Irány a konditerem

A leggyakoribb újévi fogadalom, hogy januártól egészséges életmódot folytatunk, általában a legtöbb embernél már január közepére elhanyagolttá válik. Ennek elkerülése és a motiváció fenntartása érdekében állt össze Dr. Costas Karageorghis, a Brunel Egyetem kutatója, a Spotify népszerű zeneletöltő oldallal.

Irány a konditerem!Az egyetem sportkutatói arra vállalkoztak, hogy összeállítják azt a zenei egyveleget, ami a leginkább képes segíteni a fitneszedzések során az embernek abban, hogy végigcsinálja a gyakorlatokat és ne álljon meg még akkor se, amikor mentálisan feladná. A 6,7 millió lejátszási listát analizáló kutatás során azokat a számokat keresték, amik a legnépszerűbbek és egyben jól összeállíthatóak olyan sorrendbe, hogy az edzés különböző fázisait támogassák.

Az adott zene tempója (BPM) ugyanis arra készteti az embert, hogy ő maga is ugyanabban a tempóban végezze a gyakorlatok. Így a bemelegítéstől (lassú tempó) a komolyabb edzéselemeken át (egyre gyorsuló tempó) a levezetésig (egyre lassuló tempó) meg lehet találni a passzoló zenei aláfestéseket.

Amint azt dr. Costas Karageorghis kifejtette, amikor az ember szinkronba hozza a mozgását a zenével, mindig arra kell törekedni, hogy a zene tempója pár BPM-el magasabb legyen, mint az, amit komfortosnak érez. Így fokozatosan egyre nagyobb terhelésnek tudjuk alávetni magunkat anélkül, hogy teljes tudatossággal észlelnénk a növekvő terhet, amit mindez a testünk számára jelent.

A szakember hozzátette, ezzel a módszerrel olyan lejátszási listákat lehet kreálni, amik segítenek leküzdeni a fizikai korlátainkat annak érdekében, hogy egyre többet bírjunk és ezáltal egészségesebbek és fittebbek legyünk.