Fokozza az edzéskedvet a hideg kéz

Hogyan lehet hűségesen és kitartóan edzeni? Le kell hűtenie magát az embernek. Mármint szó szerint. Az elhízott nők tovább bírták a testmozgást, ha közben lehűtötték a tenyerüket, számolt be róla Stacy Sims kutató, a Stanford Egyetem orvosi karának edzéstudományi szakértője, aki az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén tette közzé eredményeit.

Fokozza az edzéskedvet a hideg kéz„Ha belegondolunk, a zsírszövet nagyon jó hőszigetelő. Az elhízott embereknek ezért gyakran elviselhetetlenül melegük lesz mozgás közben. Mintha Lance Armstrong neoprén ruhában tekerné végig a Tour de France-ot. Ezeket a gátakat szeretnénk lerombolni” – mondta.

Sims azt akarta megtudni, hogy a kéz hűtése segít-e a vizsgált nőknek legyőzni a kimerültséget és a túlhevülést edzés közben. Az erre szolgáló eszközt profi sportolók már használják egy ideje. Elhízott nőkön tesztelte tovább, akik tapasztalatai szerint gyakran feladják a mozgást a túlzott kifáradás és túlmelegedés miatt. A kutatás során Sims 24 egészséges nőt vizsgált a 30-45 éves korosztályból. Egyikük sem sportolt rendszeresen korábban, testtömeg-indexük alapján az elhízott kategóriába tartoztak (BMI=30-35). Két csoportra osztotta őket. Az egyik csoportnál 16 fokos víz folyt át a szerkezeten, a másiknál pedig testhőmérsékletű. Mindegyik nő 12 héten át heti 3 edzésen vett részt. A hűtött vizet használók több mint 5 cm-t veszítettek a derékbőségükből, ami nem csak a külső megjelenés szempontjából fontos, de az egészség miatt is, mert ennek a tájéknak az elhízása összefügg a szívbetegségekkel. A vérnyomásuk is csökkent az átlagos 139/84 Hgmm-ről 124/70-re. Ezzel szemben a kontrollcsoportnál egyik értékben sem találtak jelentősebb változást.

„Ők korábban ki is maradtak a foglalkozásokról, előtte is sokat hiányoztak” – jegyezte meg Sims. „Ha csökken a hőterhelés, nem fárad ki olyan hamar az ember, nincs annyi izzadás és kényelmetlenség. Így elháríthatók azok a fizikai akadályok melyekre hivatkozva az emberek megszakítják a testmozgást” – magyarázta.

A kontrolcsoport eredménytelenségét kicsit furcsának találta Duck-chul Lee, a Dél-Karolina Egyetem testmozgás-epidemiológusa. Ő arra számított, hogy 12 hét alatt azért elérnek valamit. Hozzátette azt is, nem biztos, hogy ugyanezt el lehet érni más hideg körülmények között, például télen, a szabadban. Sims szeretné az eszközt több emberrel is kipróbálni. Addig is arra bíztat mindenkit, hogy használja, hiszen nem árthat vele. „Töltsenek vizet egy palackba, hűtsék le, és tartsák a kezükben edzés közben. Még kortyolgatni is lehet belőle. Megéri adni neki egy esélyt” – vélekedett a kutató.