Ezekről mondjunk le – rossz szokások ébredés után

Ahány ember, annyiféle ébredés, mindenkinek megvan a maga szokása. Van, aki az ébresztőóra megszólalása után rögtön kiugrik az ágyból, és energikusan vág neki az új napnak, de bizony vannak olyanok is, akik még a szemüket sem nyitják ki, de már az okostelefonjuk vagy a cigarettájuk után nyúlnak. Melyek azok a szokások, amelyekről jobb, ha inkább lemondunk?

Okostelefon

Ki posztolt éjjel a Facebookon? Mik a legfrissebb hírek? Bizony legtöbben ébredés után azonnal az internetre csatlakozunk és már böngészünk is. Ez ugyan nagyon kényelmes, de máris egy stresszfaktor, amit könnyen kivédhetünk azzal, ha a telefon helyett inkább zenét kapcsolunk be, és néhány perc táncolás után indulunk neki az új napnak. Ne hagyjuk, hogy ébredés után azonnal beszivárogjanak a hírek, az információk az életünkbe, elég újdonsággal találkozunk egész nap.Ezzel induljon a nap

Zuhanyozás

Sokan azért ugranak rögtön a zuhany alá, hogy azonnal felébredjenek. Ez rendjén is van, de az is biztos, hogy ez a hirtelen nagy változás sokként hat a szervezetre. Gondoljunk csak bele, órákon keresztül a meleg takaró alatt feküdtünk, majd hirtelen a jéghideg víz alatt állva készülünk a következő napra. Kicsit lassítsunk a tempón, törekedjünk a fokozatosságra. Nem kell elhagynunk a reggeli zuhanyt, csak előtte kicsit mozgassuk meg magunkat, hogy lendületbe jöjjünk.

Kevés folyadék

Kevés dolgot tudunk félálomban profi módon véghezvinni, ezek közé tartozik a kávéfőzés. Akinek egy erős fekete nélkül nem is indul el a napja, annak ébredés után az első dolga, hogy főzzön egy csészével. Ezzel nincs is semmi gond, csak próbáljunk meg inni egy kis folyadékot az első kávénk előtt. Hogy miért? Elsősorban azért, mert reggelente dehidratáltak vagyunk, a szervezetünknek szüksége van folyadékra, amit a kávéval nem tudunk megoldani.

Csak a szénhidrát

A legtöbben nem sokat gondolkoznak azon, mit egyenek reggelire – szénhidrátot szénhidráttal. A fehér kenyérnél vagy zsemlénél a félbarna vagy teljes kiőrlésű pékáruk is jobbak, de a legjobb az lenne, ha olyan élelmiszereket fogyasztanánk, amelyek egészségesebbek és kevésbé hizlalnak. Nagyon nehéz lemondani a kenyérről, főleg, ha évekig azt reggeliztünk, de próbáljuk meg, hogy a hét pár napján elhagyjuk a péksüteményeket és kiváltjuk müzlivel, zabpehellyel vagy tojással. Meg fogjuk látni, mennyivel energikusabbak vagyunk és az éhségünk is csillapodik.

Dohányzás

Azoknak, akik erős dohányosok, ébredés után sokszor az első dolguk az, hogy rágyújtanak az első cigarettájukra. Azt nem kell ecsetelni, milyen ártalmas a cigaretta, főleg üres gyomorra, most mégis egy japán és egy amerikai kutatásra hívjuk fel a figyelmet. Ezek ugyanis azt bizonyították, hogy minél korábban gyújtunk rá az első cigarettánkra az adott napon, annál nagyobb a rizikója tüdőrák kialakulásának. A kutatás során azok között, akik felkelés után 5 perccel már cigiztek, 86%-kal többen betegedtek meg rákban, míg azok között, akik legalább fél órát vártak a rágyújtással ébredés után, ez az arány sokkal alacsonyabb volt.

(Németből fordította: Sophie)