Szívélyes üdvözlettel

Megszabja életünk ritmusát: a szív. Ha szívügyünk, hogy öregkorunkban is úgy dobogjon, mint fiatalon, érdemes megszívlelni az alábbi tíz pontot.

Az első számú halálokok a szívbajok: infarktus, szélütés, hirtelen szívleállás. Valójában a szívbetegségek körülbelül 80%-át magunk okozzuk önmagunknak, és az életmód megváltoztatásával a befolyásolhatnánk, állítja Prof. Dr. Helmut Brussee szívspecialista, a grazi orvosi egyetem klinikai részlegének kardiológusa. Dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás vagy cukorbetegség – mindezek oda vezethetnek, hogy a szív kiesik a ritmusból. Hogy ez ne történjen meg, vegyük szívünkre az alábbi tíz pontos életprogramot.

1. Oltsuk el egyszer s mindenkorra

Hagyjunk fel a nikotinfüggő életmóddal. A leszokásnak bármikor értelme van, mondja Dr. Brussee. Már 20 perc cigarettamentes időszak után javul a vérnyomás, 8 óra múlva a vörös vértestek ismét több oxigént szállítanak az erekben. Aki dohányzik, folyamatos stresszben tartja a szervezetét, mivel minden cigarettával adrenalint kap, mely növeli a vérnyomást. Ez egyébként a passzív dohányosokra is érvényes. A cigaretta eloltása a legfontosabb megelőző lépés.

2. Fűszerezzük az ételeket só nélkül

A javasolt napi sóadag fejenként maximum 6 gramm. Gyakran azonban ennek két-háromszorosát is elfogyasztjuk, hangsúlyozza a szívspecialista, aki azt javasolja, hogy különösen a rejtett sómennyiségre ügyeljünk, például ami a készételekben van. A só íze amúgy is túl egyhangú. Fűszerezzünk inkább borssal, chilivel, gyömbérrel, kardamommal vagy fűszernövényekkel – melyeket frissen szüretelhetünk a kertből vagy az ablakpárkányról.

3. Dőzsöljünk, mint a görög istenek

A szív szereti a mediterrán kosztot. A hal, a tenger gyümölcsei, a természetes olivaolaj rengeteg egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírsavat tartalmaz, melyeknek pozitív hatása van a szív egészségére, mivel a magas koleszterin ellen hatnak.

4. Igyunk a szív egészségére!

A vörösbor védi a szívet. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk, figyelmeztet a szívspecialista. A túl sok alkohol növelheti a vérnyomást, és szabálytalan szívdobogást okozhat. Egy tipp: bőségesen tartalmaz bioflavonoidokat a vörös szőlő leve is. Koccintsunk nyugodtan antialkoholista módra.

5. Ne fussunk, kocogjunk

A tartós sporttevékenység serkentőleg hat. Hetente 2-3 alkalommal 30 perc a javasolt a szív edző program keretében. De félre az erőlködéssel! A kocogok vagy lazán futók tovább élnek. Aki rohan, túlságosan megterheli a szívét és érrendszerét.

6. Inkább kettesben, mint egyedül

A társadalmi kapcsolatok nem csak a léleknek tesznek jót, hanem a szívünknek is. A barátok vagy egy társ fontos tényezői a hosszú élet elérésének. Tanulmányok mutatják, hogy a depresszió megrövidíti a szívbetegek életét, figyelmeztet a specialista. Élni, szeretni és tanulni, ez az a három dolog, ami leginkább számít.

7. Szabaduljunk meg a terhektől

A stressz, főleg az úgy nevezett negatív distressz, túlterheli a testet, kellemetlen érzéseket ébreszt, s ezzel méreg a szívünk és érrendszerünk számára. A leghatásosabb antistressz tréning a meditáció. Rizikópáciensek esetében a rendszeres meditáció 40%-kal csökkentette az infarktus veszélyét. Szívleljük meg a tanácsot, szálljunk ki rendszeresen a mindennapok hajtásából.

8. Színes és mediterrán

Nem a vitaminok, hanem a másodlagos növényi anyagok támogatják a szív egészségét. Erősítik a véredények belső falait, s ezzel megelőzik a koronáriás szívbetegségeket. Milyen táplálékra van szüksége a szívünknek? Lehetőleg minél színesebbre – tehát A, mint ananásztól Z, mint zellerzöldjéig.

9. Legyünk mormoták

Az alvás erősíti a szívkoszorú ereket. Egy tanulmány kimutatta, hogy már éjszakánként egy órával több alvás is jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Jó érv a visszaalvásra, ha az óra már megint túl korán csörgött.

10. Hallgassunk a kedvenc előadóinkra

A kedvenc zene hallgatása bizonyítottan tágítja az ereket, és így több oxigént szállít: tehát lemezre fel! Kapcsoljuk be a lejátszót, és akár kezdjünk el táncolni is. Szívünk egészségéért.

(Forrás: Gesünder Leben 2010/3, németből fordította: Harrach Orsolya)