Mások befolyásolják, mit választunk az étlapról

Az ebéd- vagy vacsorapartnereknek nagy szerepük van abban, hogy milyen fogás mellett döntünk – derül ki egy friss kutatásból. Az eredmények alapján, ha egy csoport együtt megy étterembe, akkor annak tagjai hasonló ételek közül választanak. „Következtetésem szerint az emberek különbözni akarnak egymástól, de nem teljes mértékben” – fogalmazott a szerző.

Mások befolyásolják, mit választunk az étlapról„Szeretnének alkalmazkodni azokhoz, akikkel együtt étkeznek. Ez ellentmond annak a változatosság-kereséssel kapcsolatos elvárásnak, mert nem óhajtanak nagyon eltérni a többiektől” – tette hozzá a kutató, Brenna Ellison, az Illnoisi Egyetem szakértője.

Ellison három hónapon keresztül gyűjtött adatokat elemzett egy stillwateri étteremből. A vendéglátóhely egyik részében olyan étlapot kaptak, amelyen csak a fogások és az árak szerepeltek. A másik részben olyat osztottak, amin a kalóriatartalmat is feltüntették. A harmadik részben pedig egy közlekedési lámpa jel is volt a kalóriatartalom mellett: a zöld 400 vagy kevesebb, a sárga 401-800, a piros pedig ennél több kalóriát jelentett. 

„A pincérek elmondása alapján a vendégek sokszor beszélgettek a lámpás szimbólumokról. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a nagyobb asztaloknál gyengébb jelzésű ételeket rendeltek inkább, ami azt sugallja: csoportnyomás érvényesült az egészségesebb ételek kiválasztásánál. A leglényegesebb konklúzió, hogy a vendégeket boldogabbá tette a társaikéhoz hasonló választás. Ha például a társaim magas kalóriatartalmú, drágább ételeknek, örülnek, akkor én is, és fordítva.”

„Érdekes, hogy nem számított, mi volt a vendégek kezdeti véleménye az ételkategóriákkal kapcsolatban. Még akkor sem, ha a későbbi választásuk eleinte ellenérzést keltett bennük. Ez a felfedezés segíthet az egészséges táplálkozásra való ösztönzésben” – ismertette Ellison, aki a Mezőgazdasági és Akalmazott Gazdaságtani Szövetség washingtoni éves ülésén mutatja be a tanulmányt. 

Az eredmények mindaddig előzetesnek számítanak, amíg nem jelennek meg egy szaklapban.