Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?

A táplálékunkban levő zsírok nem egyformák: egyesek, főként a növényekben és a halakban levők védő hatásúak, mások megbetegítenek. Miért reagál a szervezetünk olyan destruktívan egyes zsírokra? Kutatók legújabb ötlete: azért, mert némely zsírok a káros baktériumok növekedését segítik elő az emésztőrendszerben.

A University of New Mexico és a Northwestern University kutatói szerint a szervezetünk felismeri ezeket a zsírokat (amelyek a káros baktériumok fejlődését segítik), és elejét is veszi a káros baktériumok elszaporodásának azzal, hogy korlátozott mértékű gyulladást kelt, ami hosszú távon krónikus betegséget okoz.Gyulladáskeltő zsírook

„Noha a zsírok gyulladáskeltő hatását jól dokumentálták, kevéssé ismerték fel, hogy azok a baktériumok túlélésére és szaporodására is hatással vannak az emésztőrendszerben” – írják a kutatók. Néhány zsír – főleg telítetlen zsírok – igen erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. A baktériumsejt membránjához kémiailag kapcsolódnak, és gyengítik azt.

Ha telítetlen zsíroknak tesszük ki a baktériumokat, azok elpusztulnak. A hosszú láncú telítetlen zsírok, különösen az omega-3 zsírsavak és a velünk született immunvédelem, mint a gyomorsav vagy az antimikrobiális peptidek, pusztítóan hatnak a káros baktériumokra” – írja Joe Alcock. A telített zsíroknak ellenben általában nincsenek antimikrobiális tulajdonságaik, és energiaforrást szolgáltatnak a baktériumoknak a szaporodáshoz.

Ez a baktériumokra gyakorolt eltérő hatás szabályozza, mely zsírok gyulladáskeltők és melyek nem. „Lényeges összefüggést találtunk: azok a zsírok, amelyeknek nincsen baktériumölő tulajdonságuk, gyulladáskeltők. Ez nagyon, nagyon erős összefüggés” – állítja Alcock. Ilyen értelemben a telített zsírok jelenléte a szervezetben korai figyelmeztetésnek számít.

Amikor olyan zsírok vannak a szervezetben, amelyek kedveznek az ártalmas baktériumok növekedésének, a szervezet gyulladásos immunválasszal fogadja őket. És bár a gyulladás-válasz rövid távon segít, mivel kivédi a fertőzést, az ilyen zsírok állandó jelenléte a szervezetet a krónikus gyulladás, a betegség (például szívbetegség) spiráljába löki.

(Forrás: Független)