Manapság 55 évesen kezdődik a középkorúság?

Úgy tűnik, hogy nemcsak a felnőtté válás határa, hanem valamennyi életkoré kitolódik. Egyre későbbi életkorban gondolják magukat középkorúnak, vagy éppen idősnek az emberek. Míg a múlt században a lányok 16 évesen már felnőttnek számítottak és férjhez mentek, majd gyerekeket szültek, ma a nők akár 40 éves korukig is kitolják a gyermekvállalást.

Manapság 55 évesen kezdődik a középkorúság?A fiatal felnőttek egyre később lesznek önállóak, nem ritka, hogy 25 évesen valaki még mindig a szüleinél lakik. Ezért talán nem is olyan meglepő, ha a későbbi életszakaszok is kitolódnak, ma már egy 30-40 éves még egyáltalán nem tartja magát középkorúnak, és az öregkor sem kezdődik „időben”.

A Love to Learn online oktatási portál 1000 ötven év feletti brit bevonásával készült felméréséből ugyanis kiderült, hogy az öregedés már nem időhöz, hanem lelki megítéléshez kötődik. A résztvevők átlagosan 54 évre és 347 napra, vagyis körülbelül 55 évre tették azt a határt, amitől középkorúnak számít valaki, időskorú embernek pedig a közel 70 éves (69 év 277 nap) személyeket ítélték. Ez egyrészt sokkal magasabb, mint a brit tervezett nyugdíjkorhatár, amit Nagy-Britanniában most 66 évnél húznának meg, másrészt ha belegondolunk, hogy az agy 45 éves kortól már elkezd hanyatlani, még meglepőbbnek tűnhet. Az Age UK civil szervezet európai felmérése is hasonló eredményeket hozott, igaz országonként nagy különbségeket figyelhettek meg a kutatók. Míg átlagosan az európaiak a fiatal kor végének a 40 éves kort mondták, addig például Svédországban 34 évre, míg Görögországban 52 évre tették.

Gill Jackson, a kutatás vezetője azt is hozzátette, hogy a megkérdezett ötven év felettieknek jóval nagyobb önbizalmuk van, mint fiatalon, és a tapasztalataik miatt kevésbé félnek, hogy hibákat követnek el.