Frontérzékenyek, figyelem!

Ha jön a hideg

A hidegfront inkább az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor-, vese- és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak. Felerősödhetnek az asztmás rohamok, az allergiás tünetek, és fokozódhatnak az ízületi fájdalmak is. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következtében csökkenhet a vérnyomás. A közvetlen hideghatás a reumás fájdalmak fokozódását is okozhatja.

Sérülékeny idegrendszer

Frontváltozások idején a levegő oxigéntartalma valamelyest csökken, tehát a szervezet megfelelő oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség. Ez a jelenség okozhat nehéz légzést, „fulladást”, illetve a szívelégtelenségben szenvedőknél komolyabb légzési problémákat is. A frontok jelentősen ronthatják a pánikbetegek állapotát. Emelkedhet a szorongásszintjük, ami hatással van a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusa, a vérnyomásra. Vannak adatok arra is, hogy a levegő megváltozott ionösszetétele a pánikbetegségben is szerepet játszó, szerotonin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációjára hat, így tehát megzavarja az egyébként is sérülékeny szabályozási rendszert. A fronthatások enyhítésére a szakemberek a B1-, a D- és az E-vitamin pótlását ajánlják, illetve emellett patikában kapható gyógynövény tartalmú szerrel is csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is segíthet átvészelni a fronthatások időszakát.

Őszi „specialitások”

Nedves, hideg levegő: fejfájás, magasabb vérnyomás, fokozódó görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, növekvő kockázat a szívinfarktusra, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, felfúvódás (puffadás).

Tartós rossz időjárás: koszorúér-elégtelenség, ízületi gyulladás, reuma, puffadás, hasfájás, hascsikarás.

Szép, de erősen szeles idő: fejfájás, fokozódó görcshajlam, csökkenő vérnyomás, alvászavarok.

Frontérzékenyek lehetnek a gyermekek is, főleg a kicsinyek. A leggyakoribb és leghevesebb panaszok kicsiknél az erősen szeles napokon jelentkeznek. Front idején a babák nyugtalanok, sírnak, rosszul, vagy éppen túl sokat alszanak, étvágyuk is megváltozik. A jelenség nem kóros, a tünetek általában két-három napig tartanak. A frontérzékenység sajnos örökölhető, vagyis ha a mama az, akkor a gyermeke is valószínűbben reagál rosszul az időjárás-változásra.

Az állatok sem kivételek

Nemcsak az emberek, az állatok is megérzik az időjárás-változást. A macskák ilyenkor különös gondot fordítanak bundájuk tisztogatására, a kakasok a szokásosnál is többet kukorékolnak, a pókok pedig a front elmúltáig „elnapolják” teendőiket. Ezt mi nem tehetjük meg – de számos gyógynövény segítségével csökkenthetjük a front okozta tüneteket.

Ha Ön frontérzékeny, kérje a patikában gyógyszerésze tanácsát – bizonyosan találnak a számos, speciálisan erre a problémára kifejlesztett készítmény között olyat, amely az Ön panaszait is hatásosan képes enyhíteni.

(Forrás: Családinet)