Rejtett allergének az otthonunkban

Gondolkozott már azon, mennyire allergiabiztos az otthona? Ha belegondol a kérdésbe, nagy valószínűséggel azt fogja megállapítani, hogy nem nagyon. A legtöbb otthon a potenciális allergének melegágya.

20100623_allergiamenteshaz1Ennek hatásait még akkor is érezheti, ha nem allergiás, de ha allergiás, mindenképpen szenved tőle valamilyen fokon. A bajok enyhítésének egyik módja, ha ismeri, milyen kockázatokkal szembesül a lakás egyes helyiségeiben.

Padlás

Itt a por és a penész lehet a legfőbb bűnös. A penész az általában a padláson tárolt régi, dohos tárgyakon – régi ruhákon, elfeledett könyveken, bútorokon – telepszik meg, Ha a padlás poros, főleg, ha régi szőnyegek, ágynemű, kárpitozott bútor van itt felhalmozva, az a poratkák melegágya. A régi játékok és gumiabroncsok latexet tartalmazhatnak, amely különböző bőrproblémákhoz, orr- és szemirritációhoz, asztmás rohamhoz vezethet. A penész ellen a legjobb védekezés a jól szellőző padlás.

Hálószoba

A poratkák az ágyneműben, bútoron, kárpitokban élnek. Igyekezzünk a házi kedvenceinket távol tartani az ágytól és a hálószobától. Ha pollenallergiánk van, ne tároljuk a szennyestartót a hálószobában. Az utcai ruházaton lévő pollen könnyen belekerülhet a hálószoba levegőjébe.

Gyerekszoba

A kitömött állatok a poratkák mennyországa, a műanyag és gumijátékok pedig bőrgyulladást és egyéb bőrproblémákat idézhetnek elő. Használjunk antiallergén anyagból készült párnát, takarót, matracot, és legalább hetente egyszer mossuk ki az ágyneműt forró vízzel. Mossuk ki rendszeresen a takarókat is.

Allergiás családok esetében igyekezzünk elkerülni, hogy a kisgyerek érintkezzen az háziállatokkal. Bár több tanulmány felvetette annak lehetőségét, hogy a korán elkezdett napi szintű érintkezés a kutyákkal-macskákkal védelmet nyújthat bizonyos allergiák későbbi kialakulása ellen, mégis, ha a családban vannak állatallergiások, lehetőség szerint ne tartsunk otthon háziállatokat.

Nappali

Rendszeres takarítással és porszívózással jó eséllyel vehetjük fel a harcot a kárpitozott bútorokban, függönyön, szőnyegeken, sőt még a képkereteken is megtelepedő poratkákkal szemben. A kutya- és macskaszőr még azokban a lakásokban is kimutatható az ülőgarnitúrán, ahol nincs is háziállat, mivel a ruhánkon behozzuk a házba.

A penész megelőzésére mossuk le az ablakkereteket rendszeresen meleg, szappanos vízzel. Az újonnan vásárolt bútorokat először jól szellőztessük ki a szabad levegőn. A gyártásuknál használt ragasztók és felületkezelők, arra érzékenyeknél irritálhatják a légzőszerveket és a bőrt. A poratka és penész visszaszorítására tartsa a levegő páratartalmát 50% alatt.

Fürdőszoba

Tisztítószerek használata közben viseljen gumikesztyűt. A penész ellen segít ha a csempét és a padlót legalább hetente egyszer lemossa. A zuhanyozófüggönyt rendszeresen mossa le mosószeres melegvízzel. Jegyezze meg melyik kozmetikumok, dezodorok vagy akár fogkrémek okoznak bőrproblémát. Használjon ezek helyett hipoallergén termékeket.

Konyha

Rendszeresen ürítse a szemetest, hogy elkerülje a penész és a csótányok megjelenését. Az ennivalókat jól záródó üveg-, műanyag vagy fémdobozokban tároljuk. Rendszeresen tisztítsuk a hűtőszekrény leeresztő tálcáját és a szárító csepegtetőjét. Ha háziállatot tartunk, a szőnyegmentes konyha, jó hely a számára. Ilyenkor azonban még sűrűbben kell felmosni.

Pince

Penész, csótányok és poratkák a legvalószínűbb problémaforrások, mivel mindhárom a párás környezetet kedveli. Tömítsük el a fali csőnyílásokat, szabaduljunk meg a régi újságpapírtól, kartondobozoktól, bevásárló szatyroktól, mivel mindezek a csótányok kedvenc helyei.

Harrach Orsolya