Kalóriaégetés tavaszi nagytakarítással

Ismét süt a nap, ideje megtisztítani az ablakokat. A tavaszi nagytakarítást a sokak által szintén ilyenkor célul kitűzött fogyással összhangban is elvégezhetjük – főleg, ha környezetvédő módon, az ütős kemikáliákat kerülve tesszük, állítja a berlini Verbraucher Initiative fogyasztóvédelmi civil szervezet. Az enyhébb tisztítószerekkel ugyanis több kalóriát égetünk el, például padlósúrolás közben – mivel erősebben kell súrolni.

TakarításSzakemberek kiszámolták, hogy eközben egy 70 kg-os személy negyed óra alatt 74 kcal-t használ el. A mosás kiteregetése, 15 perc alatt 50 kcal, a padló feltörlése 60 kcal, a porszívózás 70 kcal , az ablaktisztítás akár 83 kcal elégetésével is járhat. Az adatok szerint azonban legtöbb kalóriát akkor fogyasztunk, amikor bútorokat tologatunk. Ez a tevékenység negyed óra alatt 115 kcal-át igényel.

Nézzük, mi minden rejlik még ebben az új fajta „sportszemléletben”. A számok természetesen nem tekinthetők szentírásnak, de tény hogy a házi munka nem csak a lakás tisztaságának tesz jót.

50 perc vasalással 118 kilokalóriától szabadulhatunk meg. Egy normál sajtburger kereken 330 kcal, ha sok vasalni való gyűlt össze, ezt akár egy álltó helyünkben elégethetjük.

Sűrűsödnek a kerti munkák. Tomboljuk ki magunkat a kerten. A gereblyézés és kapálás fitté tesz, és 15 perc alatt akár 100 kcal-t is elégethetünk.

Régóta halogatja már a lakás egy vagy több helyiségének kifestését? Talán könnyebben rászánja magát, ha meggondolja, hogy eközben 20 perc alatt 100 kcal-t fogyaszt.

Felejtse el az autómosót, várjon ki egy melegebb napot, és álljon neki az autó tisztításának. Ha még át is vakszolja, 20 perc alatt 100 kcal-tól szabadulhat meg.

Ugyanennyi kalóriát jelent 25 perc fűnyírás, 15 perc kutyasétáltatás, 20 percet lépcsőjárás (akár részletekben is), 25 perc tánc vagy plázázás egy jó barátnővel.

Még a főzés is fogyaszt. Aki kb. 40 percet áll a konyhában, eközben nagyjából 100 kcal-t éget el. Persze csak akkor, ha közben nem kóstolgat túl sokat!

Harrach Orsolya