Fürödjünk tejben-vajban

Ki az, aki nem örül annak, ha gyengéd és hatékony házi szereket használhat? A mindig kéznél lévő tej számos fontos összetevőt tartalmaz, így hatékonyan alkalmazhatjuk az otthoni wellness-programban.

20100822_tejbenvajban1A tej és a tejtermékek természetes módon segítenek az enyhébb panaszok és kisebb balesetek kezelésében. Főleg nyaralás közben, amikor az ember nem akar vagy nem tud gyógyszertárba menni, megéri leégésnél és hasonló panaszok esetén egy pillantást vetni a hűtőszekrénybe.

Az alábbi házi szerekhez csak néhány összetevő szükséges: tej, író, savó, tejszín, tejföl, túró, és hozzá egy kis méz, élesztő, sárgarépalé, csalántea, citromlé és különböző olajak.

Fáradt és kipirosodott szem

Áztassunk két vattacsomót meglangyosított tejbe, és tegyük a szemhéjákra. 10 perces kezeléssel a fáradt és kipirosodott szemek ismét fénylővé válnak. A bedagadt szemhéjak leapadnak, ha 10 percre egy kis kendőben hideg túrót teszünk rájuk.

Kiszáradt és berepedezett ajkak

Keverjünk össze krémtúrót mézzel, és kenjük az ajkunkra. Nagyon finom az íze, de mielőtt lenyalogatnánk, várjuk ki a 10 perc kezelési időt.

Bőrradír az arcra és a dekoltázsra

A bőr ápolására és tisztítására használjunk hetente egyszer-kétszer gyengéd bőrradírt. Keverjünk össze zsíros joghurtot élesztővel, majd természetes szivaccsal dörzsöljük át vele a bőrt kívülről befelé haladva. Simává teszi az érzékeny bőrt.

Bőrtisztítás

Keverjünk össze néhány csepp sárgarépalevet és citromlevet tejföllel. Ha túl híg lenne, sűrítsük egy kis túróval. A répalé karotin tartalma gyengéden hat a kisebb pattanások ellen. A tejzsír simává teszi a bőrt, a tejsav pedig összehúzza a pórusokat. Hagyjuk a pakolást 20 percig hatni.

Vitalizáló fürdő

20 g éterikus citromolaj, 75 g növényi olaj, néhány csepp éterikus borsmentaolaj és 2 liter író szükséges ehhez az illatos fürdőhöz, mely frissíti és tisztítja a bőrt. Keverjük össze az olajakat egy üvegben, és tegyünk belőle 5-6 evőkanállal a kádba (a maradékot hűtőszekrényben tároljuk). Az írót öntsük a fürdővízhez, de egy pohárnyi adaggal nyugodtan belsőleg is kényeztethetjük magunkat. A hajunkat tűzzük fel, hogy ne legyen zsíros a fürdőtől.

Napozás utáni tápláló maszk

Ha a bőrünk egy napsütéses nap végén minden elővigyázatosság ellenére is feszül és kipirosodott, az író-túró maszk kétszeresen is segít: hűtő hatásával enyhíti a fájdalmat, ráadásul a maszk pozitívan hat a bőrre. Fontos, hogy a túrót és az írót krémes masszává keverjük, így a túró nem szárad ki túl gyorsan a bőrön.

Napközben időnként ütögessük meg az érintett bőrfelületet íróval, ez is segíti a gyógyulást. A természetes joghurt pakolás is segít eltüntetni a bőr kipirosodását.

Érdes és töredezett haj

Elsősorban nyáron jellemző, hogy a haj az erős napsütés hatására könnyen érdessé és töredezetté válik. A házi patika erre az esetre is kéznél van. A 2 evőkanál tejszínből, ½ teáskanál búzacsíraolajból (az olívaolaj is megfelelő) és 1 teáskanál citromléből álló hajkúra csodákra képes. Miután felhordtuk, tekerjük be a hajunkat alufóliával, hogy ne csepegjen. 10-15 perc múlva samponnal alaposan mossuk ki.

Vérkeringési és emésztési problémákra

Szédülés esetén fél-egy liter savó segíthet az állapotunkon. A magas ásványi anyag tartalom nagyon jót tesz a vérkeringésnek. Ráadásul a savó szépíti az bőrt, és élénkíti az emésztést.

A sürgősségi tejpatika összetevői nagyon jól összeférnek a bőrrel, és minden recept könnyen elkészíthető. A hűtőszekrényben is megtalálhatók a házilag kikeverhető szépítőszerek alkotóelemei, ráadásul kellemes az illatuk, és nem kerülnek hatalmas összegekbe. Próbáljuk ki őket, tegyünk gyengéden, mellékhatások nélkül a jó közérzetünkért.

(Forrás: Natürlich gesund und schön: Altbewährte Hausmittel mit Milch für Ihr inneres und äußeres Wohlbefinden, németből fordította: Harrach Orsolya)