Hirdetés

 

Hirdetés

 

Agytréningezni jár a fél város – tanulható a harmónia

Az agytréner stúdió fogadószobájában a vendégkönyvet olvasgatom. Lapjairól – többek közt – paprikakutató, orvos, táncos, fotóriporter, börtönlelkész, trombitaművész, egyetemista, büntetőbíró, színész, gyémántkereskedő szól az „utódokhoz”. A mellettem ülő hölgy frissiben érkezett vissza Kínából, s a hosszú utazás fáradalmait agytréninggel oldja fel. Egy másik vendég fontos tárgyalásra készül, ahol nyerni akar. A harmadik szeretne minél több vizsgaanyagot megjegyezni.

Katanya (50) magyaráz...Nyílik a stúdió ajtaja: ismerős arc, olimpiai bajnok sportoló köszön el Kevevári M. Katalin agytrénertől, a Harmónia Iskola alapítójától. Katalin asszony – akit vendégei leginkább Katanyának szólítanak – kitalálja titkos gondolatomat:

– Sok ismert ember is jár hozzánk, akik stúdiónk-iskolánk ajtaján mindannyiszor magánemberként lépnek be. Agytréningezőkként, hallgatókként szeretnék mind jobban megismerni valódi önmagukat, számba véve erényeiket, korlátaikat, lehetőségeiket. Ez az a hely, ahol mindenki biztonságosan levetheti érzelmi védőpajzsát, hogy magába nézve fejlessze tovább a személyiségét.

Ideje megtapasztalnom, mi is az az agytréning. Beülök hát egy kényelmes fotelbe, becsukom a szemem, a fejemre egy miniszámítógép vezérelte, tamtamot doboló fülhallgató s fehér fénnyel villogó szemüveg kerül, melyek együttes ütemessége a révedezésig lazít. Jól érzem magam, olyan, mint a vasárnapi ebéd utáni szunyókálás...

„Katanya” megmagyarázza:
– A fény- és hangjelek alaposan megtornáztatják agyunkat. Ha ezt rendszeresen tesszük, akkor az agyunk hamarosan működési hibáinak javításába kezd. Létrehozza a hiányzó idegi kapcsolatokat, s ennek hatására helyreáll a káros stresszek miatt megbomlott harmóniánk. Aki megtanul ellazulni, az küzdeni, megfeszülni is képes, amikor arra van szükség – önmagáért és mindazokért, akikért felelősséget érez. A fény-hang készülékkel rendszeresen megtornáztatott agyunk felszínre hozza természetes energiáinkat. Az agytréner készülék mind a négyféle agyhullámot képes aktivizálni. Az agytréninget azért nevezik passzív relaxációs-meditációs technikának, mert „semmittevésünk” közben is megteszi a dolgát: kikapcsol bennünket, s így megvalósulhat a célunk, hogy az örökös teljesítménykényszer ellenére is tehermentessé, egyszersmind elfogadóbbá, magabiztosabbá, kreatívabbá váljunk.

A művésznő, az ügyvéd, a diák sorban következik agytréningre. Az asszisztens egy-egy kicsiny szobába kíséri őket. Meglepve nézek körül:

– A Harmónia Iskolában nincsenek tantermek, padsorok?

Dr. Tabrizian Kashani Fariba fogorvosként...– Továbbá ki- és becsengetések, felelések, témazáró dolgozatok, sőt vizsgák sincsenek. Mindenki egyéni edzésterv szerint agytréningezik. A mégoly tudatos ember is elakadhat a fejlődésben, hiszen a mindennapi küzdelmekben a legegészségesebbek is kimerülhetnek, elhasználódhatnak. Hallgatóink azért agytréningeznek, hogy feltöltődjenek, ismét energikusak legyenek. Régebben figyelmen kívül hagyták, hogy nem lehet büntetlenül erőszakoskodni a szervezetükkel, de most már mindannyian újra kifogástalan mentális állapotba akarnak kerülni. Iskolánk agytréningezői a különféle kulturális-életmódbeli változások vezéregyéniségeivé válnak: energikus, derűs, alkotni képes, érzelem- és ötletgazdag emberek. Előfutárok, akik újfajta viselkedéskultúrát honosítanak meg szűkebb-tágabb környezetükben.

