Fogacskák, könnyek nélkül

Amikor viszket a fogíny, fáj az állkapocs és patakokban folyik a nyál, kibújó félben vannak a baba első fogai. Idegőrlő napokra és éjszakákra számíthatunk. Vagy megpróbálhatjuk elviselhetővé tenni a tejfogak világra jöttét.

TejfogA tejfogak már a születés előtt kifejlődnek. Amikor a kisbaba megpillantja a világot, már 20 fogacska ott szundikál az állkapocsban. A metszőfogak koronája már egész jól kialakult, bár még nem látható. Az első fogacskák felbukkanása a hatodik hónap körül várható. Először az alsó és felső metszőfogak nőnek ki. Majd a záp- és szemfogak is teljes erővel áttörik a fogínyt. Két és fél, három éves korukra a gyerekek általában már teljes tejfogazattal rendelkeznek.

Mi történik fogzáskor?

Amikor elkezd nőni a fogak gyökere, a fog áttöri a fogínyt. Ez sok babának fájdalmat okoz. Az adott helyen a fogíny piros és dagadt lesz, néha be is gyullad. A gyerekek elkezdenek nyáladzani, és gyakran az öklüket is a szájukba dugják. A szem- és zápfogak kibújása különösen fájdalmas lehet. A kicsi sokat nyafog, keservesen sír, éjszaka rosszul alszik. Az étvágya is romolhat.

Vitatott, hogy a tejfogak kibújása okozhat-e „fogzási betegségeket”. Egyes orvosok ezt kétségbe vonják. Dr. Martin Lang, gyermekgyógyász ezzel szemben az anyák megfigyeléseit erősíti meg: „Láz, hasmenés és hányás gyakori kísérőtünetei a fogzásnak.” Úgy véli, hogy a begyulladt fogíny a bélnyálkahártyát is károsítja. „Fogzás esetén gyakran figyelünk meg nagyon híg és savanykás szagú hasmenést,” mondja Dr Lang. „Az immunrendszert annyira lefoglalja a fogíny gyulladása, hogy a kórokozóknak könnyű dolguk van.” Ezek az enyhe tünetek azonban általában ártalmatlanok.

Ami segít

Amikor a kicsinek jönnek a fogai, segítség lehet a rágóka. „A rágóka rágcsálásával a fogíny a foghoz nyomódik,” mondja a doktor. Ez csillapítja az állkapocsban lévő nyomást, és enyhíti a fájdalmat. „Bevált a gyógyszertárban kapható nősziromgyökér is, amit szintén rágicsálhat a kicsi. A gyökérből kiváló keserűanyag segít a fájdalom ellen,” javasolja Dr. Lang.

A hideg is segíthet. A hűtőrágóka enyhíti a fogíny duzzanatát. Fontos, hogy ne legyen túl hideg. A fagyasztó helyett inkább csak a hűtőszekrénybe tegyük, és csak rövid időre adjuk oda a kicsinek. Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon ártalmas lágyítókat, például ftalátokat.

Egy másik megoldás a kisbaba fogínyének masszírozása. A fogíny bedörzsöléséhez fogzó zselék vagy speciális cseppek is kaphatók. „A gyógyszertárak is számos saját készítésű szert tudnak ajánlani. A természetgyógyász készítmények alapja a kamilla, rebarbara és szegfűszeg.”

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású az erős kamillatea is, mellyel a fogínyt kell borogatni. Az orvosok javasolják, hogy a kisbaba arcát gyakran töröljük szárazra egy puha kendővel, mert a nyáladzástól kiütések keletkezhetnek a száján. Itassuk sokat, mivel a nyálfolyással és az esetleges hasmenéssel folyadékot veszít.

Hatásosak lehetnek a homeopatikus szerek is. A borostyán nyakláncról azonban az orvos nem sokat tart. „Sok mama akaszt ilyen láncot a kicsire. De még soha nem tapasztaltam, hogy ezeknek a babáknak kevesebb problémája lenne a fogzás során, mint a többieknek,” mondja Lang. A hiedelem, hogy a borostyán segíti a fogak kibújását, még semmi féle tudományos megerősítést nem nyert.

Ha nem tapasztalható javulás, érdemes felkeresni az orvost, aki esetleg felír valami enyhe fájdalomcsillapítót.

(Forrás: Erste Zähnchen ohne Tränchen, németből fordította: Harrach Orsolya)