Félrenyelés: mit tehetünk?

Félrenyelés akkor történik, amikor az étel, a folyadék, a nyál vagy a hányadék rossz helyen halad át. Ahelyett, hogy a gyomorba jutna, a légcsőbe kerül, és végül a tüdőben köt ki. Minden életkorban veszélyes lehet a félrenyelés, de főként a legkisebbeket és a legidősebbeket fenyegeti. Sürgős esetben azonnali orvosi segítség kell. De lássuk, mit tehetünk mi magunk!

A félrenyelés (aspiráció) egészségügyi problémákat okozhat. A testi vagy fejlődési fogyatékossággal élő gyermekek szülei számára ez mindennapos aggodalomra adhat okot a tüdő hosszú távú elváltozásai miatt. Ha nem kezelik, az aspiráció tüdőkárosodáshoz vezethet, ami megnehezítheti a gyermek számára a légzést vagy a betegségekből való felépülést. Például baktériumok kerülhetnek a tüdőbe, ami tüdőgyulladást okozhat. Ha a félrenyelést idejében észreveszik, a megfelelő kezelés segíthet csökkenteni a gyermek tüdejét fenyegető kockázatot.

„De a gyermekem nem is köhög vagy fulladozik evés és ivás közben”, ez gyakori ellenvetés a szülők részéről. Valóban: a tipikusan fejlődő egészséges gyermekek és felnőttek esetében a testünk azonnal jelzi, ha valami rossz helyre került; köhögünk és köpködünk, hogy kijusson. Bizonyos esetekben azonban a gyermek nem köhög, illetve nem mutatja a szorongás tüneteit sem, amikor félrenyel. Ezt nevezzük csendes aspirációnak. Ami azért is kockázatos, mert nincsenek figyelmeztető jelek, amelyek felhívnák a szülők figyelmét, hogy segítséget kell kérniük.

Javaslatok a szülőknek a félrenyelés megelőzésére

  • Orvosi problémák kezelése (pl. reflux, székrekedés), mert ez befolyásolhatja a gyermek étvágyát.
  • A falatokat vagy kortyokat tegyük nagyobbá vagy kisebbé a gyermek számára, hogy jobban meg tudja rágni és le tudja nyelni az ételt.
  • Fontos lehet a gyermeke testhelyzetének megváltoztatása evés és ivás közben, hogy az megfeleljen életkorának és képességeinek. A szakember javasolhat különböző típusú ülőhelyeket, hogy támogassa a gyermeket ebben.
  • Hagyjunk elég időt a falatok és kortyok között, hogy a gyermek nyugodtan megrághassa, majd lenyelhesse, ami a szájában van, mielőtt a következő falatot vagy kortyot kapná.
  • Változtassuk meg a pici ételének vagy folyadékának hőmérsékletét, esetleg az ízét, hogy könnyebben érezze az ételt vagy italt a szájában és a torkában.
  • Módosíthatjuk az étel vagy a folyadék állagát is, hígabbá vagy sűrűbbé téve azt, hogy segítse a nyelést.

Félrenyelés időseknél

Sajnos az életkor előrehaladásával együtt változnak a reflexeink és a koncentrációs képességünk is. Ezért idősebb korban már a nyelésre is jobban oda kell figyelni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. (Hogy ez mennyire igaz, gondoljuk csak meg: az idős ember nemhogy a falatot, hanem még a saját nyálát is képes félrenyelni.)

Néhány javaslat: együnk lassabban, ne beszélgessünk közben – ha csak nem éppen két falat között vagyunk, amikor semmi nincs a szájunkban. Rágjuk meg alaposabban az ételt, így lenyelni is könnyebb lesz. Figyeljünk oda jobban magának az evésnek a folyamatára, az ételek ízére, így még az étkezés is élvezetesebb lesz.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Félrenyelés – ha a táplálék a légcsőbe kerül