Kire bízom a gyerekem?

A kisbaba még meg sem született, amikor a terhességgel kapcsolatos kérdések mellett már egyre sürgetőbben felmerül a kérdés: „Manócska már itt kopogtat, és most hogyan tovább?”

Bizonyos változások már történtek az új kis jövevény érdekében. Beszereztük az első ruhácskákat, felszereltük magunkat rengeteg pelenkával, cumisüveget és kiságyat vettünk, berendeztük a babasarkot. S most eljött az ideje, hogy kiválasszuk a gyermekorvosát.
Ki fogja megválaszolni a gyermek egészségével kapcsolatos kérdéseinket? Ki fog segíteni nekünk, hogy megóvjuk picinyünket? Tény, hogy az esetleges velünk született betegségektől függetlenül sem mindig voltunk ép és egészséges gyerekek mi sem. Gondoljunk arra az esetre, amikor a szomszéd gyerekekkel kardoztunk három faággal, és szálka ment a szemünkbe. Vagy amikor 3 évesen megnéztünk valami filmet, és aztán kenyeret gyömöszöltünk a fülünkbe, csak hogy lássuk, belefér-e. Vagy…
Belegondolva, milyen bizarr dolgok estek meg velünk gyerekkorunkban, érdemes előre felvértezni magunkat arra az esetre, amikor gyermekünk majd oda négykézlábazik hozzánk, és megmutatja, hogy ropit dugott az orrába. Mérjük fel időben a választási lehetőségeinket gyermekorvosok terén.

Milyen is legyen az orvos?
Nem speciális ajánlólevelet várok el az orvosoktól, sokkal inkább arra vagyok kíváncsi, hogyan felelnek meg néhány fontos elvárásomnak. Ha bébiszittert keresek a gyerekem mellé, biztosan elbeszélgetek vele, mielőtt felvenném. Nem természetes, hogy legalább ennyit megtegyek a gyerek lehetséges orvosával is? Látogassuk meg a kiszemelt gyermekorvost, tegyünk fel neki néhány kérdést, és figyeljük meg, hogy viszonyul hozzánk. Hasonlóképpen, mint ha azt próbálnánk eldönteni, milyen lenne, ha felfogadnánk valakit egy adott munkára.
Szeretnénk, ha a választott gyermekorvosunk részese lenne gyermekünk életének? Gondoljuk át, milyen kérdéseket is tehetünk fel potenciális gyerekorvosunknak. Elsőre ezek juthatnak eszünkbe:
„Szereti Ön a gyerekeket?” (Remélem, igen.)
„Mi alapján döntött a gyermekgyógyászat mellett?”
„A családunkban előfordul néhány krónikus betegség. Mennyire jártas Ön a cukorbetegség stb. kezelésében?”
„Szereti Ön a macskákat?” (Nem igazán lényeges.)
„Elfogadja a biztosításunkat?” (Magánnyugdíj-biztosítási kedvezmények esetére.)
„Mennyivel előre kell időpontot kérni?”
„Hány ujjamat mutatom?” (Van-e humora?)
Természetesen mindnyájan abban bízunk, hogy komolyabb problémák nélkül fogunk túljutni a gyermekkoron. De ha mégis megtörténik a baj, rengeteget segíthet, ha jól együtt tudunk működni, az orvosunk és mi.
Ön mit kérdezne a gyermekorvosától?
(Forrás: Interviewing Pediaticians, angolból fordította: H. O.)