– Mit tanul egy fogorvos a Harmónia Iskolában? – tudakolom a perzsa származású dr. Tabrizian Kashani Faribától.

– A nélkülözhetetlen relaxációt, meditációt, energiagazdálkodást sajátítottam el – válaszolja. – Környezetem, akár mesélek róla, hogy agytréningezem, akár nem, általában megelégedéssel érzékeli, hogy fejlődik a problémamegoldó képességem, és egyre többet nevetek. A barátaim ?kiegyensúlyozott ötletzsáknak? neveztek el. Ma már, ha gondokról hallok, többféle megoldás is eszembe jut, s szórom a „magot”. Valamikor csak kikel! Valószínűleg a testi, lelki, szellemi és érzelmi biztonságérzet növekedése eredményezi mindezt. A Harmónia Iskolába járásom óta figyelemre méltó szakmai eredményeket értem el, hatékonyan menedzselem magam, s mindezzel összhangba hoztam a magánéletemet is. Gyógyító szakemberként pedig az győzött meg, hogy az agytréning mögött négy évtizedes tudományos háttér áll, s az egyetlen olyan relaxációs technika, amely orvosi műszerrel, EEG-vel is nyomon követhető.

– Mi a haszna a színművészetnek abból, hogy Kovács Vanda agytréninggel edzi a tudatát? – kérdezem a Vidám Színpad Makrancos Katáját, Lujzáját, Rosalindáját, Beatricéjét, Miss Claythonját.

Kovács Vanda, a Harmónia Iskola európai agytréning nagykövete– Mivel évek óta futok és úszom, nagyon jól ismerem a szervezetem jelzéseit. A színészet állandó idegrendszeri munka. Folyamatos koncentráció napi több műszakban (próba, szinkron, rádió, castingok, előadás). Belső igényem arra kényszerít, hogy mindig 100%-osan teljesítsek. Ám ehhez rengeteg energiára van szükségem. Az utóbbi időben elő-előfordult, hogy nem volt lelkierőm a sporthoz, és ez elegendő jel volt ahhoz, hogy keressek egy módszert, amivel a lehető leggyorsabban újra a megfelelő szintre fejlesztem magam. Próbálkoztam a jógával, a relaxálás megtanulásával. Elfoglaltságaim miatt azonban le kellett mondanom ezekről az egyébként nagyon hasznos, aktív gyakorlatokról. Így a passzív relaxálást, meditálást választottam.

– Ebben az őrült világban mindenkitől csak a teljesítményeket várják, függetlenül attól, hogy a mentális egészséghez tartozó többi „részlet” erős-e bennünk vagy sem. A napi szintű megfeszített tempó éppen az ember lelkierejét rombolja. Meg akarom őrizni a lelkemet! Fejleszteni akarom a koncentrációmat, memóriámat, mert nem akarok soha visszaadni egy nekem való szerepet csak azért, mert bizonytalannak érzem magam. Szóval: harmóniára törekszem kívül-belül. Elsősorban nekem van hasznom abból, hogy agytréningezem, de ha én jól vagyok, az kihat a munkámra, a környezetemre, a családi életemre is. Szeretem mindazt a fényshow-t, ami a szemem előtt zajlik egy-egy program használata során, és a főváros zajából bizony jóleső érzés elmenekülni ideig-óráig a monoton, biztonságot adó, egyszerű tam-tamok világába. Mindez így, egyben és még azon is túl: agytréning a javából.

– Mi van azon túl?

– Továbbgondolkodás! Erre a módszerre nemcsak nekem van szükségem. A Harmónia Iskola európai nagyköveteként népszerűsítem az agytréninget.

– Saját készüléke is van?

– Agytréner készüléket venni az agytorna kurzus előtt vásárolni olyan, mintha udvarlás nélkül házasodnánk. Magam is hétről hétre beülök a Harmónia Iskola relaxáló foteljába és tanulom önmagam kezelését. Az ismerkedésen már túl vagyunk!

