Kövérebbek vagyunk, mint gondolnánk

A legfrissebb kutatási eredmények szerint mind kövérebbek vagyunk, mint azt gondolnánk, és főleg a nők hajlamosak alábecsülni méreteiket. Úgy tűnik, egy átlagos nő körülbelül 2,3 kilogrammal nyom többet idealizált súlyánál – a legoptimistábbak a 30-as éveik végén járó nők, ők ugyanis 3 kilóval gondolják könnyebbnek magukat valódi testsúlyuknál.

Kövérebbek vagyunk, mint gondolnánkA 9000 felnőtt részvételével készült felmérésből kiderült az is, hogy a férfiak átlag 1,3 kilóval becsülik alá testsúlyukat. A pszichológusok szerint a túlzott optimizmus okolható a jelenségért, vagyis a férfiak és a nők is megpróbálják meggyőzni magukat, hogy közel állnak az ideálisnak gondolt testméretekhez.

„Az emberekre hatalmas társadalmi nyomás nehezedik, ezért mindenki egyre soványabb és soványabb szeretne lenni” – nyilatkozta Andrine McCormack pszichológus. „Egy 68 kilós nő emiatt gondolhatja úgy, hogy ha felvesz egy fekete ruhát és kicsit megengedő magával szemben, akkor közelebb áll a 60 kilóhoz, mint a hetvenhez. Ezzel azonban csak magukat áltatják az emberek.” Az ilyen vágyálmok arra is kihatnak, hogyan viszonyulunk gyerekeinkhez: a vizsgálatok szerint a túlsúlyos gyerekek szüleinek fele gondolja úgy, hogy a gyerekeinek nincsenek súlyproblémái.

Ezekre a megállapításokra a 8600 felnőtt és 2000 gyerek részvételével készült éves általános egészségügyi felmérés adataiból jutottak a tudósok. A felmérésben részt vevőket a mérések előtt megkérték, saccolják meg, mennyi lehet a testsúlyuk.

„Ez a felmérés kiválóan megmutatja, hogyan látják az átlagos európai és amerikai felnőttek saját magukat. Hogy ez a testkép mennyire jelent egyet a valóságos testsúllyal, az már egy teljesen más kérdés” – mondta Tim Straughan, a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Információs Központ munkatársa. „A nők inkább hajlamosabbak alulbecsülni saját testsúlyukat, mint a férfiak, főként a 35-39 év közötti nők, akik akár 3,6 kilogrammal is alulbecsülhetik testsúlyukat.”

A brit egészségbiztosító, az NHS adatai szerint a brit felnőttek közel kétharmada túlsúlyos és minden negyedik felnőtt kórosan elhízott. A felsős gyerekek körülbelül ötöde tekinthető kórosan elhízottnak, további 15 százalékuk pedig túlsúlyosnak.