A téli elhízás okai

Ugye tapasztalta már, hogy hiába étkezik ugyanúgy, mint az év többi szakában, télen mégis könnyebben felcsúszik egy-két kiló? Utánajártunk, melyek a téli elhízás okai. Táplálkozás

Az egyik alapvető ok a táplálkozásunkban keresendő. Míg nyáron elsősorban könnyű salátákat, sovány húsokat fogyasztunk, addig télen inkább kívánjuk a zsírosabb ételeket és a több fogásos ebédet, vacsorát. Ez teljesen természetes, hiszen melegben az étvágyunk is kisebb, míg a hűvösebb, hidegebb időben sokkal többet tudunk enni.Könnyebben elcsábulunk

Ünnepnapok

Bármilyen banálisnak is hangzik, bizony a karácsonynak és az azt követő több napos lakomázásnak is nagy szerepe van a téli plusz kilóknál. Gondoljunk csak bele: az évnek csak ebben az időszakában eszünk több napon keresztül olyan sokfélét és olyan nagy mennyiségű ételt. Karácsonykor még az is repetázik, aki egyébként nagyon figyel az alakjára és igyekszik megállni a nassolást.

Sport

Leszámítva a síelést, a téli hónapok nem kedveznek a szabadtéri sportoknak. Míg nyáron szívesen eljárunk futni, gyalogolni vagy biciklizni, addig télen nincs sok kedvünk kimozdulni és kimenni a hidegbe. Éppen ezért kevesebbet is sportolunk, ami ugyancsak meglátszik az alakunkon.

Csoki, csoki, csoki

Ne csodálkozzunk azon, ha télen jobban kívánjuk az édességet. A zimankós, sötét, borongós időben szükségünk van boldogsághormonra, és mivel napfényt sajnos nem tudunk szerezni, így inkább az édességhez nyúlunk. Ez teljesen természetes, csak nem árt kordában tartani a vágyunkat és odafigyelni a mennyiségre.

Hormonok

Nyáron élvezzük a napsütést és sokat vagyunk a friss levegőn, télen azonban általában sötétben kelünk, és mire hazaérünk a munkából, már ugyancsak sötét van. Szervezetünk ebben az időszakban nagyon sok melatonin hormont termel – ez okozza a fáradtságot és a farkaséhséget is.

Tanácsok:
– Ha nagyon kívánjuk az édességet, ne a csokihoz nyúljunk, hanem együnk inkább helyette mandarint vagy narancsot.
– Együnk többször keveset, ezzel is csillapíthatjuk a téli farkaséhséget!
– Ha futni nem is indulunk el a hidegben, öltözzünk fel rétegesen, alaposan, és gyalogoljunk! Séta közben is égetünk zsírt, ráadásul a mozgás még a kedvünkre is jó hatással van.

(Forrás: schlank.net, németből fordította: Sophie)