Fogyás sport nélkül

Edzés nélkül nem könnyű lefogyni, de nem lehetetlen! Aki sportol, energiát éget el, így könnyebben megszabadul a felesleges kilóktól. Izzasztó edzés nélkül is le lehet adni a többletet, de ehhez rendkívül fontos, hogy fegyelmezett legyen. Nem szükséges ugyan szigorú diétát tartani, de a táplálkozást célszerű átállítani. Ne féljen, nem kell éheznie!

1. Gyümölcs és zöldség

Ha sport nélkül szeretne fogyni, ennek alfája és ómegája a táplálkozás. Ügyeljen arra, hogy naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget egyen. Legjobb, ha kéznél tart egy tálat almaszeletekkel, uborkarudakkal vagy répadarabokkal. Ezekhez bármikor nyúlhat, ha gyötri az éhség. Alapvetően érvényes, hogy inkább zöldséget egyen, mint gyümölcsöt, mivel a zöldség kevesebb gyümölcscukrot, és így kevesebb kalóriát tartalmaz.

2. Több fehérje

Meg kell növelni a fehérjebevitelt naponta kb. 1,5 grammra testtömeg-kilogrammonként. A fehérjében gazdag étel ugyanis többnyire kevés zsírt tartalmaz, így kalóriatartalma alacsony. A fehérje laktat is, mert a szervezet arra készteti, hogy több telítettséghormont termeljen. Gyakrabban egyen például alacsony zsírtartalmú baromfit, friss halat, tojást, írót és joghurtot.

A takarítás is mozgás3. Sok folyadék

Ugyanolyan fontos, mint a helyes táplálkozás, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz. Ha sport nélkül szeretne fogyni, a napi folyadékmennyiség ideális esetben kb. 3 liter. Ennek legnagyobb része víz, valamint cukrozatlan gyógytea legyen, ezekben ugyanis nincs, vagy csak alig van kalória. A folyadéktól csökken az éhségérzet, így könnyebb a fogyás!
Tipp: igyon minden étkezés előtt egy pohár vizet, akkor a gyomár máris kissé megtelik, és a jóllakottság érzése hamarabb bekövetkezik.

4. Kerülje a stresszt

Lehetőleg kerülje a stresszt, ez ugyanis hirtelen fellépő éhséget okozhat. Aki stresszes állapotban van, gyakran tudattalanul rágcsál valami egészségtelent. Ha feszült, végezzen relaxációs gyakorlatokat, de egy kis séta is segíthet abban, hogy ellazuljunk.

5. Több mozgás a mindennapi életben

Ennek nem kell mindig sportnak lennie: a több mozgás segít a felesleges kilók leadásában. Használja lift helyett a lépcsőt, és kisebb utakat gyalog tegyen meg. Ne hívja fel telefonon három irodával távolabb levő munkatársait, hanem keresse fel őket személyesen. Ha tömegközlekedési eszközön utazik munkába, az oda- és visszaúton az utolsó szakaszt tegye meg gyalog.

6. Zsírégetés

A zsírégetés fogalmát nem szó szerint kell érteni. A világ egyetlen élelmiszere se olvasztja le a zsírpárnákat, néhány élelmiszer azonban kedvez a fogyásnak azzal, hogy fokozza az anyagcserét. Jó zsírégető, pl. a kapszaicin – ez az anyag van többek között a borsban és a csiliben. Szintén emésztést serkentő hatásúak a fahéjban, gyömbérben és a borókában található illóolajok.

7. Takarítás

Sport nélkül is elégethet mellékesen néhány kalóriát: az ablakpucolás, porszívózás és vasalás jelentősen növeli az energiafelhasználást. Fél óra ablakpucolással eléget pl. 80 kalóriát, fél óra vasalással 100 kalóriát és fél óra porszívózással akár 110 kalóriát is. Rendkívül hatékony a kerti munka: itt fél órai munkával 150 kalória is elégethető.

8. Nevetés, csókolózás

Nemcsak házi munkával, hanem más mindennapos tevékenységgel is le lehet fogyni. Aki naponta 10 percet nevet, 40 kalóriát éget el – ez megfelel egy darab csokoládé kalóriaértékének. A nevetés mellett a csók is igazi kalóriagyilkos: akár 20 kalóriát is elégethet percenként intenzív csókolózással.

9. Élvezeti szerek

Nagy ívben kerülje el az élvezeti szereket. Aki továbbra is édes és zsíros finomságokat, valamint alkoholt fogyaszt, nehéz dolga lesz a fogyással. Ne vonjon meg persze máról holnapra mindent, csökkentse inkább élvezetiszer-fogyasztását fokozatosan, hogy a szervezet lassan hozzászokjon. Engedjen meg magának néha-néha valami édességet a sóvárgás elkerülésére, de ez csak egy darab csokoládé legyen, ne egy egész tábla!

10. Fogyás alvás alatt

Álmunkban lefogyni – csábítóan hangzik, de ez nem olyan egyszerű. Szorgalom és fegyelem nélkül sajnos nem csökkennek a kilók. Támogathatjuk azonban a súlycsökkentést azzal, hogy a megfelelő időpontban a megfelelő élelmiszert fogyasztjuk. Különösen fontos a vacsora: ne egyen este későn, és mondjon le teljesen a szénhidrátokról. Ezzel biztosíthatja, hogy a zsírégetés éjjelente optimálisan működjön.

(Németből fordította: Koncz László)