Tavaszi fáradtság – már most tegyünk ellene!

A tél vége felé járva a szervezetünk vitaminkészlete kimerül és eluralkodik rajtunk a fáradtság. Tippjeinkkel segítünk megelőzni az állapotot. A többek által csak „medveüzemmódnak” vagy „kómaállapotnak” becézett jelenség tünetei sokak számára ismerősek: állandó fáradtság, álmosságérzés, a sok alvás ellenére is kialvatlanság, erőtlenség, szédülés, melankólia.

A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem szervezet normális reakciója a téli időszak alatt kialakuló hiányhelyzetre. Szervezetünk vitaminkészlete ugyanis a tavasz közeledtével teljesen kimerül és pótlásra van szüksége.

Mi okozza?

Egész télen arra várunk, hogy végre kitavaszodjon, süssön a nap, és a természettel együtt mi is megújuljunk. Jogosan tesszük fel tehát a kérdést: a várakozás ellenére miért érezzük magunkat levertnek és fáradtnak? A kómaállapot hátterében sok minden állhat, az állandó gyengeséget okozhatja az alacsony hőmérséklet, a kevés napsütés, a táplálkozási szokások megváltozása, a szürke, borús nappalok, a szabadban töltött kevés idő és a mozgásszegény életmód. Szervezetünk a téli hónapok alatt minden tartalékát feléli, ami kimerülést okozhat.
Rázzuk fel magunkat a "kómából"!

Bár a téli, hidegebb hónapokban sokkal többet alszunk, mint nyáron vagy tavasszal, ennek ellenére még sem érezzük magunkat kipihentnek, frissnek. Ennek egyik oka az, hogy a túl sok alvás éppen az ellenkező hatást váltja ki: frissesség helyett kábultságot okoz.

Míg nyáron nem fordítunk annyi időt a táplálkozásra, a meleg miatt inkább könnyebb ételeket csipegetünk, addig télen megnő az étvágyunk, és gyakrabban fogyasztunk zsíros, megterhelő fogásokat.

Az állandó fáradtság mögött a szeszélyes időjárás is állhat: bár tavasszal már sokat süt a nap, bizony gyakran előfordul, hogy egyik percben meleg van, a másik percben pedig hirtelen elered az eső és vihar tör ki. Ez az időjárás-változás nem csak az idősebbeket és a gyerekeket viseli meg, hanem bizony sokunkat kábulttá tesz.

Mit tegyünk?

Először is ne aggódjunk, nem vagyunk betegek, a tavaszi fáradtság gyakori és normális. Fogadjunk meg néhány jó tanácsot, ami segít a jó közérzet kialakításában és megtartásában.

1, Ki a szabadba!
Ha lehet, töltsünk minél több időt a szabadban, a friss levegőn. Sétáljunk nagyot, lélegezzünk mélyeket, ezzel lendületbe hozhatjuk vérkeringésünket.

2, Mozogjunk sokat!
Mint ahogy olyan sok mindenen, bizony a tavaszi fáradtságon is sokat segít a rendszeres mozgás. Ha a hidegben nem szeretnénk kint sportolni, akkor válasszunk egy edzőtermet vagy mozogjunk otthon. Fussunk, biciklizzünk, aerobikozzunk, a lényeg az, hogy pörgessük fel magunkat.Jót tesz egy kis futás

3, Együnk egészségesen!
Bármennyire is kívánjuk estére a zsíros ételeket, próbáljunk meg ellenállni, és ropogtassunk inkább valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezekben sok a vitamin, amire a szervezetünknek most igen nagy szüksége van.

4, Igyunk sokat!
Inni, inni és inni! Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, válasszunk inkább teát, vizet vagy frissen facsart narancslevet. Egy a lényeg: legalább napi 2,5 liter folyadékot vegyünk magunkhoz!

5, Menjünk társaságba!
Ahelyett, hogy munka után orrunkat lógatva hazamennénk és már nyolc órakor ágyba bújnánk, vegyünk erőt magunkon és mozduljunk ki, menjünk társaságba. Próbáljunk meg átlendülni a holtponton, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat utána.

6, Váltózuhany
Kezdjük a napot váltózuhannyal! A meleg és a hideg víz váltakozása fellendíti a vérkeringést, ezáltal a testünk lendületbe jön, és máris jobb kedvvel, energikusabban kezdünk neki a napnak!

(Forrás: sprechzimmer.ch, németből fordította: Sophie)