A poligámia kockázatai

Összefüggés mutatható ki a többnejűség és a szívbetegségek kockázatának megemelkedése között. A vizsgálatok azt mutatják, hogy minél több felesége van valakinek, annál valószínűbb, hogy kialakul nála ilyen fajta betegség. A házasságban élők általánosságban jobb egészségnek örvendenek, több háztartás fenntartása nagyobb anyagi teherrel és stresszel jár.

A poligámia kockázataiAmint arról a tanulmány készítői beszámoltak, arról már számos kutatás készült, hogy a házasságban élők általánosságban jobb egészségnek örvendenek, azzal kapcsolatban azonban eddig még nem születtek vizsgálatok, hogy a többnejűség milyen hatással van a férfiak szív- és érrendszeri állapotára.

A poligámia elsősorban Észak- és Nyugat-Afrikában, a Közép-Keleten, valamint Közép- és Dél- Kelet-Ázsiában jellemző, ezeken a helyeken előfordul, hogy akár négy felesége is van valakinek, bár általában nem élnek mindannyian közös háztartásban.

A mostani vizsgálatot Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok öt kórházának kardiológusai végezték, a kutatásban 687 házas férfi vett részt, akiknek az átlag életkora 59 év volt. Az alanyok 56 százalékánál volt kimutatható cukorbetegség, 57 százaléknál magas vérnyomás, 45 százaléknál pedig koszorúér betegség. A férfiak 68 százalékának volt egy felesége, 19 százaléknak kettő, 10 százaléknak három és 3 százaléknak négy. A többnejű férfiak jellemzően idősebbek voltak, vidéken éltek, magasabb jövedelemmel rendelkeztek és kórtörténetükben szerepelt bypass-műtét.

Amint azt a kutatást vezető dr. Amin Daoulah, a szaúd-arábiai King Faisal Kórház és Kutató Központ kardiológusa kifejtette, a poligámia azért jellemzőbb vidéken, mert ott kulturálisan jobban elfogadott, ugyanúgy, ahogy a fiatal korban kötött házasság is. Emellett egy többnejű férfi nem árt, ha anyagilag is biztonságban van, mert bár egyes országokban a kormány is támogatja őket, azért egy fizetésből nehéz eltartani több feleséget.

A vizsgálat során kiderült, hogy a feleségek számának növekedésével arányosan nőtt a koszorúér megbetegedések, a bal oldali artéria megbetegedésének, illetve a vérerek megbetegedésének a száma, amit dr. Daoulah azzal magyarázott, hogy több háztartás fenntartása nagyobb anyagi teherrel és stresszel jár, a stressz pedig növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának esélyét.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a kutatás csupán összefüggést mutatott ki a többnejűség és fenti megbetegedések között, nem pedig azt, hogy a többnejűség ténye okozna bármiféle megbetegedést.