Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Görögdinnye bólé, turmix

A görögdinnye nagy népszerűsége nyáron érthető, mert a meleg napokon különösen jólesik a lédús gyümölcs. A magas víztartalom és a gyümölcsös íz teszi a dinnyét egészséges frissítővé – ami ráadásul szinte kalória nélküli. A legszívesebben frissen esszük, de a következő finomságok, mint a bólé, a turmix vagy a szörp, minden kerti partiban sikeresek lehetnek.

A görögdinnye – amit több nyelvben a neve is jelez – körülbelül 90-95% vizet tartalmaz. Emellett számos vitamin, különösen A- és C-vitamin található benne. Emellett jelentős mennyiségű vasat, valamint magnéziumot, foszfátot és kalciumot is tartalmaz. A görögdinnyében a káliummal együtt kis mennyiségű nátrium is van, ami a vízzel együtt tisztítja a veséket.

Kalória, tápérték

A görögdinnye alig tartalmaz kalóriát, mindössze kb. 24-39 kcal/100 grammot. A dinnye magja sem lebecsülendő, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A görögdinnyében szinte semmilyen zsír nincs, csak alacsony rost- és fehérjetartalom, és a szénhidrát is körülbelül csak a 6-8%-át teszi ki.

Görögdinnye receptek

A görögdinnye elkészítésének legelterjedtebb módja az, hogy egyszerűen félbe vágja, majd negyedeli és szeleteli. Gazdag, élénk színe miatt az ételek díszítésére is népszerű. Nyári partikra készíthetünk belőle bólét:

 1. Vágja le a görögdinnye tetejét.
 2. Távolítsa el a dinnye húsát, amíg csak a héja marad. Ez lesz a bólétartó edény.
 3. A kivájt gyümölcshúst vágja tetszés szerinti darabokra.
 4. A dinnye héjába töltsön egy palack fehérbort és 0,5 liter vodkát.
 5. Adja hozzá a gyümölcshúst és egy adag felaprított vegyes gyümölcsöt.
 6. Tegye vissza a dinnye levágott fedelét, és a bólét helyezze egy éjszakára a hűtőbe.
 7. Röviddel a tálalás előtt hűtött pezsgőt adjon hozzá.

Görögdinnye turmix

A forró napokon nagyszerű frissítő az alkoholmentes turmix, amely könnyen elkészíthető:

 1. 300 gramm magmentes gyümölcshúst pürésítsünk egy pohár joghurttal, 120 ml tejjel és 1 evőkanál porcukorral.
 2. Adjunk hozzá 2 gombóc vanília fagylaltot.
 3. A keveréket turmixszoljuk habosra.
 4. Töltsük két pohárba, díszítsük mentalevelekkel.

Dinnyemag, dinnyemagliszt

Eredetileg a görögdinnye Dél-Afrikából származik. Mivel szereti a napot és a száraz, homokos talajt, ott még ma is vadon él. A vadon élő görögdinnye fajták azonban általában keserűek, és a magjuk miatt népszerűbbek. Ezeket számos déli országban pörkölik és sózzák, és egészséges csemegeként fogyasztják. A görögdinnye magjából lisztet vagy olajat is készítenek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a görögdinnyéről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Együnk sok görögdinnyét, frissít, gyógyít