Dundi partnerrel többet eszünk!

Minél nagyobb a velünk vagy körülöttünk étkezők testsúlya, annál nagyobb az esélye annak, hogy többet és egészségtelenebbül fogunk enni. A túlsúlyosakkal együtt étkezve 32 százalékkal több tésztát és 43 százalékkal kevesebb salátát fogyasztottak egy vizsgálat résztvevői, függetlenül attól, hogy társuk egészségesebben vagy kevésbé egészségesen étkezett.

Dundi partnerrel többet eszünk!„Minél nagyobb a velünk együtt, vagy körülöttünk étkezők testsúlya, annál nagyobb az esélye annak is, hogy többet és egészségtelenebbül fogunk étkezni” – nyilatkozta Brian Wansink, a Cornell Egyetem Étkezéstudományi Laboratóriumának munkatársa, aki mostani kutatásában azt vizsgálta meg, hogy a kísérletben részt vevő önkéntesek mennyit esznek egy normális súlyú ember, és mennyit egy kövérnek kinéző színésznő társaságában.

„Az eredményeink szerint a túlsúlyosakkal együtt étkezve 32 százalékkal több tésztát és 43 százalékkal kevesebb salátát fogyasztottak a résztvevők. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad együtt étkezünk elhízott barátainkkal és ismerőseinkkel.”

A kísérletben 82 egyetemista vett részt, akiknek spagettit és salátát szolgáltak fel négy különböző alkalommal. Két alkalommal a velük étkező színésznő olyan jelmezt vett fel, amiben túlsúlyosnak nézett ki. Ebből az egyik esetben tésztából evett többet, a másikban pedig salátából. A maradék két esetben a színésznő a ruha nélkül evett a résztvevőkkel, egy alkalommal több salátát, a másik alkalommal pedig több tésztát.

Az eredmények szerint a résztvevők minden esetben többet ettek, ha a színésznő a „kövér-jelmezben” jelent meg, függetlenül attól, hogy társuk egészségesebben vagy kevésbé egészségesen étkezett.

Bár Wansink nem interjúvolta meg a résztvevőket arról, hogy miért ettek többet a túlsúlyosnak kinéző színésznő társaságában, elmondása szerint vannak elképzelései a jelenség hátteréről.

„Elképzelhető, hogy szociális tényezők húzódnak meg a háttérben, vagyis a résztvevők azért ettek többet, mert úgy érezték, egy túlsúlyos ember társaságában elengedhetik magukat, és nem kell odafigyelniük arra, mennyit esznek, és hogy ez milyen fényt vet majd rájuk.”

A mostani eredmények összecsengenek azokkal a korábbi feltételezésekkel, amik szerint a súlyproblémával küzdők kevesebbet esznek sovány, illetve normális súlyú emberek társaságában.

Bár a kutatóknak sikerült kapcsolatot találniuk a vacsorapartnerek súlya és az elfogyasztott étel mennyisége között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

A kutatásról részletesen az Appetite című tudományos szaklapban olvashatnak az érdeklődők.