Mondjunk nemet az őszi fáradtságra!

Tavasszal és nyáron sokkal energikusabbnak érezzük magunkat, köszönhetően a sok napsütésnek és a szabadban eltöltött időnek. Ahogy beköszönt az ősz, vele együtt jönnek a borongós napok, az egyre rövidebb nappalok – mi csak ásítunk, és szívünk szerint egész nap aludnánk. Sajnos az őszi fáradtság jelei legtöbbünknél jelentkeznek, így jobb, ha tudatosan teszünk ellenük!

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy érezzük magunkat egyre fáradtabbnak, és legszívesebben egész nap aludnánk. Győzzük le tudatosan az őszi fáradtságot!Tegyünk ellene!

Napfény, napfény, napfény

Szerencsére ősszel is gyakran előfordul, hogy hét ágra süt a nap – igyekezzünk ezeket a napokat kihasználni! Szervezzünk szabadtéri programokat, menjünk el kirándulni, sétálni, töltekezzünk fel a szabad levegőn!

Sétáljunk!

Ha nem esik az eső, akkor ebéd után menjünk ki a szabad levegőre a munkahelyen is, és sétáljunk egy pár percet. Ne tántorítson el minket a csípős őszi hideg se, öltözzünk fel alaposan! Elég pár perc a szabadban, úgy fogjuk érezni utána magunkat, mintha kicseréltek volna!

Étkezzünk egészségesen!

Ha lehet, kerüljük a megterhelő, nehéz ételeket, mert ezektől még inkább elálmosodunk, lelassulunk, hiszen szervezetünk minden erejével az emésztésre koncentrál. Együnk többször keveset, fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, amiben rengeteg a vitamin. Ha semmiképpen nem tudunk lemondani a nassolásról, akkor ropogtassunk diót vagy mogyorót.

Meditáljunk!

Készüljünk tudatosan az őszre és a télre! Nagyon fontos, hogy fejben eldöntsük: jól fogjuk érezni magunkat ebben a két évszakban is. Ha tele vagyunk negatív gondolattal és érzéssel, még kevésbé fogjuk tudni legyőzni az őszi fáradtságot! Ha máshogy nem megy, akkor írjuk össze egy papírra, milyen jó programokat tudunk szervezni magunknak, mi az, ami örömmel tölt el minket.

Töltődjünk fel!

Használjuk ki az időt és töltekezzünk! Tavasszal és nyáron úgyis el vagyunk foglalva a sok programmal, nyaralással, olyankor kevesebb időnk jut arra, hogy magunkkal foglalkozzunk. Tekintsünk az őszre úgy, mint egy ajándékra, és lepjük meg magunkat apróságokkal! Járjunk el masszíroztatni, készítsünk kényeztető lábfürdőt, használjunk finom illatú testápolót!

Mozgás, mozgás, mozgás

Unalomig ismert tanács már a rendszeres mozgás, de valóban az egyik leghatásosabb fegyver a befordulás és a fáradtság ellen. Járjunk el a barátnőkkel futni vagy az edzőterembe, táncórára és meg fogjuk látni, milyen jó hatással lesz ránk. Amellett, hogy jól érezzük magunkat, fel is töltődünk és energikusabbak leszünk.

Váltózuhany

Ha a reggelek a legnehezebbek, akkor kezdjük a napot váltózuhannyal! A hideg-meleg vizes fürdő felfrissíti a testünket, így máris vidámabban és energikusabban indulhat a nap!

(Forrás: helpster.de, németből fordította: Sophie)