Alattomos gyilkosok – rongyoskifli és társai

A burgerek, a sültkrumplik, a csipszek és a habostorták ártanak; a saláták és a zöldségek jóságosak a szervezethez – egyszerű táplálkozási szabály, amit már a gyerek is jól ismer. Csakhogy, sajnos, éppenséggel a valóságos zsírbombák ízlenek a legjobban. Szerencsére mégis létezik minden esetben választási lehetőség, pontosabban alternatíva.

Minden egyes kalóriabombának megvan a „könnyű” konkurenciája. Aki például nem tudja elképzelni az életét spenót nélkül – márpedig a közhiedelemmel ellentétben nagyon sok gyermek is szereti a parajfőzeléket –, de szeretné nélkülözni a habosításhoz használt adalékanyagot, főzzön friss spenótleveleket. Ilyen egyszerűen meg lehet spórolni 3 százaléknyi zsírt. Camembert (10 százalékos zsírtartalom) helyett megteszi a kvargli (1 százalék) – de figyelem: a kitűnő és magyar pálpusztai zsírtartalma a szárazanyagban 43 százalék! Íme, néhány további jó tanács:

Rongyoskifli helyett német (sváb, bajor) zsömle

Nem is lehet vitás, hogy a rongyoskifli (ez a croissant magyar neve) valóságos csemege. Ugyanakkor egyetlen darab is 18 gramm zsírt tartalmaz. Lekváros, csokoládés vagy sonkás töltelékkel együtt pedig már 20 grammot – ez pedig már az engedélyezett napi mennyiség harmada. Javaslat: német zsömle sovány sonkával már csupán 3 gramm zsírbevitelt jelent.

Camembert helyett kvargli

Egy darabka camembert a kenyérre? Ez máris kitesz adagonként 10 gramm zsiradékot, másképpen a napi szükséglet 15 százalékát. Választási lehetőség: az 1 százalékos zsírtartalmú kvargli.

Mogyoró helyett szárított gyümölcs

A mogyoró ízletes, és talán még egészséges néhány szem fogyasztása. Ámde tíz szem már felér a napi zsíradag ötödével. Helyette inkább majszolgassunk szárított gyümölcsöt, aminek 100 grammjában 1 százalék zsír lapul.

Parajkrém helyett leveles spenót

A mélyhűtött parajkrém selymesen lágy buborékjai alattomosak, a habosításhoz használt anyagok különösen sok zsírt rejtenek; csak a tejszín például csaknem 10 százalékot. Sokkal egészségesebb, ha magunk főzzük ki a spenótleveleket.

Pulykaszalámi helyett sovány sonka

Első pillantásra észre sem vehetni, hogy a szalámiban volna zsír. A valóság ezzel szemben az, hogy a vékonyka szeletekben 25 százaléknyi búvik meg, és 100 grammonként 315 kalóriával is bombázza a szervezetet. Sokkal egészségesebb a sovány sonka.

Ponty helyett busa (esetleg lazac)

Tévedés, hogy minden hal sovány! A ponty 10 dekája például 8,7 gramm zsírt tartalmaz, a busáé viszont csak 1,9-et, a fogasé pedig 0,8-at. A tengeri halak is nagyon változatosak, a lepényhal zsírtartalma akár 17 százalékig is lehet, a lazac (1 százalék), a hekk (0,9), a tonhal (0,5) a legsoványabbak közé tartozik. (Megjegyzés: ez persze sokban függ az elkészítés módjától; a balatoni halsütödék – amelyek furcsa módon már nem is ismernek balatoni halat – sokszor és bőségesen fölhasznált olaja nem egyszer már-már rákkeltő hatású…)

Sör helyett almafröccs

A sör – és általában az alkohol – zsírmentes ugyan, minden egyes 100 grammjával mégis nagyjából 41 kalória jut be a szervezetbe. A legrosszabb pedig az, hogy az alkohol lassítja az anyagcserét és a test zsírlebontását, mivel először az alkohol bomlik le, mielőtt a zsírraktárakra is sor kerülne. Ezek az apró raktárak a has- és deréktájon találhatók. Sokkal jobb akkor már alkoholmentes sört fogyasztani, vagy pedig egyszerűen „almafröccsöt”, almalevet buborékos ásványvízzel.

20100903_toltottavokado1Avokádó helyett tzatziki

Egészségesen mutat, ám igencsak zsírdús: 100 gramm gyümölcshúsban 220 kalória lakozik, továbbá fajtától és az érettség fokától függően akár 30 százaléknyi zsír is. Avokádószósz helyett fogyasszunk inkább tzatzikit, ami a maga 48 kalóriájával és mintegy 3 százaléknyi zsírtartalmával könnyű megoldásnak bizonyul.

Sült kolbász helyett bécsi virsli

A grillezett kolbász zsömlével (kenyérrel) és mustárral – szűken mért 27 százalékos zsírtartalmával valóságos kalóriabomba. A húsimádóknak mégsem kell kétségbe esniük: egy pár bécsi virsliben csak fele annyi zsír rejtőzik.

(Forrás: Infovilág, szerkesztő Kulcsár László)