Gyomorpanaszok – egyértelmű ok nélkül

A gyomrával nem stimmel valami. Nem gyomorégés, de összefügg az evéssel. Néha étkezés közben kezdődik a kellemetlen érzés, máskor fél órával később. Puffadtnak és teltnek érzi magát vagy égető fájdalmat érez. Hányingere van, talán hány is. Lehet, hogy ezt az egészet csak „gyomorrontásnak” vagy „emésztési zavarnak” véli. De mi húzódhat meg a háttérben?

Az orvosok ezt a tünetegyüttest diszpepsziának hívják. Ha a szokásos vizsgálatokkal nem tudják azonosítani az okot, akkor funkcionális diszpepsziának nevezik. Előfordul, hogy nincs egyértelmű orvosi megoldás, ám a diéta, a testmozgás, a megfelelő alvás és a stressz csökkentése ilyenkor segíthet, állapítja meg az amerikai Harvard Orvosi Egyetem (Harvard Medical School) speciális egészségügyi összefoglalója. Lássuk a konkrét tanácsokat. Mit tehetünk mi magunk?

Étkezzen helyesen

Kerülje a tüneteket kiváltó ételeket. Gyakori „bűnösök” a koffein, a csokoládé, az alkohol, valamint a fűszeres, savas vagy zsíros ételek. Egyen kevesebbet és gyakrabban, hogy a gyomra ne puffadjon fel, és gyorsan ki tudjon ürülni. Lassan és teljesen rágja meg az ételt.

Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek eredményeként felesleges levegőt nyel le, például a gyors evést, a rágógumizást, a szénsavas italok fogyasztását és a dohányzást.

Az étkezést követő két órán belül ne feküdjön le, és tartsa kordában a testsúlyát.

Mérsékelje a stresszt, pihenjen eleget

Használjon stresszcsökkentő technikákat, beleértve a különféle relaxációs módszereket. Tornázzon – ez amellett, hogy jót tesz az általános egészségnek, bizonyítottan csökkenti a stresszt is. Próbálja ki a kognitív viselkedésterápiát.

Csökkentse a fáradtságot

Pihenjen eleget. Mindennap ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel. Déli 12 óra után kerülje a kávét, vagyis a koffein bevitelét. (És akkor az energiaitalokról nem is beszéltünk. – A szerk.)

A mozgás is hasznos

Hetente háromszor-ötször végezzen aerob testmozgást, alkalmanként 20-40 percig. Ne vállalkozzon ilyen mozgásra közvetlenül étkezés után.

* * * 

A bélrendszer egészsége nagymértékben függ az aggyal való kapcsolattól is, de ennek a témának a kifejtése meghaladja a jelen cikk kereteit. (A szerk.)

(Angolból fordította: K. G.)