– Az ember azt gondolná, hogy a sportolók – különösképpen a vízilabdázók – erősek, okosak, ügyesek, állandóan edzésben vannak. Mégis több élsportolót látok itt, mint átlagos teljesítményekre képes embert. Tóth Zoltántól, a BVSC pólósától azt tudakolom, ő miért agytréningezik?

Tóth Zoltán, a pólóválogatott ifjú reménysége– Néhány hónapja veszítettem el édesanyámat. Nemcsak a vízben kell birkóznom, hiszen a veszteségérzésemet fel kell dolgoznom ahhoz, hogy azt a teljesítményt adhassam, amit várnak tőlem. Életreszóló terveim vannak a továbbtanulás és a sport területén is. Régebben megmondták, hogy mit kell tennem az egészségem érdekében. Ma már én kezelem magam. Elvárom magamtól, hogy mentálisan egyben legyek. Remélem, egyre tudatosabban teszem ezt. Élenjáró harcosa akarok lenni a doppingszer nélküli sportnak. Remélem, agytréninggel minden az elhatározásom szerint alakul. Nincs sok idő arra – még nekünk, fiataloknak sem –, hogy mindennap órákat töltsünk elvonulva, meditálva annak érdekében, hogy erőinket összpontosítani tudjuk. Az agytréning mindezt heti háromszor fél-egy órára rövidíti le. Az így felszabaduló energiáimat a lelkemnek is jóleső dolgokkal tölthetem, amiktől újabb energiákat kapok. Az agytréning nemcsak a káros stresszektől való tehermentesítést jelenti, nekem nagyon fontos az időnyereség is...

Anett az angliai stúdiójáról álmodik– Számomra minden alkalom örömterápia – értékel Bagyinka Anett, aki majd egy évtizede „kapott rá” az agytréningre, s bár már régóta saját agytréner készülékével edzi magát, mindmáig gyakorta eljár a Harmónia iskolába. – Katanya valamennyiünkkel egyénileg foglalkozik, így mindenki a saját érzékenysége, képességei szerint fejlődhet. Ami pedig számomra ennél is fontosabb: elfogadó szeretete. Ezt akarom én is továbbadni...

A friss diplomás lány immár régi álmát hozhatja létre; néhány hónapja Angliába, pilóta párjához költözött, s mindenki legnagyobb örömére bevezethetik a Harmónia Iskola kirendeltségét. Anett úgy érzi, van abban valami sorsszerű, hogy leendő családjában egymásra talál a repülés hivatása, valamint az amerikai űrkutatás fellegvárában – eredetileg az asztronauták számára kifejlesztett – agytréner készülék. Ahogyan az vele és Katanyával is történt...


Agyhullámok

Béta: 13-30 Hz; éber, feszült, riadókész állapotra jellemző, magas frekvencia.
Alfa: 8-12 Hz; nyugodt, ellazult, az alvás és az ébrenlét közötti állapot.
Théta: 4-7 Hz; az alvás, a mély meditáció, a teljes nyugalom állapota.
Delta: 1-3 Hz; a mély, öntudatlan alvás, az öngyógyítás, a rehabilitáció, az energiatöltés frekvenciája.Szómagyarázat

Agytréning: a fény és a hang ősi relaxáló erejét ötvözi a komputeres csúcstechnika tudományával. Eredménye a meditációtól az öngyógyítás kiteljesítéséig vezet. A kihívásokra válaszoló személyiségek életformájának része.
Agytréner készülék: fény-hang impulzusokat kibocsátó minikomputer.
Agytréner: az agytréner készülék programjai segítségével az agytréningező számára edzéstervet készít, humán kíséretet lát el.
Agytréninget kizáró okok: epilepszia, pacemaker, szívritmus-szabályozó gyógyszer szedése, terhesség, alkohol és/vagy droghatás.

K. H. D.

A Natúrsziget portál regisztrált olvasóit május 31-éig díjtalan kipróbálási lehetőség illeti meg a Harmónia Iskola stúdiójában. Időpont egyeztetése szükséges.

A Harmónia Iskola honlapja: http://www.agyinfo.hu
E-mail: harmisk@enternet.hu
Tel.: 06 (30) 354-3610, 06 (1) 251-5522.

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés