Télen is a szabadban

A tél beköszöntével sokan, akik eddig a szabadban sportoltak, zárt térben edzenek, attól tartva, hogy megfázhatnak. Ha alaposan felkészülünk, éppen az ellenkezőjét érhetjük el: a szabadtéri sportolás segítségével felvértezhetjük szervezetünket a téli betegségek ellen.

Bizony jó néhány oka van annak, miért érdemes télen is ragaszkodni a szabadban végzett mozgáshoz. Ennek hatására ugyanis szervezetünk hozzászokik a hideghez, kevésbé leszünk fázósak. El tudjuk kerülni azt is, hogy egy kis hidegben tartózkodás legyengítse a szervezetünk védekező rendszerét. A természetes fény emellett a hangulatunkra és az immunrendszerünkre is remek hatással van, és az őszi-téli táj látványa pozitívan hat idegrendszerünkre. Nem utolsó szempont az sem, hogy hidegben a testünk jobb teljesítményre képes, mert nem kell túl sok energiát fordítania a testet lehűtő folyamatok szabályozására. Mindössze néhány óvintézkedésre van szükség ahhoz, hogy téliesített edzésprogramunk valóban biztonságos legyen.

1. Nagyon fontos, hogy ködös, szmogos időben a nagyvárosokban ne menjünk el mozogni. Ilyenkor vagy egy vidéki túra, vagy az edzőterem jelenthet megoldást.

2. Fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetet az extra terheléshez, ne akarjunk rögtön egy órán át kocogni a mínuszokban. Eleinte bőven elég egy 20 perces, tempós séta.

3. Érdemes beruházni speciális téli sportfelszerelésre, amely melegen tartja a testet, de közben engedi szellőzni is, ezért nem izzadunk meg. Ilyen speciális ruha hiányában jó nedvszívó képességű, természetes anyagból készült alsóruházatot érdemes választani.

4. A réteges öltözködés elengedhetetlen, hiszen amíg a test be nem melegszik, a ruházatnak kell melegen tartania, ám utána fontos, hogy a felesleges rétegektől meg tudjunk szabadulni.

5. Jó megoldás, ha kesztyűben kezdjük az edzést, mert a kezek a hidegben nagyon tudnak fázni. Később a kesztyűt levehetjük, zsebre tesszük, mert a kézfejen keresztül sok felesleges hő tud eltávozni, így ezzel nagyban hozzájárulunk a hőháztartás kiegyensúlyozásához.

6. Akinek könnyen megfájdul a torka, kössön sálat az orra és a szája elé, így nem közvetlenül a metszően hideg levegőt fogja belélegezni.

7. Télen a hosszabb, alacsony, egyenletes intenzitású edzések helyett érdemes rövidebb, de intenzívebb szakaszokat is tartalmazó tréninget végezni. Az intenzív szakaszok idejét fokozatosan csökkentsük, és velük együtt a pihenőidő is legyen egyre rövidebb.

8. Fontos, hogy a fejet is melegen tartsuk, de óvakodjunk a szoros, túlságosan meleg, műszálas sapkáktól. Ezek nem engedik lélegezni a fejbőrt, megizzadunk tőlük, és ez a fejbőr korpásodását okozhatja.

9. Ha minden óvintézkedés ellenére úgy érezzük, hogy kerülget a nátha, vessünk be extra adag C-vitamint. Ha még a tünetek felerősödése előtt 1000 mg-nyi vitaminnal turbózzuk fel immunrendszerünket, megelőzhetjük, hogy kitörjön rajtunk a betegség.

10. A folyadékpótlásról hideg időben se feledkezzünk meg, mert a hidegben könnyebben begörcsöl a nem megfelelően hidratált izomzat. Ennek megelőzése érdekében szenteljünk nagy figyelmet az alapos, fokozatos bemelegítésnek.
(További hasznos információ: www.teszalapitvany.hu)

(Forrás: Fittség.hu)