A frontérzékenység mindenkit másként érint

Azt már bizonyították, hogy az alpesi főn befolyásolja a közérzetet. Amint ez a szél jelentkezik, növekszik a közúti, munkahelyi és otthoni balesetek száma, ezt a mentőszolgálatok számadatai is mutatják. Az allensbachi Népességtudományi Intézet (Institut für Demoskopie) felmérése szerint a lakosság kétharmadának egészségét befolyásolja az időjárás.

A vizsgálat eredményei természetesen nem csak Németországra érvényesek. Az időjárási érzékenység tünetei változatosak, a fejfájástól és a végtagfájástól a lehangoltságon át a koncentráció hiányáig és az ingerlékenységig terjednek. Az érzékeny emberekben a frontérzékenység, más néven biotropizmus álmatlansághoz, depresszióhoz és az általános életkedv hiányához is vezethet. Inkább a nők érintettek, és inkább az idősebbek, mint a fiatalabbak.

Valódi értelemben az időjárás nem tesz beteggé, azonban súlyosbíthatja a meglévő vagy rejtett betegségeket. A tudósok megkülönböztetik a súlyosság különböző fokát:

Időjárásra reagáló emberek még azok is, akik nem akarják beismerni. Például napsütéses időben, kellemes hőmérsékleten általában jobb a közérzetünk, mint az esőben és a hidegben.

Időjárásra érzékeny emberek azok, akiknek vegetatív idegrendszere rendkívül érzékeny. Ingerküszöbük olyan alacsony, hogy a légnyomás és a hőmérséklet ingadozása azonnal olyan panaszokban nyilvánul meg, mint fáradtság, levertség, munkakedv hiánya, koncentráció- és alvászavarok.

Időjárás-túlérzékenységről beszélünk, amikor az időjárási változások a meglévő betegségek, például a szív- és érrendszeri panaszok, arterioszklerózis és reuma súlyosbodnak, vagy a régi sérülések (törések) ismét fájdalmat okoznak.

A fronthatások egészségi következménye

Hideg betörése esetén az erek szűkebbé válnak, és növekszik a vérnyomás. Nő a szívroham, a trombózis és a stroke kockázata.

Erős felmelegedés és nedves időjárás esetén az erek kitágulnak. Az alacsony vérnyomású embereknél fejfájás és szédülés jelentkezhet. Ok: a szívnek egyidejűleg szignifikánsan több vért kell pumpálnia a testben. A magas vérnyomásban szenvedők viszont általában jobban érzik magukat ebben az időben.

A porcelhasználódás elsősorban az idős embereket érinti. A szervezet ez esetben gyakran reagál a légnyomás legkisebb változására is. Ennek következménye fájdalom az egész testben. Ezek az emberek különösen érzékenyek a kezdődő alacsony légnyomásra.

Réteghullámok: a légnyomás ingadozása

Még nem világos, hogy az érintett személyek közül néhány miért érzi az időjárás változását két nappal annak érkezése előtt fájdalomrohamokkal. A belső barométer kellemetlen jelzésének néhány oka időközben tisztázódott. Egyrészről a légnyomás ingadozása nyilvánvalóan irritálja az érrendszer érzékeny receptorait, és ezáltal megzavarhatja a keringést.

A légnyomás ilyen ingadozásait réteghullámoknak nevezzük. Ezek mindig akkor fordulnak elő, amikor a levegőrétegek egymáshoz „dörzsölődnek”. A légtömegek különböző sebességgel és ellentétes irányban mozognak. Ez rezgéseket hoz létre a levegőben, amelyek hangsebességgel mozognak. Úgy gondolják, hogy ez érinti a nyaki artéria apró érzékelőit, amelyek felelősek a vérnyomás és a keringés szabályozásáért.

Gömbök: elektromágneses hullámok impulzusai

Egy másik időjárási jelenség az elektromágneses és fénysebességgel terjedő impulzusok, az úgynevezett gömbök. A gömbök gyakran vihar, rossz időjárás vagy szép időjárás előtt, valamint hideg és meleg levegő tömegének ütközéskor fordulnak elő.

Ezen hullámok vagy sugarak árnyékolása nem lehetséges. Áthatol a házfalakon, és a rádió közismert interferenciáját okozzák. Jelenleg a kutatások azt vizsgálják, hogy ezek a hullámok és gömbök valóban kiváltják-e az időjárási érzékenységet. Az egyik tanulmány azonban kapcsolatot talált a gömbök és az epilepsziás rohamok fokozott előfordulása között.

Az ok a levegőben van

Azt is vizsgálták, mikor érzik magukat legjobban az európai emberek. A természet időközben megállapította, hogy az emberi szervezet komoly problémák nélkül képes ellenállni 20 Celsius fokos éghajlati ingadozásoknak, de mérsékelt, 20-25 fokos hőmérsékleten, napsütésben és magas nyomású időjárásban a vérkeringésre háruló teher általában a legkisebb.

Ez a megállapítás azonban korlátozás nélkül nem érvényes, ugyanis a kisebb légcserélődés, mint ez a hosszabb távon magas nyomású területekre jellemző, nyáron és télen a szennyezőanyagok felhalmozódásához vezet a talajszintű levegőrétegekben. Ilyenkor pedig a rendkívül forró nyaraknál nemcsak a hő, hanem a por és az ózon is okozhat súlyos fizikai panaszokat.

Érzékeny az időjárásra? Javaslatok otthonra

Az időjárásra érzékeny emberek sokat tehetnek a jólétük javítása érdekében. A jelszó: edzés (érzékenyítés).

  1. Rendszeresen tájékozódjon a biometeorológiáról, ajánlásokat kaphat a helyes magatartáshoz.
  2. Legyen tisztában az időjárási ingerekkel. Legjobb egy séta a friss levegőn. Ez edz, és kevésbé teszi érzékennyé az időjárási ingerekkel szemben.
  3. Hasonló hatásuk van az új éghajlati ingereknek, ezért menjen minél gyakrabban a tengerhez vagy a hegyekbe.
  4. A rendszeres testmozgás, például séta vagy úszás, növeli a test alkalmazkodóképességét.
  5. Hideg-meleg zuhanyozással, szaunával, masszázzsal, gimnasztikával, termálfürdőkkel megemelheti ingerküszöbét az időjárási hatásokkal szemben.
  6. Az egészséges életmód javíthatja az olyan panaszokat, mint a koncentráció hiánya, fáradtság, idegesség, fejfájás és hangulati ingadozások. Ezekhez tartozik még az alkoholról, nikotinról és koffeinről való lemondás, valamint az elegendő alvás.
  7. A mentális rendellenességek gyakran a munkahelyi és a családi túlterheltségnek a tünetei. A klímaingerek ezeket erősíthetik. Segíthetnek a relaxációs gyakorlatok, például az autogén tréning, a tai chi és a jóga.
  8. A szükségtelen stresszt amennyire csak lehetséges, kerülni kell. Adjon magának elegendő időt a pihenésre.
  9. Vezessen időjárás-érzékenységi naplót. Ez segít megtudni, hogy mely időjárási körülmények között reagál Ön különösen érzékenyen, és így könnyebben megelőzheti a panaszokat. Kerülje az olyan dolgokat, amelyek erősítik az időjárás-érzékenységet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna a frontérzékenységről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tippek frontérzékenység ellen