Melyik olajat válasszuk?

A tavalyi gyenge olívatermés valószínűleg hiányhoz fog vezetni, ezért érdemes alternatívákat keresni. Zöldségekhez a legjobb a repceolaj, amelynek telített zsírtartalma kevesebb az olíváénál. A legjobb rizottót rizskorpa olajjal lehet készíteni, dobva-rázva sütéshez legjobb a kókuszolaj, salátákra a dióolaj, sütemény sütéshez pedig a kendermag olaj.

A zöldségek pirításához a legjobb a repceolaj, amelynek telített zsírtartalma 6 százalék az olíva 14,3 százalékához képest. Ráadásul tízszer több omega-3 zsírsav, és 50 százalékkal több E-vitamin is van benne. Az egyetlen probléma az olajok hevítésével kapcsolatban az, hogy mikor kezd el füstölni. Ekkor oxidálódnak ugyanis a zsírsavak, melynek következtében káros szabadgyökök jönnek létre. A repceolaj füstpontja magas, ezért jól használható pirításra és sütésre.

A legjobb rizottót rizskorpa olajjal lehet készíteni. Az antioxidánsokban, például E-vitaminban gazdag olaj ferulasavat is tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása révén védi az immunrendszert, és segít megelőzni a betegségeket.

Dobva-rázva sütéshez a legjobb a kókuszolaj, amelynek közel 50 százalékát teszi ki az „egészségesebb” telített zsírsav, a laurinsav. Bár 86,5 százaléka telített zsír, a kutatások szerint a kókuszban lévő telített zsírokat a szervezetünk gyorsabban felhasználja, ezért kisebb valószínűséggel tárolódnak. Azért ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani.

A salátákra a legjobb a dióolaj. Hasznos zsírsavösszetételének köszönhetően segít csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Alacsony füstpontja miatt salátaöntetekhez ajánlott.

A sütemény sütéshez a legjobb a kendermag olaj. A más étkezési olajoknál több esszenciális omega-3, 6 és 9 zsírsavat tartalmazó olajból egyetlen evőkanál képes fedezni a javasolt napi omega-3 bevitel 94 százalékát. A szakértők szerint az olívaolaj egyik legegészségesebb alternatívája, bár az íze nem mindenkinek lehet elfogadható, ezért szárított gyümölcsökkel vagy fűszerekkel el lehet rejteni.