Watsu: a szabadság új lehetősége

Koreografált mozgás, felszabadult lebegés és ujjnyomásos masszázs – mindez derékig érő, meleg vízben, terapeuták segítségével. Ez a Watsu, a lélek szabadságának új lehetősége.

20100518-watsu1A kezelés gyökere

A Watsu az angol water (víz) és a japán Shiatsu szavakból tevődik össze. A Shiatsu egy olyan ősi japán terápia, amely a kínai ujjnyomásos masszázson alapul, kiegészülve különböző nyújtó és ellazító gyakorlatokkal. Az amerikai Harold Dull Japánban ismerkedett meg az ősi testterápiával, és rájött arra, hogy a Shiatsu során alkalmazott nyújtások sokkal nagyobb és intenzívebb hatást fejtenek ki meleg vízben. A terapeuta ezek után dolgozta ki a Watsu módszerét, melyben a mozgás, a lebegés és a masszázs élménye együtt van jelen.

Terápia testnek ésléleknek

A foglalkozások 35 fokos, derékig érő vízben történnek, mely során a Watsut adó és a Watsut fogadó személy között egy nagyon erős bizalmi kapcsolat, biztonságérzet alakul ki, minden kötöttség és függőség nélkül. Mivel a  terapeuta mozgatja a páciens ellazult testét, ezért nagyon fontos, hogy mozgásuk összhangban legyen egymással, megteremtve ezzel a teljes ellazulás érzését. A terápia lényege, hogy a test fájdalom nélkül tud túllépni saját korlátain, amelyeken a félelem, a trauma miatt máskülönben képtelen lenne.

A kezelés hatása

A Watsu csökkenti a szorongást, javítja az emésztést, oldja a stresszt. A terápia során mélyebb és lassabb légzés alakul ki, erősödik az immunrendszer, megszűnik a görcsösség. Mivel a Watsu ellazítja és serkenti is az izmokat, a gyógyterapeuták rehabilitációs programok során is sikerrel alkalmazzák a kezelést. A különböző mozgásszervi betegségekre, ízületi gyulladásokra, gerincproblémákra épp olyan hatásos, mint agyvérzés vagy agysérülés után.

Babawatsu

20100518-babawatsuA babáknak tartott foglalkozásokon a Watsu és a Kalovits babaúszó módszert ötvözik, amelyet egy kifejezetten erre a célra fenntartott uszodában tartanak. A foglalkozásokra már 8 hetes kortól lehet jelentkezni, egy kezelésen pedigegyszerre 4-6 család van jelen. A 32-34 fokos vízben a baba igazán otthon érzimagát, ismerős élményekkel találkozik, átéli a terhesség során tapasztalt nyugalmi érzést. A picik csendben, szüleik ölelésében boldogan, békésen lebegnek. Nemcsak a kicsi immun- és mozgás-szervrendszerére van jó hatással a terápia, hanem figyelemzavar, általános feszültség és hiperaktivitás esetén is nagyon hasznos, nem utolsó sorban pedig erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is.

Szülői felkészülés

Az első babawatsu foglalkozáson csak a szülők vannak jelen, akik este, egy mécsesekkel megvilágított medencében maguk is átélik a Watsu élményét és elsajátítanak néhány alapfogást, mozdulatot. Megismerik a terápia gondolati és filozófiai hátterét és elsajátítják a helyes légzést is. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen később a szülő feladata lesz összhangba hozni a baba és saját légzését, ezzel megteremtve a teljes ellazulást és egymásra-hangolódást. A kezelés során a szülő és gyermek között egy még intimebb, bizalmasabb kapcsolat alakul ki, az együttes élmény pedig tovább mélyíti a családtagok kapcsolatát.

Takács Bíborka

(Forrás: Watsu per bebé, Wassershiatsu, Wassertanzen, németből fordította: Takács Bíborka, Babawatsu: szülő és gyermek teljes egymásra hangolódása)