Rövid, de intenzív edzésekkel is felvehetjük a harcot az elhízás ellen

Akár naponta 200 extra kalóriát is elégethetünk a rövid, de intenzív edzésekkel – derült ki a Colorado Állami Egyetem új kutatásból. Ha kevés szabadideje van, inkább neki sem áll sportolni? Mostantól ez sem lehet kifogás, ugyanis már 25 perc közepesen intenzív edzés, amely tartalmaz néhány perc kemény szakaszt, annyira felpörgeti a szervezet anyagcseréjét, hogy a nap folyamán még összesen 200 extra kalóriát éget el.

Rövid, de intenzív edzésekkel is felvehetjük a harcot az elhízás ellenA módszert a szakértők sprint-intervallum edzésnek nevezik, és akár egy szobabiciklin vagy a szabadban, kocogás közben is alkalmazható. Az ilyen edzéseket elsősorban a sportolók használják teljesítményük javítására, illetve azokon a napokon, amikor nincs lehetőségük a rendes edzésre, de szinten akarják tartani az edzettségüket. „Minél keményebben dolgozunk, annál több kalóriát égetünk el percenként” – magyarázta Kyle Sevits, a kutatás vezetője.

A kutatásba a szakemberek 5 egészséges férfit vontak be, és arra kérték őket, hogy tekerjenek a teremben elhelyezett szobabicikliken. A résztvevőket arra is megkérték, hogy a teljes időtartam alatt, ami nem haladta meg a 25 percet, öt alkalommal 30 másodpercig tekerjen olyan erősen, amennyire csak tudnak. A kutatók ezután nyomonkövették a résztvevők kalóriafelhasználását két napon át. Az eredményekből kiderült, hogy a rövid edzési idő ellenére az önkéntesek 24 órán át még több kalóriát égettek el.

A kutatók szerint ezért ez az edzésforma hatékony lehet azoknak, akik csak pár kilót szeretnének fogyni, de nincs sok idejük sportra, vagy azoknak, akik szeretnék megőrizni alakjukat. A szakemberek azonban hozzátették, hogy a cél érdekében érdemes a kalóriafogyasztást is visszafogni, amikor csak lehetséges.