rossz lábbeli és a hiányos lábápolás következtében a szaruréteg vastagabbá válhat, és így tyúkszemmé fejlődik.

A korrekció rendszerint a szaruréteg rendszeres eltávolítását jelenti habkővel vagy professzionális lábápolással. Ez a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a tyúkszemet.

Tyúkszem vagy szemölcs?

A tyúkszemet gyakran összetévesztik a szemölccsel. A megkülönböztetés valójában nagyon egyszerű: a tyúkszem általában sima felületű, mivel inkább a szövet belseje felé nő. Emellett általában nyomásra fáj.

A szemölcs ugyanakkor általában felfelé nő, és a bőrön kiemelkedésként látszik. A szemölcs néha nem okoz panaszt, néha viszkető fájdalmat jelent. A tyúkszemmel ellentétben a szemölcsnek nincs „pupillája”, nincs sárga, áttetsző magja.

A szemölcsök és a tyúkszemek keletkezése is jelentősen eltérő: a szemölcsöt vírusfertőzés okozza, a tyúkszem bőr dörzsölődése következtében keletkezik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egészséges láb, egészséges ember