Izomvesztés idős korban

Az emberi test öregedése először a bőrön látszik meg és az ízületeken érezhető. Az viszont gyakran észrevétlen marad, hogy idős korban az izomzat tömege is csökken, és ennek a folyamatnak veszélyes következményei lehetnek.

Az életkor előrehaladtával az ember izomzat tömege fokozatosan csökken, ám sporttal és egészséges táplálkozással megakadályozható ez a veszélyes folyamat. Az izomzat tömegének csökkenése és ennek az egészséget érintő következményeire hívták fel a figyelmet a Német Belgyógyászok Társaságának szakorvosai. Az életkor előrehaladtával az egészséges emberek izmainak tömege is csökken; 80 éves korig az izomtömeg mintegy 30%-át veszítjük el. Mindez nem érzékelhető, mert napjainkban a legtöbb hétköznapi tevékenység elvégzéséhez kevés izomerő szükséges. Az izomvesztést – szarkopéniát – leginkább csak egy súlyos következményekkel járó elesésnél diagnosztizálják.

Esések és járási zavarok

Az időskori elesések leggyakoribb oka az izomerő elvesztése. Ugyanakkor az esések további – 2. és 3. helyen álló – okainál, vagyis a járás és az egyensúly zavarainál is szerepet játszik az izomgyengeség. Sok esés csonttöréssel végződik, ami idős embereknél nem ritkán hosszú kórházi tartózkodással jár együtt, és végül a szövődmények (például a trombózis vagy a tüdőgyulladás) gyakran halált okoznak. A szarkopénia egyértelműen az alábecsült időskori egészséget veszélyeztető kockázati tényezők közé tartozik – vallják a német szakorvosok.

„Timed up and go″ teszt

Túlsúlyos embereknél gyakran nagyon nehéz felismerni a szarkopéniát. Ha a vádli körmérete kevesebb, mint 30 cm, ez izomvesztésre utaló tünet lehet. A korlátozott mozgékonyságot az orvosok a „Timed up and go” teszttel ellenőrzik, azaz megmérik azt az időtartamot, amely alatt a páciens egy karosszékből felkel, megtesz előre 3 métert, majd visszamegy a székhez, és újra leül. Ha ez az idő 14 és 20 másodperc közötti, akkor a járás zavarát állapítják meg, míg a 20 másodperc feletti eredmény azt jelzi, hogy a páciens mobilitása korlátozott.

A szakemberek úgy tartják, hogy az időskori izomgyengeség nem elkerülhetetlen, sporttal az izomerőt és a mozgékonyságot idős korban is lehet fokozni. Azt tanácsolják az idősebbeknek, hogy heti öt alkalommal végezzenek kb. félórányi fizikai tevékenységet. Erre a célra kiválóan megfelel a mindennapi házi- és kerti munka, a gyakori lépcsőn járás, a nordic walking, de akár egy kiadós séta is erősíti az izmokat. Emellett gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat is végezhetnek az idősebbek.

Fehérje és D-vitamin kell

Az egészséges táplálkozás szintén döntő jelentőségű az egészséges öregedés szempontjából. Az izmoknak elegendő fehérjére van szükségük, különösen akkor, ha a testedzés folyamán új izomtömeg felépítése a cél – nyilatkozta Reto W. Kressig, a Bázeli Egyetem geriátriai professzora. Sok páciensnél D-vitaminpótlás is szükséges, hiszen e vitaminnak döntő szerepe van az izmok működésében. Tanulmányok bizonyították, hogy az elégséges D-vitamin bevitel akár 50%-kal is csökkentheti az idősebb emberek elesésének arányát. A legtöbb idős embernek D-vitamin hiányos, mert a mi szélességi körünkön ez a fontos vitamin kisebb mértékben képződik a bőrben –ismertette a szakember.

(Forrás: Wenn Muskeln alt werden,  németből fordította: Mészáros Csilla)