A modern technika miatt egyre több a kövér ember?

Egy nemrég végzett felmérés szerint a televízió és a számítógép előtt töltött idő jelentősen hozzájárul a kóros elhízás világméretű elterjedéséhez. A kaliforniai Milken Intézet tudósai 1988 és 2009 között 27 országban gyűjtött adataikat vizsgálva rájöttek, hogy egyértelmű kapcsolat van az új információs és kommunikációs technológiai eszközök és az elhízás egyre nagyobb mértékű elterjedése között.

A modern technika miatt egyre több a kövér ember?„A technológiai újítások, a finomított élelmiszerek elterjedése, a testmozgás hiánya, az egészségtelen rágcsálnivalók fogyasztása, valamint a számítógép és a televízió előtt töltött idő mind hozzájárulnak a kóros elhízás terjedéséhez” – nyilatkozta Anusuya Chatterjee közgazdász. „Ezek mind az információs társadalom káros mellékhatásai.”

Világszerte jelenleg 500 millió túlsúlyos felnőtt él. Az Egyesült Államokban a legmagasabb az elhízott felnőttek aránya (majdnem 34 százalék), ezt követi Mexikó (30 százalék), Új-Zéland (körülbelül 26 százalék), Ausztrália (közel 25 százalék), és Kanada (kicsivel 24 százalék felett). A túlsúlyosak száma azonban a fejlődő országokban is egyre nő. Kínában például 2002 és 2008 között 2,5-ről 5,7-re emelkedett a túlsúlyosak százalékaránya.

A Milken Intézet tudósai a technológiai újítások elhízásra gyakorolt hatásait vizsgálták meg a Gazdasági Fejlődés és Együttműködés nevű szervezethez tartozó 27 országban. Az adott ország technológiai fejlettségét összehasonlították az országban található túlsúlyosak és elhízottak számával. Eredményeik szerint minden 10 százaléknyi információs technológiai állami beruházás után 1,4 százalékot nőtt az adott országban az elhízottak száma.

Ugyanakkor kiderült az is, hogy a technológiailag fejlett országokban a fizikailag aktívak számának egy százalékos emelkedése 0,2 százalékos csökkenést jelent az elhízottak számában. Az elhízás és a túlsúly olyan krónikus betegségeket okozhat, amelyeknek kezelési költségei hatalmas terhet rónak az ország egészségügyére. Ezen kívül fontos még megemlíteni, hogy a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok világranglistáján.

„Az emberi veszteség mellett rendkívül jelentős az anyagi teher is. Az Egyesült Államokban az elhízásra költött pénz 2006-ban 9,1 százalékát tette ki az össz-egészségügyi költségeknek. Jelenleg valahol 12 százaléknál járhatunk és az arány egyre csak nő” – írják a tudósok.